Μην χασετε

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίοι απιστούν κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αλλάξει την ιδέα σου για την απιστία

Mια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of S∈xual Behavior υποδεικνύει ότι ίσως να είμαστε λίγο βιαστικοί όταν πρόκειται να επιλέξουμε πλευρά σε μια απιστία που συμβαίνει στον κύκλο μας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνθήκες της σχέσης που μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο πιθανό να αναζητήσει νέο σ∈ξουαλικό σύντροφο. Πού κατέληξαν; Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απατήσουν όταν βιώνουν άσχημη συμπεριφορά από τον νυν σύντροφό τους.

Advertisements

Oι ερευνητές διενήργησαν μια σειρά πειραμάτων για να κατανοήσουν γιατί απατούν οι άνθρωποι και να καταλάβουν πώς η δυστυχία μέσα σε μια σχέση μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο πιθανό να ενδιαφερθεί για ένα τρίτο πρόσωπο. Στο πείραμα, τα 310 άτομα που πήραν μέρος και βρίσκονταν μέσα σε σχέσεις, ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με το βαθμό στον οποίο ο σύντροφός τους, τους είχε βλάψει και τους είχε απογοητεύσει το τελευταίο διάστημα, πόση σ∈ξουαλική επιθυμία είχαν για τον σύντροφό τους και πόσο είχαν σ∈ξουαλικά ενδιαφερθεί ή φλέρταραν με άλλους ανθρώπους το τελευταίο διάστημα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν βιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση στη σχέση τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δείξει σ∈ξουαλική επιθυμία για ένα άλλο άτομο.

Σε ένα άλλο πείραμα, 130 συμμετέχοντες, διαφορετικοί αυτή τη φορά, κλήθηκαν να περιγράψουν ποια πράγματα που τους έκανε ο σύντροφός τους, τους ενοχλούσαν, ενώ μια άλλη ομάδα περιέγραψε απλώς την καθημερινή τους ζωή. Οι δύο ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και τους ζητήθηκε να πουν με ποιους από αυτούς θα μπορούσαν να κάνουν μια σχέση. Οι άνθρωποι που είχαν ανακαλέσει στην μνήμη τους την πρόσφατη πληγή που βίωσαν στη σχέση τους έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κοιτάξουν για νέους πιθανούς συντρόφους, από εκείνους που δεν τους ζητήθηκε να το κάνουν.

«Συνολικά, η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η άσχημη συμπεριφορά των συντρόφων μειώνει την επιθυμία των ίδιων, κατευθύνοντας την προσοχή, τουλάχιστον στιγμιαία, σε νέες, φαινομενικά πιο ελπιδοφόρες σχέσεις», δήλωσε στο PsyPost ο Gurit Birnbaum, Ph.D., καθηγητής στο Κέντρο Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ και συγγραφέας της μελέτης. «Όταν δημιουργούνται εσωτερικές απειλές σε μια σχέση, οι σύντροφοι μπορεί να γίνουν πιο ευάλωτοι προκειμένου να αισθανθούν πιο ελκυστικοί επομένως και να φλερτάρουν με πιθανούς εναλλακτικούς ανθρώπους. Η αίσθηση ότι προσελκύονται σ∈ξουαλικά από εναλλακτικούς συντρόφους μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τα άσχημα συναισθήματά τους».

Μήπως όμως θα μπορούσαμε να δούμε την απιστία διαφορετικά αν γνωρίζαμε ότι το πρόσωπο που απάτησε ήταν σε μια σχέση όπου ο σύντροφός του, του προκαλούσε πόνο;

Αναμφίβολα, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να αναλογιστούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απιστία είναι επιτρεπτή. Με κάθε τρόπο, αν είσαι δυσαρεστημένη στη σχέση σου, θα πρέπει πιθανώς να φύγεις από αυτή πριν αρχίσεις να ασχολείσαι με άλλους ανθρώπους. Αλλά φυσικά, η αποχώρηση δεν είναι πάντα τόσο απλή.

Aν μη τι άλλο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η απιστία δεν είναι πάντα μια ασπρόμαυρη κατάσταση και είναι σημαντικό να λάβεις όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια κατάσταση, προτού πάρεις την πλευρά κάποιου και αρχίσεις να τον κατηγορείς.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα