Μην χασετε

Έτσι θα ξεπεράσετε τα 3 συχνότερα προβλήματα του εντέρου

Έτσι θα ξεπεράσετε τα 3 συχνότερα προβλήματα του εντέρου

Έχετε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα; Ταλαιπωρείστε συχνά από δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα;

Advertisements

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να ηρεμήσουμε το ταραγμένο έντερο, ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζει κάθε φορά.

Πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό. Ωστόσο, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, χωρίς την πόση άφθονου νερού, επειδή τότε ο πόνος και το φούσκωμα μπορεί να επιδεινωθούν. Οι φυτικές ίνες περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Πρόβλημα διάρροιας. 

Για την αντιμετώπιση της διάρροιας συνιστάται η βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου η οποία έχει διαταραχθεί είτε εξαιτίας της κακής διατροφής είτε της λήψης αντιβίωσης. Για την ενίσχυση του πληθυσμού των καλών μικροβίων του εντέρου βοηθούν τα προβιοτικά, οι καλύτερες πηγές των οποίων είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί. Επίσης αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά επειδή επιτείνουν το πρόβλημα.

Φούσκωμα.

Για να αποφύγετε το φούσκωμα συνιστάτε να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που έχετε παρατηρήσει ότι το προκαλούν και τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Για τους περισσότερους πάσχοντες οι ενοχλήσεις προέρχονται από τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το γάλα και τα άγουρα φρούτα. Εάν ο πόνος είναι έντονος μπορεί να υποχωρήσει με σπασμολυτικά.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Πρόκειται για μια διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου που χαρακτηρίζεται από όλα τα παραπάνω συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια (ή η εναλλαγή τους), το φούσκωμα και ο πόνος (τα μικρόβια που διαβιούν στο παχύ έντερο παράγουν αέρια τα όποια προκαλούν πόνο σε όσους έχουν ευαισθησία). Η αντιμετώπιση λοιπόν εξαρτάται από το σύμπτωμα που βρίσκεται σε έξαρση κάθε φορά.

Όταν τα ενοχλήματα του εντέρου δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, τότε οι διατροφικές αλλαγές είναι το κλειδί για την εύρυθμη εντερική λειτουργία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή και το νερό είναι ιδιαίτερα «φιλικά» προς το έντερο. Ωστόσο εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν, μπορεί να δοθούν φάρμακα (π.χ. υπακτικά για τη δυσκοιλιότητα, αντιδιαρροικά ή σπασμολυτικά για τον πόνο) ανάλογα με την περίπτωση.

πηγή

Υγεία | Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα νέα άρθρα που αφορούν την υγεία της γυναίκας

 

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα