Μην χασετε

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε από τα ηλιακά εγκαύματα

Είναι γνωστό σε όλους πως για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα πρέπει να βάζετε αντηλιακή προστασία. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες φορές που είτε δεν έχετε βάλει σε όλα τα σημεία αντηλιακό είτε το καπέλο δεν σας προστάτευε όσο νομίζατε, με αποτέλεσμα να καταλήξετε να είστε κόκκινοι σαν τον αστακό. Δυστυχώς εάν καείτε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αντιστρέψετε την κατάσταση, μπορείτε όμως να απαλύνετε την επιδερμίδα σας από τις δυσάρεστες συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος. Έτσι λοιπόν παρακάτω σας έχουμε τις καλύτερες φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα .

Ανοίξτε την κατάψυξη και βγάλτε έξω τα κατεψυγμένα λαχανικά. Όμως μην τα μαγειρέψετε, αλλά τυλίξτε τη σακούλα με μια πετσέτα και κρατήστε τη πάνω στο σημείο που έχετε καεί από τον ήλιο. Το παγωμένο θα απορροφήσει λίγο τη θερμότητα από το δέρμα σας και θα μειώσει τη φλεγμονή.

Εάν έχετε καεί γύρω από τα ματιά βάλτε δυο κρύα σακουλάκια τσαγιού και αμέσως θα ανακουφιστείτε από τον πόνο αλλά και από το πρήξιμο. Εκτός από το τσάι μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι γάλα, 4 φλιτζάνια νερό και μερικά παγάκια και να βρέξετε ένα πανί. Στη συνέχεια εφαρμόστε το πανί στη σημείο του σώματος που έχει καεί και επαναλάβετε κάθε 2 με 4 ώρες. Η πρωτεΐνη, το λίπος και το pH του γάλακτος έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα.

Βάλτε γιαούρτι. Όπως το γάλα έτσι και το γιαούρτι έχει πρωτεΐνη και λίπη που συμβάλουν στην ανακούφιση της φλεγμονής. Απλώστε το γιαούρτι σε όλες τις περιοχές του σώματος που έχουν καεί από τον ήλιο, ξεπλύνετε με δροσερό νερό και στη συνέχεια αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει.

Advertisements

Αγοράστε μαρούλι από το μανάβη της γειτονιάς. Γνωρίζατε πως το αγαπημένο αυτό λαχανικό έχει αναλγητικές ιδιότητες; Για να αποκομίσετε τα οφέλη, βράστε τα φύλλα μαρουλιού σε νερό, πιέστε για να βγει το υγρό και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει αρκετές ώρες στο ψυγείο. Βάλτε μπάλες βαμβακιού στο υγρό και τοποθετήστε τις απαλά πάνω στο ερεθισμένο δέρμα.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικάγια την αποφυγή καταστάσεων όπως θερμοπληξία και θερμική εξάντληση και εγκαύματα θα πρέπεινα τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι τέσσερεις στους πέντε καρκίνους του δέρματος, θα μπορούσαν να προληφθούν.

Μέτρα προστασίας από τον ήλιο:

Περιορισμός έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία μεταξύ των ωρών 10π.μ-4μ.μ.

Advertisements

Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα σε στεγνό δέρμα πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνονται οι επαλείψεις κάθε δύο ώρες.

Η χρήση καπέλου και γυαλιά ηλίου κατά την έκθεση στον ήλιο, καθώς επίσης ελαφρά, άνετα ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα, προσφέρουν πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.

Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που υποδεικνύει η δίψα.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα