Μην χασετε

Μελιτζανόπιτα με πιπεριές και φέτα: Μια συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της

Μελιτζανόπιτα με πιπεριές και φέτα: Μια συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της

Μια υπέροχη, πεντανόστιμη πίτα με τη βασίλισσα των λαχανικών τη μελιτζάνα, με πιπεριές και τυρί φέτα. Μια συνταγή (από εδώ) για άλλη μια πίτα, το διάσημο, δημοφιλές και εξαιρετικά αγαπητό ελληνικό πιάτο, αυτή τη φορά μια μελιτζανόπιτα που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση της. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 5 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού και φύλλων
  • 2 μεγάλες πιπεριές (2 κόκκινες ή 1 κόκκινη και μια κίτρινη, πορτοκαλί) κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). [*]
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 230 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. τυρί ρεγκάτο ή γραβιέρα πικάντικη, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αν δεν βάλετε τη καυτερή πιπεριά)

Εκτέλεση συνταγής

Ξεφλουδίζετε τη φλούδα από τις μελιτζάνες και τρίβετε το εσωτερικό τους στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Μεταφέρετε τις τριμμένες μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνετε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους για 30 λ. Ανά διαστήματα τις “πατάτε” με τα χέρια σας για να στραγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι, τις 2 πιπεριές και προαιρετικά τη καυτερή τσίλι πιπεριά μαζί με ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά να βράση για 3-4 λ περίπου, από την ώρα που θα πάρει βράση, ή μέχρι να μαλακώσουν το κρεμμύδι και οι πιπεριές.

Στη συνέχεια ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο μαζί με τη ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 5 λ περίπου. Προσθέτετε την τριμμένη μελιτζάνα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε πολύ καλά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 6-7 λ, ανακατεύοντας συχνά. Τέλος ρίχνετε και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 2 λ επιπλέον.

Advertisements

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα λαχανικών. Επειδή είναι απαραίτητο το μείγμα να κρυώσει καλά πριν το επόμενο στάδιο της συνταγής, αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 30 λ, ενώ στη θερμοκρασία δωματίου θα χρειαστείτε 1 ώρα για να κρυώσει εντελώς.

Όταν κρυώσει, προσθέτετε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνετε καλά, τη βάση και τα τοιχώματα ενός μεγάλου, ρηχού ταψιού.

Στρώνετε στη βάση του ταψιού το ένα φύλλο σφολιάτας, το οποίο έχετε “ανοίξει” ελαφρώς με έναν πλάστη ώστε το μεγεθός του να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού, όπως και έχει και ένα επιπλέον περιθώριο περιμετρικά για να το γυρίσετε αργότερα προς τα μέσα και να καλύψει τη γέμιση.

Πάνω από το φύλλο σφολιάτας ρίχνετε τη γέμιση μελιτζάνας και με την ανάποδη ενός μεγάλου κουταλιού την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ιδανικά το πάχος της πίτας πρέπει να είναι λεπτό και σε καμμία περίπτωση να μην υπερβαίνει τα 2-2,3 χιλιοστά.

Advertisements

Γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που προεξέχει περιμετρικά σκεπάζοντας το μείγμα γέμισης. Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και γυρίζετε το φύλλο περιμετρικά, προς τα κάτω στη βάση του ταψιού.

Αλείφετε το φύλλο, σε όλην την επιφάνεια, με ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι τη κόβετε σε κομμάτια-μερίδες, φροντίζοντας να μην φτάσει το μαχαίρι και κόψει και το κάτω φύλλο σφολιάτας.

Ψήνετε τη πίτα σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα και στη βάση και την επιφάνεια της πίτας. Μετά τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε να “σταθεί” για 20 λ περίπου σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορέσετε να τη κόψετε εύκολα. Καλή σας όρεξη!

[*]  Αν η καυτερή πιπεριά δεν είναι καθόλου στις προτιμήσεις σας αντικαταστήστε τη με 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη.

Πηγή

Advertisements

Ελληνίδα Νοικοκυρά | Πατήστε εδώ και δείτε τις πιο νόστιμες συνταγές και τα καλύτερα μυστικά μαγειρικής

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα