Μην χασετε

Οργάνωση ντουλάπας και 3 ακόμα δουλειές που μπορείς να κάνεις τώρα που έχεις χρόνο

Σε ένα σπίτι υπάρχουν πάντα πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν! Συνήθως κάνουμε τις απολύτως απαραίτητες για να είναι ο χώρος μας καθαρός και τακτοποιημένος, αλλά πάντα υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δεν είχαμε χρόνο ή όρεξη να φτιάξουμε.

Advertisements

 

Με αφορμή την πανδημία όμως, αφού το σύμπαν συνωμότησε για να μείνουμε σπίτι και να αφήσουμε δουλειές, σχολεία και βόλτες στον ήλιο, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο μας και να κάνουμε όσα δεν προλαβαίναμε ή βαριόμασταν να κάνουμε!

 

Οργάνωσε το χάος της ντουλάπας σου

Η δουλειά που αμελείς διαρκώς είναι η τακτοποίηση της ντουλάπας σου! Μπορεί τα ρούχα που φοράς να είναι σιδερωμένα και τακτοποιημένα, αλλά τα υπόλοιπα πράγματά σου είναι… καταχωνιασμένα σε διάφορα κουτιά, σακούλες ή κρυφές γωνιές! Τώρα που έχεις χρόνο, λοιπόν, βάλε μία τάξη στα ασυμμάζευτα ακολουθώντας μερικά απλά tips:

  • Άδειασε όλα τα ρούχα, παπούτσια, ζώνες κτλ που έχεις στην ντουλάπα και ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι και τι όχι.
  • Κρέμασε ζώνες και μαντήλια σε ειδικές κρεμάστρες που θα τοποθετήσεις στην πόρτα της ντουλάπας ή βάλ’ τα σε κουτιά.
  • Στο κάτω μέρος της ντουλάπας τακτοποίησε τα παπούτσια σου χωρίς τα κουτιά τους για εξοικονόμηση χώρου.
  • Χρησιμοποίησε το ένα φύλλο της ντουλάπας για τις τσάντες, τα σακίδια ή τα καπέλα σου.
  • Αποθήκευσε τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσεις τους επόμενους μήνες και άσε έξω μόνο αυτά που χρησιμοποιείς.

 

Καθάρισε τα ξεχασμένα σημεία του σπιτιού

Κάθε φορά που καθαρίζουμε το σπίτι, συνήθως σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε τα ορατά σημεία. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για όταν θα έχουμε περισσότερο χρόνο, όρεξη και αντοχή! Τώρα όμως ήρθε η ώρα που πληρούνται και οι τρεις αυτές συνθήκες και άρα οι δικαιολογίες μας τελειώσαν. Ανασκουμπωνόμαστε και καθαρίζουμε τα ξεχασμένα σημεία του σπιτιού:

Advertisements
  • Πίσω από την ηλεκτρική κουζίνα
  • Πίσω από το ψυγείο
  • Πίσω από τους καναπέδες
  • Τις γωνίες στο μπάνιο και την κουζίνα
  • Τραβήξτε τα κρεβάτια
  • Αδειάστε τη βιβλιοθήκη και απομακρύνετε τη σκόνη
  • Το εσωτερικό του ψυγείου

 

Πλύνε τα χαλιά σε 5 απλά βήματα και αποθήκευσέ τα!

Βήμα 1: Σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, για να αφαιρέσεις τη σκόνη και θα φρεσκάρεις τα χαλιά.

Βήμα 2: Άπλωσε μαγειρική σόδα στο χαλί
Άπλωσε μια ικανοποιητική στρώση σόδας πάνω στο χαλί, άφησέ την για λίγες ώρες να δράσει (για παράδειγμα τη νύχτα που κοιμούνται όλοι) και αφαίρεσε με αυτόν τον τρόπο τις μυρωδιές και τους μικρούς λεκέδες.

 

Βήμα 3: Αφαίρεσε τη σόδα
Αφού περάσει μια νύχτα, μπορείς να σκουπίσεις ξανά με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να αφαιρέσεις τη σόδα από το χαλί.

Βήμα 4: Φτιάξε ένα φυσικό καθαριστικό
Πάρε ένα μεγάλο δοχείο και γέμισε το με 3 μέρη χλιαρό νερό και 1 μέρος ξύδι. Ανακάτεψε τα καλά, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και ψεκασε το χαλί. Με μια ειδική βούρτσα για χαλιά, ξεκίνα να το καθαρίζεις, έχοντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Βήμα 5: Στέγνωσε το χαλί
Δε χρειάζεται να στεγνώσεις τα χαλιά στο φως του ήλιου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν τα χρώματα. Μπορείς να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν απλωμένα στα σημεία όπου πρόκειται να παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό, αερίζοντας το χώρο. Αν επιθυμείς να τα στεγνώσεις πιο γρήγορα, μπορείς να τοποθετήσεις πάνω τους φύλλα εφημερίδων. Τα φύλλα θα προσελκύσουν ένα μέρος της υγρασίας, μειώνοντας το χρόνο που έχουν ανάγκη τα χαλιά για στέγνωμα.

Advertisements

 

Οργάνωσε τα ντουλάπια της κουζίνας

Μία ακόμα δουλειά που αποφεύγουμε συχνά πυκνά! Ήρθε όμως η ώρα να τη δώσουμε μια ευκαιρία και να βάλουμε σε μία τα τάξη τα τρόφιμα και τα τάπερ μας:

 

Βήμα 1: Βγάλε όλα τα αντικείμενα από τα ντουλάπια σου
Το πρώτο βήμα που πρέπει απαραιτήτως να κάνεις είναι να αδειάσεις όλα τα αντικείμενα και να τα ξεχωρίσεις. Ξεφορτώσου ό,τι δεν χρειάζεσαι και κράτα μόνο αυτά που χρησιμοποιείς.

Βήμα 2: Οργάνωσέ τα ανά κατηγορίες
Μόλις ξεχωρίσεις ποια αντικείμενα θέλεις και ποια όχι, χώρισέ τα σε ομάδες. Για παράδειγμα, πιάτα, ποτήρια, μπαχαρικά, κονσέρβες ή ξηρές τροφές. Αφού έχεις κάνει αυτό, οργάνωσέ τα με βάση τη συχνότητα που τα χρησιμοποιείς.

Βήμα 3: Αποθήκευσε τα αντικείμενα σε ειδικές θέσεις
Τοποθέτησε σε δοχεία διαφορετικού μεγέθους τα μπαχαρικά, τα μακαρόνια, τα όσπρια και τα δημητριακά σου. Η ομοιομορφία θα βοηθήσει να δείχνει η κουζίνα σου περισσότερο περιποιημένη. Επίσης, βάλε κατά μέγεθος τα ποτήρια, τα πιάτα και τα τάπερ σου ώστε να εξοικονομήσεις περισσότερο χώρο.

 

Πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα