Μην χασετε

Νίκος Σύψας: «Δεν θα φιλάμε φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα»

Για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε και στο προσεχές διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.

«Έχει περάσει το πολύ δύσκολο το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία», επισήμανε.

Εκκλησίες: «Υπόκλιση σεβασμού στις εικόνες»
Για τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια… Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησίας η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση… Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας», διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Advertisements

«Δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα», τόνισε για τις γαμήλιες δεξιώσεις.

Σχολεία: «Δεν έχουμε επιλύσει το θέμα της μάσκας»
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη».

Καταστήματα: «Αυστηρή επιτήρηση»
«Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση. Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες».

ΜΜΜ: «Εξαιρετική ιδέα το σπάσιμο του ωραρίου»
Χαρακτήρισε ως εξαιρετική ιδέα το σπάσιμο των όρων προσέλευσης των εργαζόμενων στην εργασία τους. «Ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ και ιδίως στο μετρό. Όλα συζητούνται μαζί με το υπουργείο Μεταφορών».

Advertisements

Παραλίες: «Απόσταση πάνω από 2 μέτρα»
Ο Νίκος Σύψας χαρακτήρισε επίσης ως εξαιρετική ιδέα και το να δοθούν προς χρήση στους πολίτες κομμάτια του μετώπου που δεν είχαν αξιοποιηθεί στην παραλιακή για μεγαλύτερες αποστάσεις. Έκανε λόγο για πάνω από 2 μέτρα απόσταση στην παραλία το καλοκαίρι.

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα