Μην χασετε

Λεκές; Πες μου πώς έγιvε να σου πω πώς θα τον καθαρίσεις

Εύκολες λύσεις για 8 διαφορετικά προβλήματα της καθημερινότητας.

1. Μελάνι
Αν έχει πέσει μελάνι σε ρούχο, κράτα μακριά τη ζέστη και μην το τρίβεις, γιατί με αυτό τον τρόπο θα “απλώσει” ο λεκές και το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις ένα ποτήρι -ή ένα γυάλινο μπολ με μεγάλο στόμιο αν ο λεκές είναι μεγαλύτερος- και τέντωσε επάνω του το λεκιασμένο σημείο. Ρίξε επάνω στον λεκέ οινόπνευμα, έτσι ώστε το ύφασμα να λειτουργήσει ως… σουρωτήρι. Ξέπλυνε την περιοχή με κρύο νερό και καθάρισέ το ως συνήθως. Λογικά, θα καθαρίσει!

2. Λάδι ή γράσο
Ε, δεν μπορεί. Κάποια στιγμή το τραπέζι θα σου έχει συμβεί. Ρίχνεις άμεσα επάνω στον λεκέ αλάτι, ταλκ, αλεύρι ή πίεσε με λίγη ψίχα ψωμιού. Ή και τα δύο. Πρόσεξε όμως και σε αυτή την περίπτωση να μην τρίψεις καθόλου την περιοχή. Άφησέ το λίγο να απορροφήσει ό,τι μπορεί και μετά τίναξέ το. Μετά, βάλε το ρούχο επάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας με τον λεκέ προς τα κάτω. Ρίξε λίγο καθαριστικό για πιάτα στο πίσω μέρος του λεκέ έτσι ώστε να διαλυθεί όσο περισσότερο κομμάτι του γίνεται. Άφησέ το για 1-2 λεπτά και μετά προετοίμασε το ρούχο για πλύσιμο στην πιο ζεστή θερμοκρασία που επιτρέπεται από τις οδηγίες.

Advertisements

Διάβασε περισσότερα μυστικά και tips που κάθε Νοικοκυρά πρέπει να ξέρει

3. Κόκκινο κρασί
Ο εφιάλτης κάθε οικοδέσποινας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λινό τραπεζομάντηλο, διαλύεται με λίγο… ούζο. Βάλε ένα απορροφητικό λευκό πανί κάτω από τον λεκέ και ρίξε επάνω του το θαυματουργό απόσταγμα. Θα δεις το σημάδι να εξαφανίζεται αμέσως μπροστά στα μάτια σου. Ακούγεται μαγικό, αλλά δουλεύει εγγυημένα.

4. Χυμός, κρασί, καφές, τομάτα ή αναψυκτικό
Σε κάθε από αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται να ρίξεις κρύο νερό επάνω στον λεκέ και μετά να πασπαλίσεις λίγο αλάτι ώστε να απορροφηθεί το υγρό. Εναλλακτικά μπορείς να το τρίψεις με λευκό ξύδι. Ποτέ όμως με απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Αφήσέ το λίγη ώρα και στη συνέχεια πλύνε το ρούχο ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες.

5. Τσίχλα
Αν έχει κολλήσει τσίχλα σε ρούχο σου, βάλτο σε μια σακούλα και άφησέ το στην κατάψυξη για 1 ωρίτσα. Ναι ναι, καλά διάβασες. Όταν το βγάλεις, η τσίχλα θα έχει σκληρύνει τόσο που θα «φύγει» μόνη της. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις επίσης, αν τρίψεις ένα κομμάτι πάγο πάνω στην τσίχλα.

Advertisements

6. Αίμα
Το αίμα, όπως και όλοι οι ζωικοί λεκέδες, μένει για πάντα αν πλυθεί με ζεστό νερό. Γι’ αυτό πάντα χρησιμοποιούμε θερμοκρασίες το πολύ μέχρι 40 βαθμούς και το κανονικό απορρυπαντικό μας. Για σίγουρα αποτελέσματα, αναλαμβάνουμε δράση όσο ο λεκές είναι ακόμα νωπός: ξεπλένουμε πρώτα το ρούχο σε μια λεκάνη με κρύο νερό τρίβοντας το με 2-3 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς. Έτσι το αίμα εξαφανίζεται στο λεπτό, χωρίς να αφήσει ίχνη. Στη συνέχεια μπορούμε να πλύνουμε το ύφασμα με την κανονική πλύση.

7. Κερί
Το «κόλπο» με την κατάψυξη πιάνει και σε αυτή την περίπτωση. Αν μείνει κάποιο υπόλοιπο κεριού στο ύφασμα, βέβαια πρέπει να το… σιδερώσεις. Βάλε δυο κομμάτια χαρτιού κουζίνας επάνω από το κερί, ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας και σιδέρωσε την περιοχή. Ό,τι έχει μείνει θα ξεκολήσει εύκολα.

Διάβασε περισσότερα μυστικά και tips που κάθε Νοικοκυρά πρέπει να ξέρει

8. Ιδρώτας ή ούρα
Φτιάξε ένα μείγμα από αμμωνία και νερό και κάλυψε με αυτό τον λεκέ πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο. Μια άλλη λύση είναι να φτιάξεις ένα μείγμα από νερό και ταλκ -ή αλεύρι εναλλακτικά- και να αλείψεις με αυτό τον λεκέ. Αφησέ το να στεγνώσει και μετά βούρτσισέ το. Λογικά ο λεκές θα κάνει… φτερά.

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα