Μην χασετε

Μύρωνας Στρατής: «Η πατρότητα είναι πολύ ανώτερο από το να παντρευτείς»

Ούτε ο ίδιος μπορεί να συνειδητοποιήσει πότε πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από την επιτυχία του, μέσω της οποίας μας συστήθηκε. Το riff της ηλεκτρικής κιθάρας στην έναρξη του «Πάνω απ’ όλα» συνεχίζει να ξεσηκώνει στο άκουσμά του. Ο Μύρωνας μπορεί να έχει αλλάξει καλλιτεχνικά και στιλιστικά, όμως παραμένει ένας χαμογελαστός και συνειδητοποιημένος μουσικός. Σημείο συνάντησής μας ήταν φυσικά η Νέα Σμύρνη, όπου μεγάλωσε και μένει μέχρι σήμερα.

Advertisements

Πώς πήρες την απόφαση να διασκευάσεις το «Δεν είναι έτσι η αγάπη»;

Δεν έβλεπα το «Οι πεταλούδες ελεύθερες πετούν» (σ.σ. τραγούδι εισαγωγής) αλλά παρακολουθούσα τους De Facto από τη Θεσσαλονίκη, στις εκπομπές που έβγαιναν. Είναι μια πολύ ωραία εφηβική ανάμνηση. Γενικά δεν είμαι εξαιρετικά τολμηρός σε αυτά που κάνω. Από την πρώτη μέρα λέω τα τραγούδια μου, δεν έχω εκτεθεί, δεν έχω πάρει κάποια ριψοκίνδυνη απόφαση και δεν έχω κάνει ποτέ cover. Τώρα λέω «Εντάξει, είμαι στη δισκογραφία δώδεκα χρόνια. Να μη δοκιμάσω κάτι άλλο; Να μην κάνω μια πρόταση μη αναμενόμενη;». Έτσι, έσκαψα στο παρελθόν, είδα τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει, τι μου αρέσει… και μου ήρθε αυτό το τραγούδι, το οποίο κυκλοφορεί από την Cobalt Music.

 Ήταν μια κίνηση που φοβήθηκες;

Δεν παίρνω ρίσκα και πάντα κάνω αυτό που ξέρω. Είναι αυτό που μπορώ και ορίζω και το πάω όπως το θέλω. Το ζητούμενο στο YouΤube είναι να έχεις πολλά σχόλια, αρνητικά ή θετικά δεν μας ενδιαφέρει. Ακόμα και λαϊκές επιτυχίες, οι περισσότεροι λατρεύουν να τις βρίζουν. Ακούγεσαι, υπάρχεις, επηρεάζεις κόσμο… Θα βγεις σε μια συναυλία που θα τραγουδήσουν το κομμάτι σου δυνατά. Αυτό είναι το όμορφο κομμάτι της δουλειάς μας. Το πολύ μεγάλο hit δεν μπορείς να το επιλέξεις. Σ’ το λέω γιατί για το πρώτο τραγούδι με το οποίο ακούστηκε το όνομά μου, το 2009, δεν περίμενε κανείς ότι θα παίξει τόσο πολύ. Το να κάνεις όμως μια τόσο μαζική επιτυχία είναι πολύ δύσκολο.

Θα ήθελες μια επιτυχία… που θα τη βρίζουν όλοι;

Δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο στον χαρακτήρα μου. Καταλαβαίνω πως η επιτυχία είναι επιτυχία όπως και να έχει, όμως προτιμώ να με αγαπούν και να μου λένε καλά λόγια για τα τραγούδια μου.

Με ποιο τραγούδι θα συνόδευες την εφηβική σου ηλικία;

Advertisements

Ήμουν μεγάλος φαν των Nirvana και των Guns Ν’ Roses. Μεγάλωσα ακούγοντας κυρίως αγγλόφωνο ρεπερτόριο, αλλά και Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως ο Ορφέας Περίδης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, καθώς και γκρουπ όπως οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά. Στα πρώτα πάρτι του σχολείου αγάπησα τον Bryan Adams. Γι’ αυτό, όποτε ακούω κάποιο κομμάτι του ή το «Total eclipse of the heart» της Bonnie Tyler, μου έρχονται αναμνήσεις από μπλουζ.

«Δεν είναι έτσι η αγάπη». Ποια είναι για σένα η κόκκινη γραμμή στην αγάπη;

Οι σχέσεις, όπως και όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή, έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Δεν πρέπει ούτε να πιέζεις ούτε να πιέζεσαι. Νομίζω ότι αν ήμουν σε μια σχέση με εντάσεις ή υπερβολική ζήλια, δεν θα άντεχα.

Είσαι σπιτόγατος ή σου αρέσει να βγαίνεις έξω;

Λατρεύω τον κινηματογράφο και τις σειρές. Μου αρέσουν και οι βόλτες. Για παράδειγμα, η Νέα Σμύρνη έχει πολύ πράσινο και είναι ωραία να την περπατήσεις. Πολλές φορές κάνω τη διαδρομή Κέντρο – Νέα Σμύρνη με τα πόδια. Από την άλλη, λατρεύω τα ταξίδια, τη μουσική, τις κιθάρες… το φαγητό!

Ποια είναι η σχέση σου με το φαγητό;

Μου αρέσει και να τρώω και να μαγειρεύω!

Το τελευταίο καλό πιάτο που έφτιαξες;

Advertisements

Ήταν ένα κινέζικο πιάτο με noodles. Είχα παραγγείλει συγκεκριμένες πιπεριές από το eBay για να είναι πιο αυθεντικό. Ήθελα να το κάνω όσο πιο σωστά γίνεται. Επειδή είμαι κολλημένος με τη γαστρονομία, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησα να μαγειρεύω στο YouΤube. Η εκπομπή λέγεται Fagaki και είναι το πρώτο twist που κάνω εκτός μουσικής. Ξεκινάω μόνος μου, αλλά στη συνέχεια θα έχω και καλεσμένους. Θα υπάρχει μία συνταγή, αλλά με πολύ τσαλάκωμα και χιούμορ. Δεν παίρνω τον εαυτό μου στα σοβαρά έτσι και αλλιώς, οπότε ο σκοπός μου δεν είναι να πλασαριστώ ως σεφ. Κάθε Τετάρτη θα έχω νέο επεισόδιο. Είναι μια νέα εμπειρία για εμένα, και μάλιστα το κάνω και στην κουζίνα του σπιτιού μου.

Έχεις κάποιο ταξίδι-όνειρο που θα ήθελες να κάνεις τα επόμενα χρόνια;

Θέλω πολύ να επισκεφτώ το Βιετνάμ. Είναι πανέμορφο και έχει πολύ δυνατή γαστρονομία. Οι γεύσεις τους είναι ελαφριές. Επίσης, θέλω να επισκεφτώ την Ιαπωνία, έναν προορισμό που, όπως μου έχουν πει, αποτελεί φοβερή εμπειρία.

Θα έβλεπες τον εαυτό σου να ασχολείται με τη μαγειρική στην τηλεόραση σε ένα αντίστοιχο πρότζεκτ;

Αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσα να το κάνω. Η τηλεόραση είναι ένας άλλος κόσμος και μια διαφορετική έκθεση, που με τρομάζει. Κάποτε μου είχε γίνει πρόταση να συμμετάσχω στα ημιτελικά της Eurovision. Προτιμώ τα πράγματα που μπορώ να ορίσω.

Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά αυτή την περίοδο;

Όπως οι περισσότεροι, πρόσφατα τελείωσα το Game of Thrones. Για το τέλος νομίζω ότι το πιο εύστοχο που διάβασα είναι ότι, αφού τελείωσαν τα βιβλία, έβλεπες την ιστορία από δύο σεναριογράφους και όχι συγγραφείς. Ήταν μια πολύ εντυπωσιακή σειρά, αλλά έχασε την πολυπλοκότητα και την αίγλη που είχε. Επίσης, μου άρεσε πολύ η βρετανική σειρά The Missing, όπως και το επίσης βρετανικό Broadchurch. Γενικά αγαπώ την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Οι Ευρωπαίοι, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις σειρές, έχουν έναν άλλο αέρα. Οι χαρακτήρες τους είναι λιγότερο καρικατούρες, πιο αληθινοί και με περισσότερο βάθος.

Γυμνάζεσαι;

Γυμνάζομαι, όχι για να έχω το τέλειο σώμα, αλλά επειδή βοηθάει στην καθημερινότητά μου. Όταν ξεκινάς, αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμος γυμνάζεται. Μετά από λίγο αισθάνεσαι καλύτερα. Κάνω cross training, δηλαδή κυκλική γυμναστική με αρκετή ένταση.

Ποια είναι η πιο άχαρη φάση που πέρασες στιλιστικά;

Θυμάμαι τα πάρτι στη ΣΤ’ Δημοτικού και την Α’ Γυμνασίου. Τότε με έντυνε η μητέρα μου και μου έβαζε βερμούδα και αθλητική κάλ τσα μέχρι το γόνατο. Καθόμουν στον καναπέ με ύφος James Dean και αναρωτιόμουν «Πού είναι οι γυναίκες;». Νομίζω πως ήμασταν μια πολύ σκοτεινή στιλιστικά γενιά. Πλέον τα παιδιά είναι όλα καλοντυμένα, με τόσο ωραίο γούστο. Στην πορεία πάντα θυσίαζα το στιλ στο όνομα της άνεσης. Ακόμη και τώρα, θα προτιμήσω να βάλω αυτά που με βολεύουν. Όμως παραδέχομαι ότι το στιλ και το καλό γούστο είναι μορφή τέχνης.

Συμβουλεύεσαι κάποιον στιλίστα;

Στην καθημερινότητά μου δεν έχω. Στη δουλειά και το lifestyle μου δεν είναι τόσο ισχυρό το κομμάτι του styling. Θα συνεργαστώ με κάποιον επαγγελματία όταν πρόκειται για επίσημη εμφάνισή μου ή σε κάποιο event.

Πώς ντύνεσαι στην καθημερινότητά σου;

Θα με δεις casual, αλλά μου αρέσει και το dress up. Αν βγω βράδυ για φαγητό, μπορεί να βάλω και σακάκι. Μικρός το βαριόμουν φριχτά,  αλλά όσο μεγαλώνω εκτιμώ πολύ την ομορφιά της «καλής ζωής». Πλέον μου αρέσει να ντύνομαι σαν «μεγάλος»  – όπως έλεγα όταν ήμουν παιδί.

Τι δεν θα φορούσες ποτέ;

Θα μπορούσα να βάλω οτιδήποτε  με συγκινεί και νιώθω άνετα μέσα σε αυτό. Για παράδειγμα, φούστα δεν θα έβαζα, γιατί δεν υπάρχει λόγος να βάλω. Αν υπήρχε, θα το έκανα.

Είσαι έτοιμος να γίνεις μπαμπάς;

Επειδή έχω δύο νέους γονείς, έλεγα από μικρός πως θέλω να γίνω μπαμπάς. Στα 24 και στα 25 είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τότε δεν μπορούσα καν να μείνω μόνος μου – και τώρα που μπορώ αισθάνομαι πολύ τυχερός. Έχουν αλλάξει πολύ οι καταστάσεις, αλλά νιώθω έτοιμος για το επόμενο βήμα. Το θέλω πολύ. Για εμένα η πατρότητα είναι πολύ ανώτερο από το να παντρευτείς. Ο συμβολισμός του γάμου δεν μου λέει κάτι. Το να έχεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, δίπλα σου, και να έχεις μαζί του παιδί είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο.

Βρίσκεσαι σε μια τέτοια φάση στη ζωή σου τώρα;

Ναι, είμαι σε μια πάρα πολύ καλή φάση, νιώθω υπέροχα.

Ποιου ροκ σταρ τη ζωή θα ήθελες να ζήσεις;

Δυστυχώς, οι αγαπημένοι μου έχουν πεθάνει. Θα ήθελα να ζήσω για έναν χρόνο τη ζωή του Jimi Hendrix, αλλά χωρίς τις καταχρήσεις. Επειδή αυτή τη μουσική τη λατρεύω, με συγκινεί που έπαιζαν σε ένα μαγαζί και έγραφαν ιστορία, χωρίς να το ξέρουν. Τη δεκαετία του ’60 συντελέστηκε μια τρομερή κοινωνική αναδιάρθρωση κι αυτό περνούσε και στη μουσική δημιουργία. Το ίδιο έγινε και στα 90s με τους Nirvana, τα τραγούδια τους απηχούσαν τις κοινωνικές ζυμώσεις.

Aπό τον Aκή Αδαμόπουλο
Φωτογραφίες Στέφανος Παπαδόπουλος

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα