Μην χασετε

Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα

Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα

Οι αντιδράσεις δεν είναι ίδιες για όλους. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Erica Ingraham στο Bustle, ο καθένας ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Advertisements

Το πώς θα αντιδράσει το σώμα σου σε μια τέτοια αλλαγή έχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό με το πόσο συχνά έτρωγες κρέας πριν από αυτή καθώς και με τις τροφές με τις οποίες θα το αντικαταστήσεις. Εάν το γεύμα με το οποίο θα αντικαταστήσει το κρέας, για παράδειγμα, δεν έχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, πιθανότατα θα αισθανθείς υποτονική.

Προσθέτοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, τα καρύδια, η σόγια, τα αυγά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορείς να κάνεις όλη τη διαφορά όταν θέλεις να διατηρήσεις την ενέργειά σου, ειδικά επειδή η πρωτεΐνη είναι σημαντική για το χτίσιμο των μυών και την ανοσοποιητική λειτουργία, σημειώνει η Ingraham. «Εάν δεν λαμβάνεις αρκετά από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα μέσω της τροφής, δεν πρόκειται να λειτουργήσεις ή να αισθανθείς στο καλύτερα σου».

Αλλά μια αλλαγή στην πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώσεις κουρασμένη. «Το κρέας είναι η κύρια πηγή της αιμίνης, που είναι ένας τύπος σιδήρου ο οποίος βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου στο σώμα μας», λέει στο Bustle, η διαιτολόγος και διατροφολόγος Emily E Tills. «Εάν ξαφνικά κάνεις τη μετάβαση από το πολύ κρέας στο καθόλου κρέας, μπορεί να διατρέξεις τον κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σου». Ευτυχώς, αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, προσθέτοντας στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, το tofu, η μαύρη σοκολάτα και οι φακές, ώστε να παίρνεις αρκετές θρεπτικές ουσίες.

Όταν σταματήσεις να τρως κρέας, ίσως παρατηρήσεις, επίσης, να αρχίσουν να εξαφανίζονται σημάδια φλεγμονών στο σώμα σου, υποστηρίζει ο διατροφολόγος Randy Evans. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχεις καταναλώσει πολλά μεταποιημένα τρόφιμα, όπως μπέικον και χοτ-ντογκ, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών. Χωρίς αυτά τα πράγματα στην καθημερινή διατροφή σου, πιθανόν να παρατηρήσεις βελτίωση σε λειτουργίες του οργανισμού σου όπως για παράδειγμα ο πόνος, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, τα πεπτικά προβλήματα, η κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και η κούραση, κάτι το οποίο είναι σημάδι ότι το σώμα σου λειτουργεί καλύτερα.

Πάντως, σύμφωνα με τον Evans, είτε αποφασίσεις να σταματήσεις να τρως κρέας για λόγους υγείας, ηθικούς λόγους ή απλώς ως ένα πείραμα, αν εστιάσεις σε πραγματικά τρόφιμα αντί για μεταποιημένες αντικαταστάσεις κρέατος, αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλά αντί να εξουθενωθείς.

Αν η ενέργεια σου πέσει όταν σταματήσεις να τρως κρέας, βρες τρόπους για να αντικαταστήσεις τις πρωτεΐνες και τον σίδηρο από άλλες πηγές, όπως σπανάκι και φακές.

Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου θα ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή είναι στα χέρια σου. Σίγουρα δεν χρειάζεται να τρως κρέας για να είσαι υγιής, αλλά θα πρέπει να καταλήξεις σε ένα σχέδιο για το πώς θα πάρεις πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά από άλλες πηγές, λέει η Tills.

Αν ανησυχείς ή δεν είσαι σίγουρη για πώς να το κάνεις, μπορείς πάντα να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να βεβαιωθείς ότι παίρνεις σημαντικά θρεπτικά συστατικά. «Αν χρειαστεί, ο γιατρός σου μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου, Β12, βιταμίνης D, ακόμα και τα απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα, για να βεβαιωθείς ότι έχεις πάρει αρκετά από αυτά, ενώ περιορίζεις το κρέας ή τα ζωικά προϊόντα», συμβουλεύει ο Evans.

Advertisements

Και ίσως είναι απαραίτητο να δώσεις περισσότερο χρόνο προτού να αρχίσεις να ψάχνεις για δραματικές αλλαγές στο πώς αισθάνεσαι. «Για να διαπιστώσεις οφέλη από τις διατροφικές αλλαγές, αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα μήνα», λέει στο Bustle, η διαιτολόγος Amanda A. Kostro Miller. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα γενικά μας επίπεδα υγείας, ευεξίας και ενέργειας, λέει, και έτσι μπορεί να αποτελέσει μια μακρά διαδικασία.

Εάν προσπαθείς να σταματήσεις να τρως κρέας, για ένα μήνα ή για αόριστο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς περισσότερα για αυτό που εξακολουθείς να τρως αντί για αυτό που εγκαταλείπεις. Δημιουργώντας μια ισορροπημένη διατροφή για τον εαυτό σου, μπορείς να προσαρμόσεις με επιτυχία τη διατροφή σου και να παρατηρήσεις ακόμη και κάποιες θετικές αλλαγές στο πώς αισθάνεσαι.

πηγή

Διατροφή Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν την διατροφή της γυναίκας

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα