Μην χασετε

Νικόλας Βαφειάδης: «Στο Αφγανιστάν όταν άκουγαν Ελλάδα έλεγαν  “Ισκαντέρ” που σημαίνει “Αλέξανδρος”»

Ο διευθυντής των διεθνών ειδήσεων του ΑΝΤ1, Νικόλας Βαφειάδης ήταν καλεσμένος στο The 2night Show και μίλησε για τις πολεμικές του ανταποκρίσεις, τους ηγέτες που γνώρισε αλλά και για τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Advertisements

 

«Είμαι 33 χρόνια μόνο στον ΑΝΤ1. Άφησα το BBC για τον ΑΝΤ1. Ξεκίνησα ως γεωλόγος. Το 1981 όταν έγινε ο σεισμός διάβαζα σεισμολογία. Είδα τις εφημερίδες και είπα ότι εγώ θα τα έγραφα καλύτερα. Αυτός ο σεισμός με μετακίνησε από τη Γεωλογία στη δημοσιογραφία. Στο πρώτο μου άρθρο  έβαλα τίτλο “γεωδημοσιογράφος” αλλά μου το έκοψαν».

 

«Το μόνο πράγμα που έχω μετανιώσει είναι ότι στερήθηκα τα πολύ τρυφερά τους χρόνια. Τότε γίνονταν πολλοί πόλεμοι εκείνη την περίοδο» είπε μιλώντας για τους δύο γιους του, 27 και 25 ετών.

Απαντώντας στην ερώτηση αν φοβόταν στις ριψοκίνδυνες αποστολές του είπε: «Πάντα φοβόμουν και ο φόβος είναι ένας καλός σύμβουλος αρκεί να είναι λελογισμένος και να μην είναι πανικός. Στον πόλεμο της Βοσνίας οι δημοσιογράφοι ήταν επικηρυγμένοι με 200 δολάρια το κεφάλι, ήταν κοινό μυστικό. Έπρεπε να προσέχεις πού πηγαίνεις. Στο Αφγανιστάν είναι ακόμα φθηνότερη η ζωή. Ο κίνδυνος ενός ταξιδιού είναι μία από τις παραμέτρους. Από την άλλη ζεις από την πρώτη γραμμή τη γέννηση της Ιστορίας, είναι ένα καλό κίνητρο. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω από κοντά ανθρώπους που διαμόρφωσαν την Ιστορία. Το ελληνικό διαβατήριο είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Όλοι οι λαοί του πλανήτη αντιμετωπίζουν με σεβασμό την Ελλάδα. Στην Τουρκία αντιμετώπισα δυσκολίες αλλά υπήρχε σεβασμός. Στο Αφγανιστάν όταν άκουγαν Ελλάδα έλεγαν  “Ισκαντέρ” που σημαίνει “Αλέξανδρος”».

Η πιο δύσκολη συνέντευξη που έχει πάρει ήταν αυτή με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. «Γινόταν στη διάρκεια μαχών. Την ώρα που πάμε να κάνουμε τη συνέντευξη έφυγε ο μεταφραστής μου και την πήρα με τα τσάτρα πάτρα σέρβικα που ήξερα».

 

Θα πήγαινε στη Βόρεια Κορέα; «Βέβαια, εκκρεμεί το αίτημά μου. Είναι δύσκολο να πας. Είναι ένα σκοτεινό κράτος».

Advertisements

«Είμαι ακόμα παλιότερος από τον Γιώργο Παπαδάκη» ομολόγησε και αποκάλυψε πώς κατάφερε να γίνει ο πρώτος δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τη Δήμητρα Λιάνη όταν ακόμα ήταν σχετικά άγνωστη.

«Η φωνή της Δήμητρας Λιάνη ακούστηκε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 όταν της πήρα συνέντευξη μέσα στο Χέρφιλντ λίγο πριν γίνει η εγχείριση του Ανδρέα. Δεν μπορούσα να τη βρω μόνη της. Κάποια στιγμή ήρθε ένα ελικόπτερο και όλοι οι δημοσιογράφοι έτρεξαν εκεί. Εγώ έκατσα κάτω από το παράθυρο του Ανδρέα και της φώναξα να της  κάνω συνέντευξη. Ρώτησε τον Γιώργο Λιάνη να μου δώσει συνέντευξη και εκείνος της είπε ναι».

«Ήταν ένα σοκ για όλους γιατί ο Γιώργος ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος που κοιτούσε τη δουλειά του. Ήταν όμως ερευνητικός, έσκαβε, δεν λογάριαζε κόστος, έδινε το ρεπορτάζ του ανόθευτο, καθαρό. Δεν θα το αφήσει έτσι ο δημοσιογραφικός κόσμος. Πρέπει να  διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση» είπε για τη δολοφονία του συναδέλφου του.

 

Πώς σχολίασε μερικούς από τους μεγάλους ηγέτες που γνώρισε:

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Μιλάει πολύ, έχει σύνθετη σκέψη, ζεστός άνθρωπος

Γιασέρ Αραφάτ: Πολύ σκληρός ηγέτης αλλά ταυτόχρονα και μικρό παιδί, από τις ιστορικές μορφές

Νέλσον Μαντέλα: Ήταν φιλόσοφος της ζωής, μεγάλος αγωνιστής, άνθρωπος που ενέπνεε.

Advertisements

 

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα