Μην χασετε

Οι 10 top ενυδατικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε το καλοκαίρι (pics)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών κι έτσι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πιο σημαντική τώρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Advertisements

Η αφυδάτωση είναι επιβλαβής για την υγεία και συνδέεται με ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως η κόπωση, ο πονοκέφαλος, τα δερματικά προβλήματα, οι μυϊκές κράμπες, η υπόταση και οι ταχυπαλμίες.

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί δε να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η οργανική ανεπάρκεια.

Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν η ενυδάτωση του οργανισμού να γίνεται κυρίως με νερό και ποτά χωρίς ζάχαρη, όπως το σκέτο τσάι. Ωστόσο, σημαντικός «σύμμαχός» σας κατά της αφυδάτωσης είναι και οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε ποιες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

1. Καρπούζι – 92% περιεκτικότητα σε νερό: Μόλις ένα φλιτζάνι καρπούζι (154 γρ.) παρέχει 118 ml νερό, μόνο 46 θερμίδες, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Α και μαγνήσιο.
2. Φράουλες – 91% περιεκτικότητα σε νερό: Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ και το μαγγάνιο.
3. Πεπόνι κανταλούπε – 90% περιεκτικότητα σε νερό: Το γευστικό πεπόνι με το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα δίνει πάνω από 118 ml νερό ανά μερίδα 177 γραμμαρίων. Ίδια ποσότητα του φρούτου παρέχει επίσης 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες «συνεργάζονται» με το νερό για να μειώσουν την όρεξη. Το πεπόνι κανταλούπε είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, καθώς ένα φλιτζάνι παρέχει το 120% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας στη συγκεκριμένη βιταμίνη.
4. Ροδάκινο – 89% περιεκτικότητα σε νερό: Τα ροδάκινο είναι ένα θρεπτικά πυκνό φρούτο που παρέχει βιταμίνες Α, C και Β, καθώς και κάλιο. Όταν καταναλώνεται με τη φλούδα του προσφέρει επίσης ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα μέτριο ροδάκινο έχει μόλις 60 θερμίδες.
5. Πορτοκάλι – 88% περιεκτικότητα σε νερό: Εξαιρετικά δημοφιλές κυρίως για την ποσότητα βιταμίνης C που μας δίνει, το ζουμερό πορτοκάλι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.
6. Αγγούρι – 95% περιεκτικότητα σε νερό: Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και επίσης δίνει μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Το αγγούρι ελάχιστες θερμίδες, μόλις 8 ανά μερίδα 52 γραμμαρίων.
7. Μαρούλι – 96% περιεκτικότητα σε νερό: Ένα φλιτζάνι μαρούλι (72 γρ.) δίνει σχεδόν 60 ml νερό, καθώς και 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, ενώ καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυλλικό οξύ.
8. Κολοκύθι – 94% περιεκτικότητα σε νερό: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό, το κολοκύθι είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι (124 γρ.) δίνει μόλις 20 θερμίδες, ενώ καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C.
9. Σέλινο – 95% περιεκτικότητα σε νερό: Το σέλινο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ και καλίου, συστατικά που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια, ορισμένες μορφές καρκίνου και σκελετικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.
10. Ντομάτα – 94% περιεκτικότητα σε νερό: Μία μέτρια ντομάτα παρέχει 118 ml νερό, βιταμίνες Α και C και λυκοπένιο, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα