Μην χασετε

Μπρόκολο: Τα 6 οφέλη για την υγεία σου

Ίσως να μην γνωρίζεις πόσο ωφέλιμο είναι αυτό το σταυρανθές λαχανικό για την υγεία σου και πόσο ωφελείσαι από τους διάφορους (και νόστιμους) τρόπους που μπορείς να το συμπεριλάβεις σε γεύματα, σνακ και ναι, ακόμη και σε ποτά. Δες τα πλεονεκτήματα αυτού του superfood και προσπάθησε να τρως περισσότερο από αυτό κάθε εβδομάδα.

Advertisements

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Τα 2-3 γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι ωμού μπρόκολου υποστηρίζoυν την καλή πεπτική υγεία και τροφοδοτούν το έντερο με ευεργετικά βακτήρια, τα οποία συνδέονται με την αποφυγή φλεγμονής, την ανοσία και τη διάθεση. Η ίδια ποσότητα περιέχει επίσης πάνω από 56 γραμμάρια νερού. Ο συνδυασμός ινών και νερού ενισχύει το αίσθημα πληρότητας για την υποστήριξη ενός υγιούς βάρους. Και οι ίνες βοηθούν στην υποστήριξη του σακχάρου του αίματος και στη ρύθμιση της ινσουλίνης για σταθερή ενέργεια.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως επίσης το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα χόρτα. Αυτή η ομάδα φυτών περιέχει φυσικές ενώσεις που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου – χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τους καρκινογόνους παράγοντες και να εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Τα σταυρανθή λαχανικά υποστηρίζουν επίσης την απόπτωση ή την αυτοκαταστροφική διαδικασία που χρησιμοποιεί το σώμα για να σκοτώσει τα δυσλειτουργικά κύτταρα.

Το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σταυρανθή λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τη βλάβη στις αρτηρίες που οδηγεί στη σκλήρυνση, η οποία συχνά αποτελεί πρόδρομο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σχετίζεται με την υγεία του εγκεφάλου

Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσικές βιοδραστικές ουσίες στο μπρόκολο έχουν συνδεθεί με την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού ιστού, καθώς και με την προστασία από τη νοητική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Το μπρόκολο μπορεί να κρατήσει τα οστά δυνατά

Το μπρόκολο είναι μοναδικό στο ότι περιέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των οστών και την πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας. Αυτές είναι οι : βιταμίνη Κ, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο, επιπλέον του χαλκού, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, των βιταμινών Α και C και των βιταμινών Β. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συνεργάζονται για την υγεία της οστικής μάζας και της αντοχής των οστών.

Είναι φυσικό αποτοξινωτικό

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βλαστάρια στο μπρόκολο λειτουργούν επίσης σαν αποτοξικοποιητές, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην απενεργοποίηση επιβλαβών χημικών ουσιών ή στη γρήγορη αποβολή τους από το σώμα.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα