Μην χασετε

Μια γυναίκα εξομολογείται: «Από παιδί ζω πάνω σ’ ένα αμαξίδιο, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να γίνω μια καλή μαμά»

Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολο, πόσο μάλλον όταν είσαι καθηλωμένος σε ένα αμαξίδιο. Παρ’ όλ’ αυτά, η μητρότητα είναι ένα δώρο που το αποζητούν – και το αξίζουν – όλες οι γυναίκες και είναι στο χέρι τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να το χαρούν σε όλο το μεγαλείο του. Όπως έκανε και αυτή η γυναίκα που αν και κινείται με αμαξίδιο από μικρό παιδί, είναι σήμερα μια περήφανη μαμά που αγωνίζεται καθημερινά για το καλύτερο, τόσο για την οικογένειά της όσο και την ίδια.

 

«Κάποτε, στο σχολείο, μας έδωσαν κάτι κούκλες να τις προσέχουμε για μια εβδομάδα σαν να ήταν αληθινά μωρά. Στο τέλος, έπρεπε να γράψουμε μια έκθεση για την εμπειρία μας.

“Θα ήθελα πολύ να έχω δικά μου παιδιά μια μέρα”, είχα γράψει, “αλλά δεν ξέρω αν θα μου το επιτρέψουν”. Βλέπετε, ζω από μικρή πάνω σε ένα αμαξίδιο και οι περιορισμοί ήταν αυτοί που καθόριζαν τη ζωή μου, τότε. Ο δάσκαλος ξαφνιάστηκε και με πήρε παραδίπλα. “Τι θα πει αν θα σου το επιτρέψουν;”, μου είπε, “εσύ μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνεις καταπληκτική μαμά.”

Advertisements

Μου έδωσε φτερά εκείνη τη μέρα, αλλά μεγαλώνοντας διατηρούσα τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο θα μπορούσα να γίνω κι εγώ μαμά σαν κι αυτές που έβλεπα και καμάρωνα στις βόλτες μου στο πάρκο. Δεν είχα και κάποιες ανάλογες εικόνες, όχι στη γειτονιά μου – αυτό θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο – αλλά σε μια ταινία έστω, να δω μια γυναίκα να το καταφέρνει.

Το διαδίκτυο όμως μου άνοιξε κάπως το βλέμμα μου στον κόσμο κι έτσι έπεσα πάνω σε γυναίκες σαν κι εμένα που έβλεπα ότι τα κατάφερναν μια χαρά ως μαμάδες, χωρίς να ωραιοποιούν ή να αποκρύπτουν τις δυσκολίες.

 

Advertisements

Πήρα, λοιπόν, θάρρος και να ‘μαι, έχω πλέον ένα αγοράκι 10 μηνών και μια ολοκαίνουργια ζωή, σαν κι αυτή που ονειρευόμουνα, ανοίγεται μπροστά μου.

Τις προάλλες, έβλεπα, έβλεπα τον μικρούλη να παίζει με το ζυμάρι στην κουζίνα, να τα κάνει χάλια και να μην τον προλαβαίνουμε και αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να είχε μια τόσο ωραιοποιημένη εικόνα της μητρότητας. Παρ’ ότι οι δυσκολίες για μένα ήταν περισσότερες, έπεσα μια χαρά στην παγίδα της άσπιλης εικόνας μιας χαρούμενης καθημερινότητας κι ενός χάους που στο τέλος τακτοποιείται μόνο του. Βέβαια, όταν έμεινα έγκυος τρομοκρατήθηκα όσο ποτέ. Ήξερα ότι το θέλω, αλλά ξαφνικά δεν ήξερα αν θα τα καταφέρω… αμφέβαλλα για τον εαυτό μου και θυμήθηκα ξανά εκείνον τον δάσκαλο και τα λόγια του.

Τελικά , έγινα μαμά και κατάλαβα από πρώτο χέρι πως η μητρότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση κι έχει πολλές σκοτεινές στιγμές για όλες μας. Είναι καλό αυτό όμως, γιατί την κάνει αληθινή ως εμπειρία, γήινη και οικεία, αφού κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι η ζωή είναι μόνο χαρούμενες και χαλαρές στιγμές.

Ο μικρούλης μου λοιπόν, με εξουθενώνει απίστευτα κάθε μέρα, αλλά με γεμίζει ταυτόχρονα και με αστείρευτη χαρά. Τον βλέπω να εξελίσσεται και είναι σα να βλέπω ένα θαύμα να ξετυλίγεται μπροστά μου – ακόμη κι όταν δε βλέπω απ’ την κούραση…

Advertisements

 

Απ’ την άλλη, βέβαια είναι και το γεγονός πως, όπως και να το κάνουμε δεν είμαι μια συνηθισμένη μαμά. Για τον κόσμο, κάνω κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο, αλλά και περίεργο ταυτόχρονα, σαν να είμαι ισορροπιστής και περιμένουν να δουν πόσο θα μείνω πάνω στο σχοινί. Για μένα, η δυσκολία έγκειται ότι ο κόσμος της μητρότητας δεν είναι εξαρχής φτιαγμένος για μαμάδες σε αμαξίδιο, οπότε έπρεπε να προσαρμοστώ σε πολλά πράγματα – νομίζω πως το έχω καταφέρει αρκετά καλά.

Το καλό είναι πως για τον γιο μου δεν είμαι διαφορετική. Είμαι απλώς η μαμά του. Οπότε, μπορεί να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά και πιο μπελαλίδικα απ’ ότι με τον μπαμπά του – π.χ. το πώς μπαίνουμε στο αυτοκίνητο – αλλά αυτή είναι η δική μας μοναδική “φάση” με όλες τις μικρές της ιδιαίτερότητες.

Εν τέλει, έχω καταφέρει να ξεπεράσω τους φόβους μου και να νιώθω σίγουρη ότι θα είμαι μια καλή μητέρα για τον μικρό μου. Και γι’ αυτό είμαι περήφανη!»

 

Πηγή: cupofjo.com

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα