Μην χασετε

Ο Γολγοθάς τον γονιών: Τι γίνεται όταν ένα παιδί αρρωστήσει εν μέσω πανδημίας – Σε απόγνωση παιδίατροι και γονείς

Μια εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όπου τα μικρά παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να αρρωσταίνουν. Όταν οι γονείς απευθύνονται σε παιδιάτρους ξεκινάει μια «Οδύσσεια» για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δεν πρόλαβε να πάρει μπρος η σχολική χρονιά και μαζί της ξεκίνησαν γρήγορα τα συνάχια κι οι φθινοπωρινές ιώσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί σπεύδει μαζί με τον γονέα του στον παιδίατρο για να εξεταστεί και για να αποκλειστεί ο εύλογος φόβος της COVID-19;

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα κλινικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού που θεωρείται ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι πυρετός (θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37,5 Κελσίου) με ή χωρίς τα εξής συνοδά συμπτώματα: βήχαςδύσπνοιαανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη, γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, εμετός, κοιλιακός πόνος) και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης».

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, οι ερμηνείες που επιδέχονται όλα τα παραπάνω συμπτώματα και μάλιστα σε μια εποχή γεμάτη ιώσεις είναι πολλές, τόσες πολλές, ώστε ο ίδιοι για να είναι «καλυμμένοι» και σωστοί, συστήνουν, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΔΥ, ένα τεστ PCR όταν θεωρούν ότι το κρούσμα είναι όντως ύποπτο. Δεδομένου ότι το τεστ γίνεται δωρεάν κατά βάση στα νοσοκομεία Παίδων και σε μερικά ακόμα Κέντρα Υγείας COVID-19 (Ραφήνα Περιστέρι Αλεξάνδρας), οι περισσότεροι γονείς σπεύδουν στα ήδη «μπουκωμένα» αυτή την περίοδο νοσοκομεία Παίδων.

Advertisements

Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής

Αν πάλι, το παιδί δεν είναι ύποπτο κρούσμα, αλλά πρέπει να παραμείνει σπίτι μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα, τότε, πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες, για να επιστρέψει στο σχολείο θα χρειαστεί γραπτή βεβαίωση από γιατρό. Το αποτέλεσμα; Οι γονείς να σπεύδουν και σε αυτή την περίπτωση τα Παίδων, εκτός από τα γραφεία των

Η Νικολέττα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος στο «Αγλαΐα Κυριακού» επιβεβαίωσε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και μια εβδομάδα στο νοσοκομείο. Όπως μας είπε: «Οι ουρές είναι πραγματικά τεράστιες. Σήμερα, το 80% των παιδιών που προσήλθαν στην εφημερία για να εξεταστούν πληρούσαν τα κριτήρια για PCR τεστ και τελικά το έκαναν. Μαζί με τα πολλά άλλα περιστατικά, τώρα έχουμε κι αυτά, αλλά και γονείς που απλώς θέλουν μια βεβαίωση, για να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο μετά από ανάρρωση».

Την ίδια στιγμή, το να παραμένουν τα παιδιά στο σπίτι με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, ειδικά φέτος λόγω κορονοϊού, προκαλεί προβλήματα σε πάρα πολλούς γονείς κι ειδικά αυτούς των μικρότερων παιδιών, μιας και δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχη γονεϊκή άδεια ύστερα από τις νέες οδηγίες.

Χαρακτηριστική του χάους που έχει αρχίσει να επικρατεί, είναι η περιγραφή μιας περίπτωσης από υπεύθυνο σε τμήμα μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όπως μας είπε:

Advertisements

«Ο δάσκαλος του παιδιού μιας μητέρας που εργάζεται στο τμήμα μου, βγήκε θετικός στην COVID-19. Η εργαζόμενη κάλεσε τον ΕΟΔΥ και της απάντησαν ότι η κόρη της πρέπει να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό. Τηλεφωνικά της είπαν ότι το ραντεβού για PCR σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 14 ημέρες κι αμέσως μετά της συνέστησαν να κάνουν το τεστ με δικά τους έξοδα! Τελικά, αυτό που έκανε η μητέρα ήταν να μιλήσει με τον γιατρό της εταιρείας μας ο οποίος της συνέστησε να μείνει το παιδί σπίτι για πέντε με έξι ημέρες και μετά να κάνει το τεστ. H συγκεκριμένη μητέρα τηλεεργάζεται, πόσο δεδομένο είναι όμως για όλους τους γονείς αυτό;»

Υπενθυμίζεται ότι η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, περιέγραφε πριν από λίγες ημέρες στο Sputnik:

«Επί συμπτωμάτων, ακόμα και πολύ ελαφριών, παίρνουμε το παιδί από το σχολείο άμεσα. […] Ακόμα και με απλή καταρροή, το παιδί πρέπει να φεύγει από το σχολείο και να επιστρέφει μόνο αν έχει αναρρώσει. […] Τα νοσοκομεία είναι χώροι επικίνδυνοι: Σκεφτείτε ένα παιδί που βρίσκεται σε εξωτερικά ιατρεία όπου υπάρχουν εκατοντάδες άλλα παιδιά με διάφορα νοσήματα».

Σε απόγνωση παιδίατροι και γονείς

Η Αθηνά Πετρομιχελάκη, παιδίατρος, επιμελήτρια στο «Παίδων Μητέρα» και συνεργάτης του μαιευτηρίου «Λητώ», είναι «χείμαρρος» όταν περιγράφει την εικόνα αυτών των ημερών στα παιδιατρεία:

«Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος των τηλεφωνημάτων από γονείς παιδιών με ήπια συμπτωματολογία, γονείς δηλαδή που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χρειαζόντουσαν συμβουλές. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί και ο χρόνος που χρειάζεσαι σε κάθε τηλέφωνο για να εξηγήσεις τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (υποχρέωση για PCR τεστ κι επιστροφή ανάλογα με τα αποτελέσματα ή έστω ακολουθώντας τις προηγούμενες οδηγίες επαρκής παραμονής στο σπίτι), να αιτιολογήσεις το σκεπτικό και να ακούσεις και τις δικαιολογημένες αντιρρήσεις του γονιού όσον αφορά το κόστος (60-150 ευρώ) που καλείται να πληρώσει για το PCR ή τις ημέρες που πρέπει να λείψει από την εργασία του».

Advertisements

«Τελικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί γονείς καταφεύγουν στα νοσοκομεία Παίδων με την ελπίδα να γίνει δωρεάν το PCR. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, να καθυστερούν τα πραγματικά επείγοντα, αλλά και να συνωστίζονται ήπια εμπύρετα με κίνδυνο διασποράς αν τυχόν έστω και ένα έχει κορονοϊό. Και χωρίς να γίνει τελικά το τεστ στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και αν υπάρχει παραπεμπτικό από τον ιδιώτη παιδίατρο» προσθέτει.

Αναφερθείσα στη βεβαίωση της επιστροφής, η κα Πετρομιχελάκη αμφιβάλει για το όσο αναγκαία είναι:

«Όσο για τη βεβαίωση της επιστροφής, ειλικρινά δεν ξέρω πόσο αναγκαίο είναι αυτό. Μόνο ότι δεν έχουν πια συμπτώματα μπορούμε να γράψουμε, αλλά αυτό είναι ακόμα ένα κόστος που επιβαρύνει το γονέα. Όσον αφορά τα άρρωστα παιδιά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις κλινικά ποιος δεν έχει κορονοϊό. Έχω διαβάσει από συναδέλφους ότι είναι αλλιώς το κοινό κρυολόγημα. Ειλικρινά, όχι, δεν είναι εμφανής η διαφοροδιάγνωση (σ.σ. διαγνωστική διαδικασία μέσω της οποίας αποκλείονται παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα) από το κοινό κρυολόγημα όταν πιάνουμε θετικά παιδιά ασυμπτωματικά ή με δέκατα».

Συνεχίζοντας, η ίδια περιγράφει περιστατικά που έχει κληθεί να χειριστεί:

«Εγώ, μόνο στο δικό μου ιατρείο, είχα έναν φουλ συμπτωματικό έφηβο, τρία παιδιά μεταξύ τριών και πέντε ετών θετικά από ιχνηλάτηση που μετά έκαναν ένα ήπιο εμπύρετο με λίγο καταρροή και βήχα, ένα δίχρονο, πάλι ιχνηλάτηση επαφής με διάρροια και δέκατα, και τρία – τέσσερα, πάλι ιχνηλατήσεις ασυμπτωματικά. Να τονίσω ότι εκτός από τον έφηβο, όλα τα άλλα δεν τα έστειλα φυσικά εγώ για τεστ. Κι αυτή τη στιγμή έχω δύο παιδιά σε καραντίνα γιατί είχαν κρούσμα στην τάξη τους. Όταν λοιπόν βλέπω αυτά, με τι σιγουριά να στείλω το εμπύρετο πίσω στο σχολείο, με κίνδυνο να κολλήσει όλη την τάξη; Τέλος, υπάρχει ασάφεια στις οδηγίες κι όσον αφορά τις επαφές. Πχ ένα παιδί είναι σε καραντίνα γιατί υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του. Μένει μόνο αυτό ή και το αδερφάκι του; Ή το ίδιο αν ένα παιδί έχει ήπια συμπτώματα;»

Η ανάγκη για περισσότερα τεστ και η απάντηση του ΕΟΔΥ

Με τη σειρά του, ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δηλώνει ότι όσο σαφείς ήταν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στα σχολεία, άλλο τόσο ασαφείς ήταν για τους παιδιάτρους, οι οποίοι κρατούν τώρα στα χέρια τους την «καυτή πατάτα».

«Nα σταματήσει επιτέλους το παραμύθι από κάποιους για “τεστ παντού και σε όλα τα παιδιά“. Για να το υποστηρίξουν και να έχουν το δικαίωμα να το λένε θα πρέπει πρώτα και κύρια να έχουν εξασφαλίσει τον αντίστοιχο αριθμό τεστ και δεύτερον να μεσολαβήσουν για να μπορούν τα τεστ να συνταγογραφούνται και να γίνονται δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή» τονίζει ο ίδιος.

Όπως εκτιμά ο κ. Νταλούκας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, όσο θα προχωράνε οι μήνες, θα αδειάσουν από παιδιά, αφού από εδώ και στο εξής θα έχουν συνεχώς μύξες και βήχα. «Εμείς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα πιστοποιητικά επιστροφής. Η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θα ζητήσει για άλλη μια φορά διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, που ποτέ δεν καταδέχτηκαν να μιλήσουν μαζί μας» καταλήγει.

Το Sputnik ζήτησε και τη γνώμη του ΕΟΔΥ για όλα τα παραπάνω. Η απάντηση που πήραμε είναι η εξής:

«Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κορονοϊού στα σχολεία, οδηγίες για τις οποίες έχει υπάρξει και συμφωνία από την επιτροπή των επιστημόνων, είναι προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί από τους ιατρικούς συλλόγους και έχουν αναρτηθεί το site του ΕΟΔΥ. Αφορούν σε πληθώρα περιπτώσεων είναι σαφέστατες και δεν επιδέχονται παρερμηνειών».

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα