Μην χασετε

Οι άντρες θέλουν ισότητα, αρκεί να μην είναι στο σπίτι τους

Οι νέοι άντρες όλο και περισσότερο συμφωνούν με την ιδέα της ισότητας των γυναικών, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Αλλά στο «μέτωπο» του σπιτιού και της φροντίδας οι παραδοσιακές αντιλήψεις διαιωνίζονται και οι άντρες είναι ακόμη πολύ απρόθυμοι ή πολύ βολεμένοι για να μοιραστούν ισότιμα τις δουλειές του νοικοκυριού.

Advertisements

Αυτό συμπεραίνει έρευνα του Ινστιτούτου Gallup, που δείχνει πως στις ΗΠΑ τα ετερόφυλα ζευγάρια ηλικίας 18-34 ετών δεν διαφέρουν και πολύ από τα πιο ηλικιωμένα όταν έρχεται η στιγμή να μοιραστούν τις δουλειές του σπιτιού: στο 58% των νοικοκυριών είναι οι γυναίκες που πλένουν τα ρούχα και στο 51% είναι εκείνες που καθαρίζουν και μαγειρεύουν, ενώ αντίθετα στο 69% των νοικοκυριών οι άντρες έχουν την ευθύνη της συντήρησης του αυτοκινήτου και στο 59% της αυλής ή του κήπου.

Οσο για την πρόοδο: πράγματι οι Αμερικανοί αφιερώνουν στις δουλειές του νοικοκυριού και της φροντίδας διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι το 1965, αλλά ακόμη κι έτσι οι Αμερικανίδες ξοδεύουν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα σε απλήρωτη δουλειά του νοικοκυριού έναντι δυόμισι ωρών που διαθέτουν οι άντρες.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι αναλυτές γι’ αυτήν τη στάση των αντρών υπέρ της «επιλεκτικής ισότητας» είναι πολλές. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως στο θέμα της εργασίας των γυναικών παίζουν σημαντικό ρόλο και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες με την εργασιακή αβεβαιότητα, τις ασταθείς δουλειές, το αυξανόμενο κόστος για τη στέγη και τη φροντίδα των παιδιών.

Φαίνεται πως οι νέοι άντρες μπορεί να είναι ευτυχείς που έχουν συντρόφους οι οποίες συμμετέχουν στο εισόδημα του νοικοκυριού, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς που καλούνται να μετέχουν κι εκείνοι στα σοβαρά στις δουλειές του σπιτιού.

Ισως γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, όπως δείχνει έρευνα της Γιόνα Πέπιν, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση Sociological Science, ο ένας στους τέσσερις τελειόφοιτους Λυκείου στις ΗΠΑ θεωρεί ιδανική διευθέτηση των οικογενειακών σχέσεων το μοντέλο όπου ο άντρας δουλεύει εκτός σπιτιού (με αμοιβή) και η γυναίκα μένει στο σπίτι φροντίζοντας τα του οίκου (απλήρωτη).

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα