Μην χασετε

Οργάνωση Φωτεινό Αστέρι: «Μητέρες μάς τηλεφωνούν κλαίγοντας, παιδιά ζητούν ψυχολογική υποστήριξη»

Εποχές μνημονίων ξαναζούν ολοένα και περισσότερες οικογένειες λόγω πανδημίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι «σφράγισαν» τις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του lockdown, είδαν τα έσοδά τους να στερεύουν και πλέον αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό.

Advertisements

 

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι όσα είπε στη «δημοκρατία» η Βάσω Νικολακοπούλου, εθελόντρια στην οργάνωση Το Φωτεινό Αστέρι της Πάτρας τα τελευταία έξι χρόνια. «Δεχόμαστε διαρκώς τηλεφωνήματα από οικογένειες που έως πριν από λίγο καιρό ζούσαν αξιοπρεπώς. Άλλοι έχασαν τη δουλειά τους, άλλοι έχουν κλειστά μαγαζιά και παρακαλούν για ένα κουτί γάλα και λίγα μακαρόνια. Μητέρες μάς τηλεφωνούν κλαίγοντας. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», αναφέρει, τονίζοντας πως, όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται τα αιτήματα για βοήθεια στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

 

Όπως εξηγεί, οι οικογένειες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δεν έχουν ανάγκη μονάχα από φαγητό, αλλά και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των παιδιών τους. «Υπάρχουν μαθητές αυτή τη στιγμή στην Πάτρα που δεν παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου, διότι στο σπίτι δεν έχουν υπολογιστή και οι γονείς τους αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα γι’ αυτό. Ως οργάνωση, διαθέταμε τέσσερα λάπτοπ και τα δώσαμε όλα, όμως είναι ακόμα πολλά τα παιδιά που δεν έχουν και αυτομάτως αποκλείονται από το δικαίωμα στην εκπαίδευση», συμπληρώνει.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό (10306), στην οποία παιδιά και γονείς ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς ψυχολόγους σε καθημερινή βάση. Καλώντας κάποιος στον πενταψήφιο αυτό αριθμό, ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα και επιλέγει αριθμό, ανάλογα με τις ανάγκες του. «Η επιλογή 3 είναι για ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οι κλήσεις εκτρέπονται κατευθείαν σε εμάς. Ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις οικογένειες, καθώς, όταν τα παιδιά είναι περιορισμένα μέσα στο σπίτι, δημιουργούνται αναπόφευκτα εντάσεις. Οι κλήσεις που λαμβάνουμε καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σημαντικά πιο αυξημένες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό», εξηγεί ο ψυχολόγος του εθελοντικού οργανισμού, Στέφανος Αλεβίζος.

Για να επικοινωνήσετε με την Οργάνωση Φωτεινό Αστέρι πατήστε ΕΔΩ

Εφαρμογή υποστήριξης για παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Εκτός από τις προστριβές που προκαλούνται μέσα σε ένα σπίτι, στο οποίο είναι αναγκασμένη να συνυπάρχει όλη η οικογένεια επί ολόκληρες μέρες, η σωματική και η λεκτική κακοποίηση είναι σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν αρκετά παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για τον λόγο αυτό, ο εθελοντικός οργανισμός έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή chat, μέσω της οποίας τα παιδιά – θύματα βίας μπορούν να επικοινωνούν με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς όλο το εικοσιτετράωρο. «Αντιλαμβανόμαστε ότι, όταν ένα παιδί δέχεται βία μέσα στο σπίτι του -και είναι πολλά αυτά τα παιδιά, δυστυχώς-, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σηκώσει το ακουστικό και να ζητήσει βοήθεια. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα μας, μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή chat 1056 και να ζητήσει βοήθεια», διευκρινίζει ο κ. Αλεβίζος.

Εξίσου σημαντικό είναι, όπως εξηγεί, και το ποσοστό των παιδιών που, μη έχοντας εξωτερικά ερεθίσματα τις μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας, εθίζονται στα διαδικτυακά παιχνίδια, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια από τους ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η νέα πραγματικότητα που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας αναμένεται να αφήσει ανάγλυφο το αποτύπωμά της στην κοινωνία, πολύ καιρό μετά την αντιμετώπιση του ιού με εμβόλιο ή φάρμακο.

Για να επικοινωνήσετε με την Οργάνωση Φωτεινό Αστέρι πατήστε ΕΔΩ

πηγη

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα