Μην χασετε

Οι πιο κοινές αιτίες ουρολοίμωξης και πώς να τις αποφύγετε

Εάν έχετε πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τότε γνωρίζετε την αίσθηση του καψίματος και την αμείλικτη ανάγκη να πηγαίνετε συνέχεια στο μπάνιο.

Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις πιο κοινές αιτίες και πώς να τις αποφύγετε.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Advertisements

Σ∈ξ

Πολλές γυναίκες παθαίνουν ουρολοίμωξη και ο ένοχος είναι το σ∈ξ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η κίνηση μπορεί να μεταφέρει τα βακτήρια από το έντερο ή τον κόλπο στην ουρήθρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Είναι απλό, μετά από κάθε σ∈ξουαλική επαφή να πηγαίνετε στο μπάνιο για να ουρήσετε.

Δυσκοιλιότητα

Όντας δυσκοίλιες καθιστά δύσκολο να αδειάσετε την κύστη σας, κάτι που σημαίνει ότι τα μικρόβια παγιδεύονται για πολύ χρόνο και μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη. Από την άλλη μεριά η διάρροια μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Η λύση είναι να βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος είτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Advertisements

Όταν δεν πάτε τουαλέτα

Αν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα να πάτε, μην καταπιέζεστε. Αν κρατάτε τα ούρα σας για πολλές ώρες, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ουρολοίμωξης. Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα ενώ οδηγείτε να μην σταματήσετε για να πάτε στην τουαλέτα, όμως αν τελικά σταματήσετε θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας και στην…ουρήθρα σας.

Αφυδάτωση

Πίνοντας άφθονο νερό σβήνει όχι μόνο η δίψα, αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες για ουρολοίμωξη. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια, όχι απαραίτητα μόνο νερό, υγρά την ημέρα.

Γυναικεία προϊόντα

Advertisements

Τα ταμπόν, αλλά και τα εσώρουχα σας, μπορεί να βοηθήσουν τα βακτήρια να αναπτυχθούν πιο εύκολα, οδηγώντας σε ουρολοιμώξεις. Τι μπορείτε να κάνετε; Να αλλάζετε συχνά το ταμπόν και να διαλέγετε τα σωστά εσώρουχα, δηλαδή τα βαμβακερά. Τα βαμβακερά εσώρουχα συμβάλουν στην πρόληψη της υπερβολικής υγρασίας, που ευθύνεται για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη έχει τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της. Οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ο λόγος είναι η πίεση που ασκεί το έμβρυο στους ουρητήρες, που μερικές φορές προκαλεί στάση των ούρων. Επειδή στην εγκυμοσύνη η λήψη αντιβιοτικών δεν συστήνεται, καλό είναι να κάνετε μια προληπτική εξέταση ούρων περιοδικά.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης

Αν έχετε διαβήτη και δεν είναι καλά ρυθμισμένος, ένα από τα πολλά συμπτώματα είναι οι ουρολοιμώξεις. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν την ιδανική τροφή για τα μικρόβια, προκαλώντας λοιμώξεις. Τη λύση δεν χρειάζεται να σας την πω: επισκεφτείτε το γιατρό σας και ρυθμίστε το διαβήτη σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα