Μην χασετε

Οι συμπεριφορές που οδηγούν τον γάμο, στο διαζύγιο

Οι πιο πρόσφατες κοινωνιολογικές μελέτες δείχνουν πως σήμερα, ένας στους τρεις γάμους οδηγείται σε διαζύγιο, με τις γυναίκες να είναι εκείνες που παίρνουν πιο συχνά την απόφαση να χωρίσουν, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.  Στο σημερινό άρθρο, θα αναπτύξουμε τους βασικούς λόγους που οδηγούν τα ζευγάρια στο διαζύγιο, σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών μελετών.

Advertisements

Αποξένωση: Η αποξένωση συναντάται βιβλιογραφικά σαν ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που οδηγούν στο διαζύγιο μιας και σταδιακά οι σύντροφοι γίνονται δύο ξένοι. Τα ζευγάρια με δύσκολους γάμους συχνά οδηγούνται σε μια τριγωνοποίηση μέσα από ένα τρίτο πρόσωπο, υπερβολικές ώρες εργασίας ή ακόμη και μέσω μιας δραστηριότητας που καλείται να ισορροπήσει τα κενά της σχέσης. Ο κίνδυνος γίνεται έντονος όταν η τριγωνοποίηση γίνεται μέσω των παιδιών και είναι βέβαιο πως σταδιακά θα οδηγήσει στην απόλυτη απόσταση του ζευγαριού. Ένα αποτέλεσμα της αποξένωσης μπορεί να είναι και η απιστία, η οποία στις μελέτες αναφέρεται σαν ένα σημείο χωρίς επιστροφή για πολλούς ανθρώπους.

Υπερβολικά συχνοί και έντονοι τσακωμοί/ Απουσία επικοινωνίας: Η κακή και αναποτελεσματική επικοινωνία, οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις, η αδυναμία να ακούσουμε και να κατανοήσουμε, οι συνεχείς ματαιώσεις μια σχέσης στην οποία δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, είναι πιθανόν να μας οδηγήσουν στο διαζύγιο.

Ασυμβατότητα- Διαφορετικές αξίες και τρόπος ζωής: Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στο χωρισμό είναι η διαφορετική ματιά στην ζωή και στο πώς περνάμε καλά μαζί, και χωριστά. Θέλω να βγαίνω αλλά εκείνος δεν ακολουθεί, επιθυμώ να ταξιδεύω όμως εκείνος απεχθάνεται τις μετακινήσεις, ασυμβατότητα παράλληλα με παντελή απουσία ευελιξίας στο να συναντηθούμε κάπου στη μέση.

Άλυτα σ∈ξουαλικά προβλήματα/ Αδελφοποίηση: Κάθε ζευγάρι στο πέρασμα του χρόνου θα έρθει αντιμέτωπο με αλλαγές στην ερwτική του σχέση, η ερwτική μας επιθυμία θα παρουσιάσει διακυμάνσεις, η σ∈ξουαλική λειτουργία ενδέχεται να επηρεαστεί, αυτό που φαίνεται όμως να οδηγεί τα ζευγάρια στο διαζύγιο είναι η άρνηση να αναγνωρίσουν και να δουλέψουν το σ∈ξουαλικό πρόβλημα, μια άρνηση που σταδιακά οδηγεί στην ερwτική σιωπή και την αδελφοποίηση.

Τα ζευγάρια που θα τα καταφέρουν είναι εκείνα που θα προσπαθήσουν περισσότερο και αυτά στα οποία ο καθένας θα είναι πρόθυμος να κάνει το πρώτο βήμα της αλλαγής, χωρίς να περιμένει από τον άλλο. Οι σχέσεις φτάνουν στο τέλος επειδή οι σύντροφοι δεν επιθυμούν και δεν προσπαθούν να αλλάξουν κάποιες δυσλειτουργικές συμπεριφορές τους.  Τελικά μας χωρίζει η συστηματικότητα των δυσλειτουργικών για την σχέση συμπεριφορών ,και η άρνησή μας να αλλάξουμε!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα