Μην χασετε

Οι καλύτεροι μηχανισμοί αντιμετώπισης του άγχους

Στη σημερινή περίπλοκη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, είναι σχεδόν αδύνατο να μην αισθάνεστε άγχος. Δυστυχώς το στρες και το άγχος έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και όλοι πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Advertisements

Το άγχος δεν είναι κάτι που ξαφνικά μπαίνει στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου και χειροτερεύει όταν επιλέγουμε να μην κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό. Θυμηθείτε ότι το στρες δεν προέρχεται από το τι συμβαίνει στην καθημερινότητά σας. Προέρχεται από τις σκέψεις σας για το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα.

Οι συνέπειες της μη αντιμετώπισης της δυσάρεστης πτυχής του άγχους μπορεί να είναι θανατηφόρες για τη ψυχική, σωματική και γενική ευημερία σας. Υπάρχει όμως ελπίδα. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε και να ελέγξετε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το άγχος στη ζωή σας.

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ άγχους και στρες.

Δεν μπορείτε να σταματήσετε τα κύματα, αλλά μπορείτε να μάθετε να σερφάρετε. Η γνώση της διαφοράς ανάμεσα στο στρες και το άγχος είναι το κλειδί για να μειώσετε την επίδραση των υψηλών επιπέδων του άγχους στη ζωή σας. Το πρόβλημα είναι ότι στο σημερινό περίπλοκο κόσμο, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε διαταραχές και αλλαγές. Το άγχος είναι μια απάντηση σε μια απειλή, σε μια κατάσταση. Αν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα στρες, τότε το άγχος μας θα αυξηθεί.

Μάθετε πώς να διαχωρίζετε τις μη χρήσιμες σκέψεις σας.

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε τα πράγματα έχει αντίκτυπο στα επίπεδα του άγχους. Πολλές από αυτές τις σκέψεις μας φέρνουν εκτός του ελέγχου και μας αγχώνουν χωρίς λόγο. Επομένως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι απλές σκέψεις, χωρίς πραγματική βάση και δεν είναι γεγονότα.

Μάθετε να αποστασιοποιείστε από το πρόβλημα πριν το λύσετε.

Είναι συχνά δύσκολο να λύσετε ένα πρόβλημα όταν βυθίζεστε τόσο πολύ σε αυτό. Ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, είναι να ακολουθήσετε αυτά τα τρία βήματα:

Advertisements
  • Προσδιορίστε το πρόβλημα και καταγράψτε το
  • Δημιουργείστε μια λίστα δυνητικών λύσεων
  • Επιλέξτε την καλύτερη λύση από τη λίστα σας και στη συνέχεια δοκιμάστε την. Δείτε πώς πηγαίνει και αν δεν λειτουργεί επιλέξτε άλλη λύση.

Δεν χρειάζεται να δείτε ολόκληρη τη σκάλα, απλά να κάνετε το πρώτο βήμα.

Μάθετε πώς να χαλαρώνετε.

Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να κάνετε δραστηριότητες που είναι ευχάριστες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους και να σας ηρεμίσει. Μια καλή επιλογή είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Η γυμναστική είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική, γιατί σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν ασκείστε τακτικά, είστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των επιπέδων του άγχους.

Γνωρίστε τον εαυτό σας καλύτερα

Αυτός είναι ίσως ο πιο σημαντικός μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Γνωρίστε και αποδεχτείτε ποιοι πραγματικά είστε. Τα επίπεδα άγχους αυξάνονται όταν ανησυχούμε για όλα όσα δεν έχουμε πετύχει ή για τις αποτυχίες μας. Εάν όμως αποδεχτούμε πως δεν είμαστε τέλειοι, τότε θα μειωθούν και τα επίπεδα του στρες. Είναι επίσης πολύ βοηθητικό να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους και να έχετε κάποιον να σας στηρίξει.

Οι παραπάνω μηχανισμοί είναι εργαλεία που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους στη ζωή σας. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η αλλαγή δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Απλά συνεχίστε να προσπαθείτε και μην εγκαταλείπετε.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα