Μην χασετε

Μάθετε τι να κάνετε για να προστατέψετε τα νεφρά σας

Τι θα πρέπει να κάνω για να εμποδίσω την εμφάνιση νεφρικής βλάβης.

Advertisements

Μην το παρακάνετε με ορισμένα φάρμακα

Τα ΜΣΑΦ είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως είναι η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν παίρνετε ταυτόχρονα ή αν τα παίρνετε πάρα πολύ συχνά. Και η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI) για το έλκος ή τη ΓΟΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές για χρόνια νεφρική νόσο. Θα πρέπει να τα πάρετε μόνο εάν ο γιατρός σας λέει ότι τα χρειάζεστε.

Προσοχή με τα αντιβιοτικά

Αυτά τα φάρμακα που καταπολεμούν τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν είστε απόλυτα υγιείς, αν και το πράγμα σοβαρεύει όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Μερικοί τύποι, όπως η πενικιλίνη, τα σουλφοναμίδια και οι κεφαλοσπορίνες, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.

Παράλειψτε κάποια συμπληρώματα φυτικής προέλευσης

Οι παρασκευαστές αυτών των συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και ορισμένα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά σας. Κάποια μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή εάν έχετε νεφρική νόσο επειδή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κάποια φάρμακα. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα.

Τρώτε υγιεινά

Τα νεφρά σας επεξεργάζονται όλα όσα τρώτε ή πίνετε, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι κακά για σας, όπως τα πολλά λιπαρά, το αλάτι και η ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, μια κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες καταστάσεις που είναι σκληρές στα νεφρά σας. Μια υγιεινή διατροφή έχει πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πόσο αλάτι τρώτε;

Αυτό το μέταλλο επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Για ορισμένους, φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα τους. Αυτό μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας ή να χειροτερέψει την ασθένεια των νεφρών. Μεγάλη ποσότητα αλατιού αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας για υψηλή αρτηριακή πίεση, μια συνήθη αιτία νεφρικής νόσου, αλλά και αιτία πετρών στα νεφρά, οι οποίες μπορεί να σας καταπονήσουν υπερβολικά και πιθανώς να προκαλέσουν βλάβη χωρίς θεραπεία.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό βοηθά στη λήψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών στα νεφρά σας και μεταφέρει τα απόβλητα στην ουροδόχο κύστη σας με τη μορφή ούρων. Αν δεν πίνετε αρκετά, τα μικροσκοπικά φίλτρα μέσα στα νεφρά σας ίσως και να σταματήσουν να δουλεύουν με αποτέλεσμα τις πέτρες στα νεφρά, αλλά και λοιμώξεις. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας, αν συμβαίνει αρκετά συχνά. Έξι με επτά ποτήρια την ημέρα είναι συνήθως αρκετά, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα εάν είστε άρρωστοι, γυμνάζεστε ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άσκηση

Ακριβώς όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση βοηθά στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη. Από την άλλη, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας αν δεν είστε έτοιμοι για αυτή. Προχωρήστε μέχρι 30 έως 60 λεπτά τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ξεκινήστε χαλαρά, εάν δεν το είχατε κάνει στο παρελθόν, και καλού-κακού ζητήστε από τον γιατρό σας να σας γράψει κάποιες εξετάσεις.

Κάνετε εξετάσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο για νεφρική νόσο. Είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε, εάν εσείς ή οι στενοί συγγενείς σας αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ειδικές εξετάσεις νεφρών στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου. Όσο νωρίτερα το βρείτε, τόσο πιο εύκολο είναι να το αντιμετωπίσετε και μερικές φορές να το σταματήσετε.

Advertisements

Να είστε προσεκτικοί με το αλκοόλ

Εάν είστε υγιείς, ένα ποτό ή δύο δεν είναι πιθανό να βλάψουν τα νεφρά σας. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που περιλαμβάνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε λιγότερο από 2 ώρες) μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές, σοβαρές βλάβες και πιθανόν να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα. Και το αλκοόλ μπορεί συχνά να σας αφυδατώσει, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε κακή λειτουργία των νεφρών και αύξηση του σωματικού βάρους, ασθένεια του ήπατος, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες συνθήκες που τα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία επηρεάζουν τα νεφρά σας επιβραδύνοντας τη ροή αίματος σε αυτά. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι σοβαρό, διότι η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νεφροπάθειας.

Διαχείριση Προβλημάτων Υγείας

Οι δύο πιο συχνές παθήσεις που επηρεάζουν τα νεφρά σας είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και τα δύο υπό έλεγχο. Αν έχετε διαβήτη, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά το σάκχαρό σας και να λαμβάνετε ινσουλίνη όταν τη χρειάζεστε. Για την υψηλή αρτηριακή πίεση, χρησιμοποιείτε τακτικά το πιεσόμετρο και παίρνετε όλα τα φάρμακα ακριβώς όπως τα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα