Μην χασετε

Οι 5 συνήθειες που «αναστατώνουν» τις ορμόνες σας

Οι ορμόνες είναι χημικά μόρια που δρουν ως μηνύματα για το συντονισμό της βιοχημικής δραστηριότητας των κυττάρων και των πολυκυτταρικών οργανισμών.

Advertisements

Παράγονται από ειδικούς ιστούς ή αδένες, εκκρίνονται στο αίμα, το οποίο και τις μεταφέρει στα σημεία που επενεργούν, και επηρεάζουν τη δραστηριότητα των οργάνων ή των κυττάρων όπου δρουν.

Ειδικά στις γυναίκες, οι ορμόνες και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ελέγχουν τα πάντα, από τους παλμούς της καρδιάς και το μεταβολισμό μέχρι την όρεξη και την ∈ρωτική διάθεση.

Κάποιες συνήθειες απορρυθμίζουν τις ορμόνες επηρεάζοντας τη διάθεση και την υγεία σας.

Δείτε ποιες είναι και τι πρέπει να κάνετε:

Τρώτε πολλή ζάχαρη:

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης οδηγεί σε πρόσληψη βάρους. Η αύξηση του βάρους, αλλά και οι αυξομειώσεις του, επηρεάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται την ινσουλίνη, την ορμόνη που μεταφέρει τη ζάχαρη στο αίμα ώστε τα κύτταρα να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη τύπου 2.

Ξενύχτι και άγχος:

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που διευκολύνει τη χαλάρωση και τον ύπνο. Αν διακατέχεστε όμως από άγχος και στρες, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί.

Αϋπνία:

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν πέφτει το σάκχαρο, ο οργανισμός ζητάει τροφή για να το επαναφέρει. Η διαδικασία σας κάνει ευέξαπτους και ευνοεί την αύξηση του βάρους.

Καθιστική ζωή:

Όταν δεν γυμνάζεστε, το σώμα δεν παράγει αρκετές ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευχαρίστησης και της καλής διάθεσης. Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν την επιθυμία για σ∈ξ.

Στερητικές δίαιτες:

Η απότομη αλλαγή του σωματικού βάρους λόγω μεγάλης μείωσης των θερμίδων, ρίχνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Advertisements

πηγή

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα