Μην χασετε

Μια πρωτότυπη ντοματοσαλάτα με ψητές πιπεριές, μελιτζάνες και τραγανές πίτες

Η σαλάτα του καλοκαιριού που τα’ χει όλα! Συνδυάζουμε ωμά λαχανικά με ψητά ή βρασμένα και δημιουργούμε πλούσια με ιδιαίτερο ντρέσινγκ, σαλάτα!

Advertisements

Υλικά

  • 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 3 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 2 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος σε λεπτές φέτες (για να τις κόψουμε σε φέτες, πρέπει οι μελιτζάνες να είναι όσο το δυνατόν πιο «ίσιες». Τέλειο αποτέλεσμα θα πετύχουμε με το «μαντολίνο» – σε μαγαζιά με κουζινικά) το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε περισσότερο δυόσμο) 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 120 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 2 μικρές αραβικές πίτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 30 ml βαλσαμικό ξίδι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 80 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα των λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διάβασε περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές ΕΔΩ

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C στη λειτουργία του αέρα (τα λαχανικά ψημένα σε αυτήν τη θερμοκρασία γίνονται απίστευτα μαλακά και με υπέροχη, γλυκιά γεύση).

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις φέτες της μελιτζάνας και τις πιπεριές, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις αλατίζουμε.

Σε ένα άλλο μέτριο, ρηχό ταψί απλώνουμε τις αραβικές πίτες, τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα και αλατοπίπερο.

Βάζουμε το ταψί με τα λαχανικά στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Τραβάμε για λίγο το ταψί από το φούρνο και βγάζουμε τις πιπεριές (που ψήνονται συντομότερα από τις μελιτζάνες) σε μια πιατέλα.

Advertisements

Ξαναβάζουμε το ταψί με τις μελιτζάνες στο φούρνο και σε άλλο ράφι το ταψί με τις αραβικές πίτες. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να γίνουν τραγανές οι πίτες.

Ξεφουρνίζουμε και τα δύο ταψιά. Βάζουμε τις μελιτζάνες στην πιατέλα με τις πιπεριές, τις απλώνουμε ομοιόμορφα, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τις περιχύνουμε με το μισό λάδι και το μισό βαλσαμικό.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, το δυόσμο και το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το βαλσαμικό. Αδειάζουμε το μείγμα της ντομάτας πάνω από τα ψητά λαχανικά και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε σε διάφορα σημεία το κατίκι.

Σερβίρουμε με τις αραβικές πίτες.

Διάβασε περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές ΕΔΩ

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα