Μην χασετε

Μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις τον τύπο επιδερμίδας σου;

Γιατί οι αποκαλούμενοι “τύποι δέρματος” είναι ξεπερασμένοι

Advertisements

Για χρόνια, οι εταιρείες περιποίησης της επιδερμίδας έχουν κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες από την ποσότητα λιπαρότητας που παράγουν (κανονική, λιπαρή ή ξηρή). Το πρόβλημα όμως σε αυτό, είναι ότι οι τύποι αυτοί είναι υπερβολικά απλουστευμένοι και δεν δείχνουν την ιστορία του γιατί ή πώς το δέρμα συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί η Barbara Close, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της Naturopathica.

“Λαμβάνω υπόψη μου παράγοντες όπως η διατροφή, η γενετική και ο τρόπος ζωής για να θεραπεύσω τη ρίζα των προβλημάτων – όχι μόνο τα επιφανειακά συμπτώματα», λέει η Close.

Η χρόνια εμπειρία της ως αισθητικός, την οδήγησε στην ταξινόμηση του δέρματος χρησιμοποιώντας τις παρακάτω “προσωπικότητες”:

 

Προσαρμοστικό δέρμα
Το δέρμα σε αυτήν την περίπτωση είναι ανθεκτικό, ισορροπημένο και ικανό να χειριστεί τις αλλαγές. Αντιδρά καλά στα νέα προϊόντα και στους διάφορους τύπους καιρικών συνθηκών. “Οπτικά, έχει μεσαίο μέγεθος πόρων και ελάχιστες εξάρσεις ακμής”, λέει η Close.

Τι να κάνεις:
Πλύσου προσεκτικά
. Αφαίρεσε το μακιγιάζ χωρίς να αφαιρέσεις τα προστατευτικά έλαια του δέρματός σου.
Ενυδατώσου τακτικά. Πρωί και βράδυ, εφάρμοσε μια ελαφριά λοσιόν για να διατηρήσεις το δέρμα σου απαλό και ενυδατωμένο.
Κάνε peeling. Ένα χημικό peeling θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος σου για να το φωτίσεις περισσότερο.

 

Ορμονικά αντιδραστικό δέρμα
Εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή ή την λιπαρότητα, αυτή είναι πιθανότατα η κατηγορία σου. «Η γυναίκα που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία επηρεάζεται από τις ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα», λέει η Close. Οι ορμόνες αυτές διεγείρουν τους αδένες που προκαλούν λιπαρότητα, και αυτοί με τη σειρά τους φράζουν τους πόρους.

Advertisements

Τι να κάνεις:
Επένδυσε σε έναν καθαριστικό ορό. Ψάξε για μια φόρμουλα με σαλικυλικό οξύ,το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και καθαρίζει τους συμπιεσμένους πόρους.
Μην παραλείπεις την ενυδατική κρέμα. Ακόμη κι όταν είσαι λιπαρή, χρειάζεσαι ενυδάτωση, γιατί το αφυδατωμένο δέρμα παράγει υπερβολική λιπαρότητα.
Κάνε τακτική απολέπιση. Είναι το κλειδί για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

 

Δέρμα που αντιδρά στο στρες
Αν αντιμετωπίζεις έκζεμα ή ροδόχρο ακμή, το δέρμα σου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και είναι πιθανόν να αντιδράσει άσχημα σε καταστάσεις όπως η έλλειψη ύπνου, η ανθυγιεινή διατροφή, το έντονο στρες και οι αλλαγές του καιρού.

Τι να κάνεις:
Απαλό καθαρισμό. Οι πλύσεις προσώπου με θειικά άλατα και σκληρά σαπούνια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το δέρμα σου. Επίλεξε ένα ήπιο προϊόν και κάνε πλύσεις με δροσερό νερό – το ζεστό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Ηρέμησε το δέρμα σου με κρέμα καλέντουλας. Το λουλούδι αυτό είναι ιδανικό για το στρες του δέρματος, λόγω των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να διευκολύνει την αναγέννηση των ιστών, γεγονός που βοηθά στην επούλωση πληγών.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα