Μην χασετε

Ξύδι στα μαλλιά: Οι θεραπευτικές ιδιότητες και η χρήση του σε σπιτικές μάσκες

Υπάρχουν πολλά σπιτικά υλικά με πλούσια θρεπτικά οφέλη τόσο για τον οργανισμό, όσο και για την ομορφιά μας, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Ένα εξ αυτών είναι και το ξύδι, η χρήση του οποίου στα μαλλιά μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα.

Advertisements

Δείτε αναλυτικότερα τι μπορεί να σας προσφέρει, καθώς και μια σειρά από απλές σπιτικές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Οι ιδιότητες που έχει το μηλόξυδο και το λευκό ξύδι στα μαλλιά

Τόσο το άσπρο ξύδι, όσο και το ξύδι από μηλίτη έχουν ποικίλα κοινά οφέλη στα μαλλιά, αλλά και μικρές διαφορές μεταξύ τους. Η πιο απλή είναι αυτή της μυρωδιάς. Το λευκό ξύδι έχει πιο έντονο άρωμα, ενώ το μηλόξυδο για τους περισσότερους είναι πιο ευχάριστο. Ωστόσο, η μυρωδιά του δεν πρέπει να σας προβληματίζει καθόλου. Μόλις στεγνώσουν τα μαλλιά σας θα έχει φύγει εντελώς.

Από εκεί και πέρα, το ξύδι από μηλίτη διαθέτει περισσότερες βιταμίνες (B, C) και μεταλλικά στοιχεία (όπως το κάλιο), χωρίς αυτό να σημαίνει πως το άσπρο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό. Από την άλλη μεριά, το λευκό ξύδι είναι προτιμότερο στα βαμμένα μαλλιά, καθώς δεν τα ξεθωριάζει.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τις θεραπευτικές ιδιότητες του ξυδιού στα μαλλιά:

Ρύθμιση του pH στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας τα μαλλιά πιο απαλά και λαμπερά

Λόγω της όξινης σύστασης του έχει την ικανότητα να χαμηλώνει το pH της τρίχας, αλλά και του δέρματος, το οποίο συνήθως ανεβαίνει από τη χρήση σαμπουάν και άλλων καλλυντικών προϊόντων με αλκαλικότητα. Η αυξημένη τιμή pH (πάνω από το 4-5 που είναι το φυσιολογικό για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά) οδηγεί σε άτονες, θαμπές και φριζαρισμένες τρίχες που σπάνε εύκολα.

Αν λοιπόν εφαρμόσετε λίγο ξύδι ως μάσκα στα μαλλιά σας, έτσι επανέρχεται το όξινο pH της επιδερμίδας που είναι όμοιο με αυτό των φυσικών ελαίων και λειαίνεται η εξωτερική επιφάνεια της τρίχας, κλείνοντας τα λέπια της. Επομένως, μην ανησυχείτε πως το ξύδι (με λογική χρήση πάντα) θα κάνει κακό στα μαλλιά σας ή το δέρμα. Ίσα ίσα που με αυτό τον απλό φυσικό τρόπο κάνετε τα μαλλιά πιο λαμπερά, υγιή και απαλά, αφού το φως αντανακλάται καλύτερα στην επιφάνεια τους.

Επίσης, οι φυσιολογικές αυτές συνθήκες ευνοούν την ενυδάτωση και την ενδυνάμωση της τρίχας, διευκολύνοντας το ξεμπέρδεμα.

Advertisements

Απολέπιση στο δέρμα του κεφαλιού απομακρύνοντας τα κατάλοιπα των προϊόντων

Το ξύδι στα μαλλιά αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό και απολεπιστικό προϊόν που απομακρύνει όλα τα κατάλοιπα από το σαμπουάν, το μαλακτικό και τα άλλα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε και ενδέχεται να μην έχουν ξεπλυθεί πλήρως με το νερό. Παράλληλα κάνει απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής και ανοίγει τους φραγμένους πόρους από τα νεκρά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα.

Πιο συγκεκριμένα, το ξύδι περιέχει άλφα υδροξύ οξύ που βοηθά στην απολέπιση. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση, η οποία αντιμετωπίζει την πιτυρίδα και τις άλλες δερματικές παθήσεις του τριχωτού, καταπολεμώντας παράλληλα την ξηροδερμία και την φαγούρα στο κεφάλι.

Αντιμετωπίζει το φριζάρισμα, την τριχόπτωση και την ψαλίδα βοηθώντας τα μαλλιά να μακρύνουν γρηγορότερα

Το λευκό ξύδι, αλλά και το μηλόξυδο, έχουν μαλακτικές ιδιότητες που κλείνουν τα λέπια της τρίχας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται το φριζάρισμα και το ξεμπέρδεμα γίνεται παιχνιδάκι. Μετά την χρήση του, τα μαλλιά είναι απαλά και πολύ πιο δυνατά. Έτσι, προστατεύονται από τη θραύση και τη δημιουργία ψαλίδας.

Επιπλέον, η ενδυνάμωση της τρίχας, αλλά και η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής που προσφέρει το ξύδι στα μαλλιά, βελτιώνει την υγιή ανάπτυξη των τριχών και των θυλάκων τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την τριχόπτωση.

Οι πλούσιες σε ποσότητα βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που έχει το ξύδι εισχωρούν στο δέρμα του κεφαλιού και το θρέφουν.

Χαρίζει πλούσιο όγκο και όμορφες μπούκλες στα μαλλιά

Σε αντίθεση με τα προϊόντα σιλικόνης και άλλα καλλυντικά που βαραίνουν την τρίχα, το ξύδι τείνει να την κάνει πιο ανάλαφρη. Έτσι, τα μαλλιά διατηρούν τον πλούσιο όγκο τους, την ελαστικότητα, αλλά και τις καλοσχηματισμένες μπούκλες.

Προσφέρει πρόληψη και αντιμετώπιση για ψείρες

Μια από τις φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη σχετικά με τις ψείρες και κόνιδες είναι το ξύδι στα μαλλιά. Θεωρείται ιδανικό για τα παιδιά και σας βγάζει από την δύσκολη θέση να χρησιμοποιήσετε χημικά προϊόντα σαμπουάν ή λοσιόν που καταπολεμούν τις ψείρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο το λευκό, όσο και το μηλόξυδο.

Advertisements

Αν και στην ουσία δεν τις σκοτώνει, αυτό που κάνει το ξύδι είναι να εμποδίζει τις ψείρες και τις κόνιδες να κολλήσουν στα μαλλιά. Παράλληλα διευκολύνει την αφαίρεση τους με την ειδική χτένα. Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφει το συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που υπάρχει στο σώμα της ψείρας, εμποδίζοντας έτσι τα αβγά της να κολλήσουν στις τρίχες.

Σπιτικές μάσκες μαλλιών με μηλόξυδο ή λευκό ξύδι

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για τη χρήση του ξυδιού στα μαλλιά προκειμένου να αντιμετωπίσετε διαφορετικά προβλήματα.

Ακολουθεί μια σειρά από εύκολες φυσικές συνταγές για μάσκα μαλλιών που θα κάνουν τα μαλλιά σας όμορφα, απαλά και υγιή. Επίσης, θα δούμε κάποιες ακόμη που καταπολεμούν την πιτυρίδα, την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα του τριχωτού της κεφαλής που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, αλλά και τα εύθραυστα μαλλιά.

Ξέπλυμα με ξύδι για καθαρά και απαλά μαλλιά με λάμψη

Πρόκειται για την πιο απλή χρήση του ξυδιού στα μαλλιά που απομακρύνει όλα τα κατάλοιπα από το δέρμα και την τρίχα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ρίξετε στα μαλλιά σας και να κάνετε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, αφού πρώτα τα έχετε λούσει κανονικά με το σαμπουάν χρησιμοποιώντας χλιαρό προς κρύο νερό και παραλείποντας το μαλακτικό. Εξάλλου το ξύδι έχει μαλακτικές ιδιότητες.

Μετά αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό προς κρύο νερό για να κλείσουν τα λέπια της τρίχας. Μην το παρακάνετε με το νερό στο ξέπλυμα προκειμένου να φύγει η μυρωδιά. Μόλις στεγνώσουν θα φύγει μόνη της. Ένα γρήγορο ξέβγαλμα είναι αρκετό.

Προσοχή όμως, δεν θα ρίξετε το ξύδι σκέτο στα μαλλιά διότι είναι πολύ όξινο και δυνατό. Θα πρέπει να φτιάξετε πρώτα ένα αραιωμένο μείγμα με νερό.

Θα χρειαστείτε:

  • Λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • Νερό

Τρόπος παρασκευής:

  • Το βασικό μείγμα απαιτεί 1/4 του φλιτζανιού ξύδι και 1/4 νερό.
  • Αν όμως έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά μπορείτε να προσθέσετε ακόμη 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.
  • Αν πάλι έχετε ξηρά μαλλιά, προσθέστε στο βασικό μείγμα άλλη 1 κουταλιά της σούπας νερό.
  • Σε σγουρά, βαμμένα ή με περμανάντ μαλλιά δημιουργήστε ένα μείγμα με 2 ή 4 μέρη νερό και 1 μέρος ξύδι.

Την συγκεκριμένη μάσκα μαλλιών για λάμψη μπορείτε να την επαναλάβετε 1 φορά την εβδομάδα. Αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά μπορεί να ξηράνει τα μαλλιά σας.

Φυσικός τρόπος για λαμπερά μαλλιά με ξύδι και αυγό

Είναι γνωστό πως το αυγό έχει εξίσου καθαριστικές ιδιότητες στα μαλλιά και τα κάνει να φαίνονται λαμπερά και όμορφα. Συνδυάζοντας το λοιπόν με το κλασσικό αραιωμένο διάλυμα ξυδιού μπορείτε να δώσετε στην τρίχα μια έξτρα λάμψη.

Αφού λοιπόν φτιάξετε το ξέπλυμα με ξύδι που αναφέραμε παραπάνω σύμφωνα με την αναλογία που ταιριάζει στα μαλλιά σας, προσθέστε μόνο το ασπράδι ενός αυγού και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε περίπτωση που τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορείτε να βάλετε και τον κρόκο ο οποίος έχει ενυδατική δράση.

Αφού ετοιμάσετε τη μάσκα, λουστείτε κανονικά με σαμπουάν και χλιαρό προς κρύο νερό, εφαρμόστε τη μάσκα κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής κι αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά πριν το ξεβγάλετε με όσο πιο κρύο νερό αντέχετε.

Μάσκα μαλλιών με ξύδι από μηλίτη και ελαιόλαδο για ενδυνάμωση και λάμψη

Πρόκειται για μια έξτρα ενυδατική μάσκα για ταλαιπωρημένα μαλλιά που θα τους χαρίσει λάμψη και απαλότητα.

Θα χρειαστείτε:

  • 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε καλά τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος των μαλλιών, αφήνοντας το να δράσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά λουστείτε πολύ καλά με το κλασσικό σαμπουάν σας. Μάλιστα, αν θέλετε μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρώς το διάλυμα πριν τη χρήση του.

Επαναλάβετε τη μάσκα 1 φορά την εβδομάδα και θα έχετε λαμπερά και δυνατά μαλλιά με φυσικό τρόπο.

Θεραπεία μαλλιών κατά της πιτυρίδας με ξύδι

Η πιο απλή λύση είναι η ανάμειξη νερού με ξύδι σε ίσες ποσότητες. Αφού φτιάξετε το διάλυμα, εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ και αφήστε το να δράσει για περίπου 40 λεπτά. Μετά λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν σας χρησιμοποιώντας χλιαρό προς κρύο νερό.

Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του ξυδιού καταπολεμούν και περιορίζουν την εμφάνιση της πιτυρίδας. Αν μάλιστα συνδυάσετε τη συγκεκριμένη θεραπεία με τη χρήση ενός αντιπιτυριδικού σαμπουάν, τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα.

Σπιτική μάσκα με ξύδι, μέλι και αλόη ενάντια στην πιτυρίδα

Κάνοντας την συγκεκριμένη συνταγή 2 φορές τον μήνα θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική αυτή άσπρη σκόνη που φαίνεται στα σκούρα σας ρούχα.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι φρέσκο τζελ αλόης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής: Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά και εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά και λουστείτε κανονικά.

Advertisements

Πως χρησιμοποιείται το ξύδι στα μαλλιά για απαλλαγή από τις ψείρες

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω συνταγή για να διώξετε πιο εύκολα τις ψείρες και τις κόνιδες χωρίς την χρήση χημικών, αλλά με φυσικό τρόπο.

Θα χρειαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 ειδική χτένα για ψείρες και κόνιδες
  • 1 πλαστικό σκουφάκι μπάνιου ή διάφανη μεμβράνη

Τρόπος εφαρμογής:

  1. Αρχικά ζεστάνετε ελαφρώς το λευκό ξύδι μέχρι να πάρει ανεκτή θερμοκρασία.
  2. Βρέξτε το τριχωτό της κεφαλής, κάντε απαλό μασάζ για μερικά λεπτά και βυθίστε τα μαλλιά μέσα στο ξύδι.
  3. Πιάστε τα ψηλά και φορέστε το σκουφάκι ή τη μεμβράνη.
  4. Αφήστε το άσπρο ξύδι να δράσει για περίπου 1 ώρα και ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό.
  5. Ζεστάνετε τώρα το ελαιόλαδο, πάλι σε ανεκτή θερμοκρασία και απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά.
  6. Τυλίξτε και πάλι τα μαλλιά και αφήστε το να δράσει για 1 ώρα.
  7. Βγάλτε την μεμβράνη ή το σκουφάκι και χτενίστε σχολαστικά τα μαλλιά με την ειδική χτένα, χωρίζοντας τα σε τμήματα.
  8. Αφού βγάλετε όλες τις ψείρες και τις κόνιδες, λουστείτε κανονικά με ένα σαμπουάν.

beautetinkyriaki.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα