Μην χασετε

Με τη σφραγίδα της επιστήμης: Πιο σημαντικό το φιλί από το σeξ σε μία σχέση και ιδού ο λόγος

Το φιλί αποτελεί πιθανότατα το έναυσμα για το ξεκίνημα μίας σχέσης.  Είναι ο τρόπος να αναγνωρίσουμε τη συμβατότητα με το εν δυνάμει ταίρι μας, να δοκιμάσουμε τη γεύση του και να εντοπίσουμε το κατά πόσο η μυρωδιά του είναι αυτή που θα μας κάνει να θέλουμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με έναν άνθρωπο.

Advertisements

Το φιλί είναι πολλά! Κατά κύριο λόγο, όμως, είναι αυτή η πρώτη επαφή που μας δίνει να καταλάβουμε αν ένας άνθρωπος είναι κατάλληλος να μπει ως σύντροφος στη ζωή μας. Αυτό ακριβώς ισχύει σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να κρίνουν το κατά πόσο δύο άνθρωποι ταιριάζουν ερwτικά. 900 ενήλικες συμμετείχαν σε αυτή. 

Παρά το γεγονός, όμως, πως το ερwτικό φιλί αποτελεί βασικό αναγνωριστικό παράγοντα, δυστυχώς δεν μπορεί να μας προϊδεάσει για την εξέλιξη μιας σχέσης, που συνήθως είναι κάτι για το οποίο πολλές ευχόμαστε να γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες εξαρχής.

«Το φιλί στις ανθρώπινες σ∈ξουαλικές σχέσεις είναι απόλυτα διαδεδομένο σε διάφορες μορφές, σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό. Το συνηθίζουν και οι κοντινοί μας συγγενείς, όπως είναι οι χιμπατζήδες, αλλά είναι λιγότερο έντονο στη δική τους περίπτωση. Άρα τα παθιασμένα φιλιά είναι μοναδικά στο είδος μας», σημειώνει η ομάδα ερευνητών, με τον Dr. Robin Dunbar, να τονίζει:

«Η επιλογή συντρόφου είναι πολύπλοκη για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει μία σειρά περιοδικών αξιολογήσεων μέσα στις οποίες αναρωτιούνται ‘πρέπει να συνεχίσω αυτή τη σχέση;’ ‘αξίζει να εμπλακώ κι άλλο;’. Στη συνέχεια οι εκτιμήσεις γίνονται ολοένα και βαθύτερες με το φιλί να παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο» .

Ενδιαφέρον αποτελεί και το ότι οι γυναίκες παρουσιάζονται ως εκείνες που δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο φιλί στο στόμα σε σχέση με τα αρσενικά. Πιθανότατα ως πιο «βαθιά συναισθηματικές». Σύμφωνα τόσο με τους άντρες όσο και με τις γυναίκες ένα «κακό» φιλί μπορεί να αποτελέσει λόγο να μην προχωρήσουν σε μία σχέση, καθώς επικρατεί η άποψη πως δύσκολα το σ∈ξ μεταξύ δύο ανθρώπων είναι καλό όταν δεν είναι το φιλί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιστήμονες και απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας συμφωνούν πως το φιλί παίζει σημαντικότερο ρόλο σε μία σχέση ακόμα και από το σ∈ξ…

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα