Μην χασετε

Ο πιο πλήρης οδηγός ναυτικής διακόσμησης για το εξοχικό και το σπίτι!

Η ναυτική διακόσμηση είναι εκπληκτική για όλο τον χρόνο αν μένεις σε παραθαλάσσιο μέρος ή νησί, αλλά και μια όμορφη ευκαιρία για εποχιακή διακόσμηση. Έλα να κολυμπήσουμε στα βαθιά με τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό ναυτικής διακόσμησης!

Ζώντας σε μια χώρα με κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι φυσικό να έχουμε όλοι παραστάσεις από ναυτική διακόσμηση. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το αμιγώς νησιωτικό μας στυλ, αλλά εμείς θα σου παρουσιάσουμε ένα πιο διεθνές ναυτικό στυλ διακόσμησης, με ελληνικό χρώμα όποτε πρέπει.

Advertisements

μπλε καρέκλες
Το μπλε και το ξασπρισμένο off white είναι από τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις ως βασικά της χρωματικής σου παλέτας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τιμήσεις το τυρκουάζ, το γαλάζιο, το γαλαζοπράσινο, το κοραλί, το κόκκινο και το πορτοκαλί!

Βασικά χαρακτηριστικά

Συνήθως η ναυτική διακόσμηση, περιλαμβάνει ως θεματολογία έναν ναυτικό και τα ταξίδια του. Οπότε, στην περίπτωση της Ελλάδας οι ναυτικοί έφερναν διακοσμητικά από κάθε γωνιά του κόσμου, με αποτέλεσμα τα σπίτια να είναι κάπως «βαριά» και μαξιμαλιστικά. Εμείς θα ελαφρύνουμε τον φόρτο των αντικειμένων και θα προτείνουμε τα βασικά της ναυτικής διακόσμησης.

άσπρες καρέκλες με ψάθα

Τα φυσικά υλικά και ειδικά το ταλαιπωρημένο από το αλάτι και τις κακουχίες ξύλο θεωρούνται από τα κλασσικά της ναυτικής και παραθαλάσσιας διακόσμησης. Τα ξεβαμμένα και ξασπρισμένα έπιπλα, οι άγκυρες, οι ναυτικοί αντιανεμικοί φανοί, η σκουριά, τα ψαράδικα δίχτυα και οι σημαδούρες ανήκουν στα απόλυτα επιθυμητά κλισέ. Επιπλέον στυλ μπορείς να δώσεις με αστερίες ή όστρακα και φυσικά με παραδοσιακές καρέκλες ελληνικής παραθαλάσσιας ταβέρνας σε μπλε ή άσπρο χρώμα.

ιδέες διακόσμησης με δίχτυα

Φρόντισε μόνο τα προαναφερόμενα κλισέ να τα σκορπίσεις στο σπίτι, αλλιώς προβλέπουμε να μπερδεύεσαι στα δίχτυα σαν την σαρδέλα και να παίρνεις την διακόσμηση μαζί σου… Αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν το θέλουμε!

 

Υφάσματα

διαφορετικά μοτίβα και χρώματα υφασμάτων ναυτικής διακόσμησης
Επέλεξε απλά, λινά ή παραδοσιακά υφάσματα με ρίγες και αναγνωρίσιμα ναυτικά μοτίβα (άγκυρες, αστερίες, δίχτυ με ναυτικούς κόμπους και άλλα αντίστοιχα). Στην παγκόσμια ναυτική διακόσμηση τα φλοράλ μοτίβα που έφερναν οι ναυτικοί από την Ασία, είναι ακόμα μια καλή επιλογή. Θέλεις ματ υφάσματα και αν είναι δυνατόν λίγο τραχιά στην όψη και την υφή, ώστε να ενέχουν τις έννοιες του άγριου και ανθεκτικού!

Advertisements

 

Χρωματική παλέτα

χρώματα διακόσμησης
Το μπλε του Αιγαίου, το γαλάζιο, το άσπρο, τα off-whites και ξασπρισμένα, μαζί με τα τυρκουάζ, αποχρώσεις της μέντας και κοραλί, κόκκινο και πορτοκαλί (από σημαδούρα που θα διακοσμήσεις) για έμφαση, είναι οι καλύτερες επιλογές σου. Σε πολλές περιπτώσεις αν βάψεις κάτι, καλό είναι να δώσεις ένα distressed ταλαιπωρημένο style σκουπίζοντας το έπιπλο πριν στεγνώσει η μπογιά, βγάζοντας το κάτω χρώμα στην επιφάνεια. Αυτό δουλεύει υπέροχα στα off-whites, αν από κάτω έχεις περάσει ένα χέρι γκρι ή καφέ. Φυσικά μπορείς να κάνεις το ίδιο με πρώτο χέρι γκρι και δεύτερο το μπλε του Αιγαίου.

 

Επίπλωση

ντουλάπα με τεχνοτροπία distressed
Είθισται στη ναυτική διακόσμηση να είχαν μεγάλα ξύλινα έπιπλα για την αποθήκευση των σερβίτσιων, όπως με την εικονιζόμενη ντουλάπα. Θα τιμήσεις την ψάθα για ένα μεταλλικό τραπεζάκι με παραδοσιακές καρέκλες για την βεράντα ή το μπαλκόνι, με άρωμα από καλαμαράκι και ούζο, ενώ οι κασέλες και τα μπαούλα δουλεύουν τέλεια με αυτό το είδος για τραπεζάκια του καφέ.

Παρκέ και πάτωμα

μπλε πάτωμα
Αν έχεις ξύλινο παρκέ και έχεις την δυνατότητα να το βάψεις καλό θα είναι να το σκεφτείς, εφόσον φυσικά δεν έχεις στο μυαλό σου την εποχιακή διακόσμηση. Αν σκόπευες να αλλάξεις παρκέ, επέλεξε κάποιο σε ξασπρισμένο ξύλο, ενώ αν σκοπεύεις να το βάψεις, τα γκρι, τα μπλε, τα τυρκουάζ, τα γαλαζοπράσινα και τα γκρι-μπλε είναι οι καλύτερες επιλογές σου.

 

μπλε πάτωμα λεπτομέρεια διακόσμησης
Το μόνο μειονέκτημα του βαμμένου παρκέ είναι οτι θέλει μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα και στα νερά που τυχόν πέσουν πάνω. Φυσικά θα περάσεις στρώσεις κεριού αν βάψεις με μπογιά κιμωλίας ή ασταριού, για να ελαχιστοποιήσεις την φροντίδα και τις απώλειες χρώματος. Αίσθηση φθοράς θα δώσεις με αμμοβολή ή -το πιο πιθανό- με τρίψιμο με γυαλόχαρτο και χρήση κεριού ως εφέ κάτω αλλά και πάνω από την βαφή.

Υφή

υφή ματ και ταλαιπωρημένη
Η υφή που αποζητάς στον χώρο είναι η γηρασμένη, με έντονη φθορά και distress look, ενώ για ότι βάψεις εσύ, οι ματ και μπογιές κιμωλίας θα γίνουν οι καλύτεροί σου φίλοι. Τα σχοινιά, τα δίχτυα, τα όστρακα και τα ψάθινα διακοσμητικά υπόσχονται να δώσουν ένα αυθεντικό look ναυτικής παράδοσης και διακόσμησης με έντονη υφή, που θα το λατρέψουν όλοι.

Advertisements

σαλόνι με ναυτική διακόσμηση
Τα καλάθια και τα ψάθινα ή σχοινένια φωτιστικά ανήκουν στον standard εξοπλισμό του στυλ, για να βάλεις και λίγο σύγχρονο design στην εξίσωση. Οποιοδήποτε διακοσμητικό φτιάξεις από θαλασσόξυλα ή ποταμόξυλα είναι το έξτρα κέρδος στην διακόσμηση σου.

Αξεσουάρ

αξεσουάρ ναυτικής διακόσμησης
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ναυτικές λάμπες και λάμπες θυέλλης, θαλασσόξυλα, σωσίβια (μην προτιμήσεις το σύγχρονο πορτοκαλί αλλά τα άσπρα-κόκκινα), σημαδούρες (εδώ πορτοκαλί για έντονο χρώμα), δίχτυα και άγκυρες.

 

χρώματα διχτυων
Στον κήπο ή το μπαλκόνι μπορείς να τοποθετήσεις μια αληθινή άγκυρα, κουλούρες με δίχτυα (αρκεί να μην ενέχει κίνδυνος για παιδιά και κατοικίδια) και ναυτικά σχοινιά για αυθεντικό ελληνικό νησιωτικό στυλ. Τα ναυτικά καπέλα καθαρά για λόγους ντεκόρ, οι απόχες, παγίδες για ψάρεμα και άλλα αντικείμενα βάζουν το κάτι παραπάνω στην διακόσμηση.

 

Τέχνη

ελαιογραφία καπετάνιου
Τι θα ήταν η ναυτική τέχνη χωρίς τον πίνακα του γερο-θαλασσόλυκου με τα μούσια και την τσιμπούκι να αγναντεύει την θάλασσα; Άλλο ένα κλισέ που μπορείς να αγκαλιάσεις είναι οι πίνακες με ιστιοφόρα!

Πίνακας σε καμβα FISHERMAN'S BOAT
Πίνακας σε καμβά FISHERMAN’S BOAT από 14,50€ – Sticky.gr

Οι φωτογραφίες και τα σκίτσα από ζώα και πουλιά είναι μια πολύ καλή ιδέα, μιας και οι ναυτικοί λειτουργούσαν και ως ερασιτέχνες φυσιοδίφες ταξινομώντας άγνωστα είδη και φέρνοντας τις εικόνες στις πατρίδες τους. Οι ναυτικοί χάρτες είναι και αυτοί από τα απόλυτα στάνταρ της ναυτικής διακόσμησης.

Φωτισμός για ναυτικό σπίτι

ναυτική λάμπα
Αναφέραμε τις λάμπες θυέλλης και άλλους τύπους ναυτικών λαμπών και τα φωτιστικά με σχοινί ή ψάθα. Ένα ακόμα στοιχείο που συνεργάζεται με την ναυτική διακόσμηση είναι ορισμένες βιομηχανικές λάμπες, ειδικά σε μαύρα ματ χρώματα και το κορυφαίο όλων οι ναυτικοί προβολείς σε τρίποδο.


Είναι οι ίδιοι με τους ρετρό προβολείς που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά οι ναυτικοί προβολείς συνήθως φέρουν στο μπροστινό τους μέρος μια σχάρα από σίδερο, σε αντίθεση με τους φωτογραφικούς που δεν έχουν τίποτα μπροστά στην λάμπα.

Φωτιστικό επιδαπέδιο μεταλλικό με ξύλινα πόδια σε ασημί χρώμα
Φωτιστικό επιδαπέδιο μεταλλικό με ξύλινα πόδια σε ασημί χρώμα – Decoshop.gr

 

Δεν νοούνταν πλοίο χωρίς ναυτικούς προβολείς, για τον απλούστατο λόγο ότι έπρεπε να βλέπουν σε πολλά μέρη ώστε να μην βρουν σε καμιά ξέρα και κολλήσουν.

υπνοδωμάτιο ναυτική διακόσμηση
Οι εικονιζόμενες βιομηχανικές λάμπες της φωτογραφίας ταιριάζουν επίσης καθώς τέτοιες βρίσκονταν στα σαλόνια των πλοίων. Αντίθετα στο κατάστρωμα υπήρχαν απλίκες με σιδερένια σίτα, ως επί το πλείστον.

Επέλεξε περισσότερο τα μαύρα φωτιστικά και για απλίκες στο χρώμα του μπρούτζου. Σε κάθε περίπτωση να φέρουν την σιδεριά μπροστά από το προστατευτικό κάλυμμα της λάμπας!

Πηγή: decoration.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα