Μην χασετε

Οι επικίνδυνες συνέπειες της απότομης απώλειας βάρους για το σώμα μας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι ή εκείνες που μπροστά στην πρόκληση του να χάσουν πολύ γρήγορα βάρος θα έκανα τα πάντα.

Advertisements

Για αυτό άλλωστε και η μεγάλη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι διάφορες δίαιτες-«εξπρές». Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η γρήγορη απώλεια πολλών κιλών αφενός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία, αφετέρου να μη μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα κιλά που χάσαμε. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά:

Συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους προκύπτει από αυστηρές και στερητικές δίαιτες, που απέχουν αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «ισορροπημένο διαιτολόγιο» και προϋποθέτουν σημαντική μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που οδηγεί συχνά σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του οργανισμού και κατ’ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, αδυναμία και έντονη κόπωση.

Από την άλλη, η γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως χολολιθίαση, δυσκοιλιότητα και διαταραχές του κύκλου για τις γυναίκες.

Αλλάζει η σύσταση του σώματος

Παράλληλα, σημαντική είναι η επίδραση που έχει ο ρυθμός απώλειας βάρους και στη σύσταση σώματος. Ειδικότερα, η αυξημένη και γρήγορη απώλεια κιλών, που παρατηρείται σε αυστηρά περιοριστικές δίαιτες, οφείλεται κυρίως στην απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών και όχι λίπους. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά τόσο στην υγεία και στην εικόνα σώματος όσο και στην ικανότητα του οργανισμού να οδηγηθεί σε περαιτέρω απώλεια, καθώς η μείωση της μυϊκής μάζας προκαλεί αντίστοιχα μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, η οποία με τη σειρά της «κολλάει» τη ζυγαριά.

Παίρνουμε πίσω ό,τι χάσαμε

Τέλος, ένα πολύ βασικό μειονέκτημα της ταχείας απώλειας είναι και το γεγονός ότι δεν μας βοηθούν να κρατήσουμε τα κιλά που χάσαμε. Τα άτομα που επιτυγχάνουν γρήγορη μείωση του βάρους μέσα από στερητικές δίαιτες, συνήθως επανακτούν το βάρος που έχασαν ή και περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Τι να κάνουμε

Πείτε λοιπόν όχι στις δίαιτες-«εξπρές». Αν θέλετε να χάσετε βάρος ακολουθήστε ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Εχετε έναν ρυθμό απώλειας της τάξεως του ½ με 1 κιλό εβδομαδιαίως. Παράλληλα εντάξτε στον προγραμματισμό σας περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Ο συνδυασμός αερόβιας και ήπιας άσκησης ενδυνάμωσης μας βοηθάει να κρατάμε τον μεταβολισμό μας ψηλά, να χάνουμε λίπος και να διατηρούμε τη μυϊκή μας μάζα.

Advertisements

κ. Χάρης Γεωργακάκης, κλινικό διαιτολόγος–διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα