Μην χασετε

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου

Της Ελένης Σολταρίδου
Ψυχολόγος, M.Sc., Phdc

Συχνά ξεχνάμε τι σημαίνει να αγαπώ τον εαυτό μου..

Ξεχνάμε τι σημαίνει ουσιαστικά να τον φροντίζουμε και να τον κακομαθαίνουμε..

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου.. αυτό σημαίνει να του δίνεις χρόνο να ξεκουράζεται… χρόνο να απολαμβάνει μικρές στιγμές ευτυχίας… χρόνο να βλέπεις τα παιδιά σου, το σύντροφό σου, τη σύντροφό σου, τους φίλους σου…

Advertisements

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να του δίνεις χρόνο να ξεκουράζεις την ψυχή σου και το μυαλό σου.. να διαβάζεις ένα ωραίο βιβλίο, να μαγειρέψεις ένα νόστιμο φαγητό, που αναζητούσες την συνταγή εδώ και καιρό.. όχι όμως τρέχοντας.. γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις χωρίς να κοιτάζεις συνέχεια το ρολόι.. και ναι, ξέρω πόσο δύσκολο είναι.. Αλλά κοιτάζοντας το ρολόι σου, μειώνεις την ηδονή, μειώνεις την απόλαυση και εστιάζεις στον χρόνο και αυξάνεις το stress.

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να φας ποιοτικό φαγητό, όχι ποσοτικό.. και να του δώσεις λίγο χρόνο μετά το φαγητό να νιώσει την επίγευση.. Μην σηκωθείς κατευθείαν από το τραπέζι.. και να μην τσιμπολογάς.. γιατί θα νιώθεις λιγότερη προσμονή για να απολαύσεις το φαγητό σου..

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον προστατεύεις από τοξικές σχέσεις και από ανθρώπους που νιώθεις ότι δεν σε εξελίσσουν σαν άνθρωπο, ότι δεν έχετε αμφίδρομη σχέση, ότι δεν σε ακούνε, ότι δεν επικοινωνούν μαζί σου, ότι δεν μοιράζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους μαζί σου.. Αντίθετα εστιάζουν μόνο στο υπέρμετρο Εγώ τους, θυματοποιούν πάντα τον εαυτό τους και εσύ ποτέ δεν προλαβαίνεις να μοιραστείς, να επικοινωνήσεις, να απολαύσεις..

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να κοιμάσαι.. γιατί χωρίς τον ύπνο δεν μπορείς να είσαι λειτουργικός, λειτουργική.. Και ακόμα και αν τώρα είσαι, δεν χρειάζεται να αγγίζεις τα όριά σου..

Advertisements

Να θυμάσαι πάντα ότι τα όρια είναι για να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε και όχι για να τα ξεπερνάμε..

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, σημαίνει να του δίνεις ευκαιρίες να κατακτάς τα όνειρά σου και να μην σταματάς ποτέ να ονειρεύεσαι..

Να τον αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να ξεπερνάς τις καθημερινές δυσκολίες που σταματάνε τις μικρές σου στιγμές ευτυχίας και τα όνειρά σου.. και να μην εστιάζεις πάνω τους, αλλά να προσπαθείς να βρίσκεις μικρούς και μεγάλους τρόπους να κατακτάς αυτές τις στιγμές..

Γιατί με αυτό τον τρόπο θα φροντίσεις τον εαυτό σου και θα προστατεύσεις την αυτό-εικόνα σου.. Γιατί με αυτό τον τρόπο θα δώσεις αξία στον εαυτό σου..

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα