Μην χασετε

Να πω στο παιδί μου πως το κάναμε με εξωσωματική;

«Το παιδί μας το αποκτήσαμε με εξωσωματική και μάλιστα δεν το έχουμε πει σε πολλούς… Πρέπει να το μάθει ή όχι; Αν το ακούσει από εκείνους που γνωρίζουν;»

Στην εποχή μας οι γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν μητέρες όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία, βάζοντας την καριέρα τους προτεραιότητα και μετά την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών. Βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν και εκείνες που δυσκολεύονται να κάνουν παιδί λόγω κάποιου προβλήματος στη γονιμότητα τη δική τους ή του συντρόφου τους… Ευτυχώς λοιπόν, που υπάρχουν σήμερα τρόποι να τεκνοποιήσει μία γυναίκα και η εξωσωματική είναι μία μέθοδος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας.

Παρόλα αυτά, αρκετές είναι εκείνες που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να το πουν στο παιδί τους ή να του το κρατήσουν κρυφό. Αρκετές επίσης είναι εκείνες που θεωρούν ταμπού τη συγκεκριμένη μέθοδο καθώς νιώθουν πως θα στιγματιστούν ή πως θα «μαρτυρήσουν» την ύπαρξη προβλήματος στη γονιμότητά τους ή την κριτική τρίτων… Όσον αφορά το τελευταίο, να επισημάνουμε πως ο καθένας θα αποφασίσει – με το σύντροφό του φυσικά – το τι θα κάνει στη ζωή του και πως θα αποκτήσει ένα παιδί. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν και ούτε και μπορεί να κρίνει τη γίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα ενός ζευγαριού. Άλλωστε, όπως προανέφερα είναι ένας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους απόκτησης παιδιού στην εποχή μας!

Να το πω στο παιδί μου;

Ναι, η απάντηση είναι πως το παιδί έχει δικαίωμα να μάθει αν έγινε με εξωσωματική. Μάλιστα, δείχνει και πόσο πολύ θέλει μία γυναίκα να γίνει μάνα, που μπαίνει στη συγκεκριμένη διαδικασία, δίνοντάς του να καταλάβει πόσο πολύ το λαχταρούσε…

Advertisements

«Απέκτησα το παιδί μου με σπ∈ρμα δότη…»

Σήμερα, καθώς η γυναίκα χειραφετείται όλο και περισσότερο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νιώθει να την καλεί η μητρότητα ενώ όμως δεν έχει έναν σύντροφο δίπλα της για να γίνει ο πατέρας του παιδιού της. Και πάλι, η εξωσωματική έρχεται να της λύσει αυτό το πρόβλημα και να την κάνει μανούλα, έστω και με σπ∈ρμα δότη.

Ισχύει και πάλι ότι και πιο πάνω, θα πει δηλαδή στο παιδί της την αλήθεια, όταν βέβαια θα είναι σε ηλικία που θα μπορεί να το καταλάβει. Άλλωστε, τα παιδιά θα κάνουν στο σχολείο μάθημα για την αναπαραγωγή και θα ενημερωθούν για τους πιθανούς τρόπους. Επίσης, μέσα στα πλαίσια της σ∈ξουαλικής αγωγής μπορεί να του αναφέρει με λόγια απλά και κατανοητά για την ηλικία του.

Ίσως βέβαια δεν του πει από την προσχολική ηλικία για το σπ∈ρμα από δότη, όταν όμως αρχίσει να ρωτάει για τον πατέρα του βλέποντας και τα άλλα παιδάκια, τι θα του πει; Άρα λοιπόν το παιδί χρειάζεται να ξέρει. Εμείς οι μεγάλοι είμαστε αυτοί που κρατάμε ως ταμπού κάποια θέματα…

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σ∈ξουαλικής Υγείας

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα