Μην χασετε

Μίκης Θεοδωράκης: Τραγική ειρωνεία! Απεβίωσε την ίδια μέρα και ώρα ο φίλος του Πανίκος Παιονίδης – Η ανακοίνωση της κόρης του

Μια πραγματικά θλιβερή ημέρα η χθεσινη, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πλέον μαζί μας και μάλιστα ο 96χρονος μουσικοσυνθέτης θα ταφεί στα Χανιά, ενώ η σορός του θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

 

Ωστόσο, την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα (στις 8:35 π.μ) αλλά και στην ίδια ηλικία, ο Κύπριος λογοτέχνης, κριτικός και δημοσιογράφος Πανίκος Παιονίδης απεβίωσε, και την είδηση γνωστοποίησε η κόρη του Μελίνα Παιονίδου μέσα από το facebook.

Η ίδια ανέφερε ότι οι δυο τους τσακώνονταν για το ποιος θα φύγει πρώτος και ανέφερε ότι θα είναι ήσυχη, καθώς οι δυο τους θα πίνουν πλέον ρετσίνα.

Advertisements

 

Ο Πανίκος Παιονίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1925 και φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, ενώ κατά τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε για τρία έτη στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη. Ακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στον κλάδο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και σε αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σόφιας.

Εργάστηκε ως Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού στη Σόφια και εξέδωσε δύο  συλλογές διηγημάτων στη Βουλγαρία.

Advertisements

 

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1958 και το 1959 εξέδωσε το περιοδικό  Νέα Εποχή, ενώ παράλληλα πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Οργάνωσης Νεολαίας ΕΔΟΝ. Δούλεψε ως συντάκτης στην εφημερίδα “Χαραυγή” και ήταν εκδότης της εφημερίδας “Δημοκρατία”.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την κριτική λογοτεχνίας, θεάτρου, κινηματογράφου και υπήρξε στέλεχος για χρόνια του πολιτικού χώρου της αριστεράς σε διάφορα αξιώματα: Πρώτος Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της ΕΔΟΝ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Γενικός Γραμματέας των Κυπρίων Αποστράτων, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη».

Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ και το 1990-93 εστάλη στην Νέα Υόρκη όπου διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η δραστηριότητα του στον κυπριακό και τον διεθνή χώρο εκφράστηκε στην σειρά των 18 βιβλίων που εξέδωσε και τα οποία περιλαμβάνουν, δοκίμια, διηγήματα και νουβέλες. Διηγήματα του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Τιμήθηκε δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

Advertisements

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου από τον ιερό ναό  Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό στις 10 π.μ. και η ταφή στη Βάσα Κοιλανίου.

 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

gr.hellomagazine.com

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα