Μην χασετε

Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης: Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουμε

Πόνος κατά την ούρηση, αίσθημα καψίματος, δεν μπορείτε να είστε πολύ μακριά από την τουαλέτα – αυτά είναι όλα τα κοινά συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI), ο δεύτερος πιο κοινός τύπος λοίμωξης στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τη MedlinePlus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ .

Όμως το ουροποιητικό σας σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, την ουρήθρα, δύο ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη – και έτσι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να σημαίνει λοίμωξη οποιουδήποτε από αυτά τα μέρη. Και ο πιο κοινός τύπος UTI, είναι η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, επίσης γνωστή ως κυστίτιδα.

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ή οι ουρολοιμώξεις, δεν επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, αν και έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Μόλις τα βακτήρια εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα, σύμφωνα με το CDC.

  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Συχνουρία
  • Αισθάνεστε την ανάγκη ούρησης παρά την κενή κύστη
  • Αιματηρά ούρα
  • Πίεση ή κράμπες στη βουβωνική χώρα, στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Πυρετός, κόπωση ή κούραση
  • Ούρα που μυρίζουν άσχημα ή φαίνονται θολά

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Αυτά περιλαμβάνουν την ούρηση μετά από σ∈ξουαλική δραστηριότητα, να ενυδατώνεστε, να πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα και να αποφεύγετε τη χρήση σπρέι στα γεννητικά σας όργανα για να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης UTI.

Advertisements

Επιπλέον αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει. Φυσικά είναι γνωστό πλέον, ότι ο χυμός από cranberry βοηθάει στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που τρώμε, ή μάλλον, τα μικρά μόρια που δημιουργούνται, όταν έχουμε χωνέψει τις τροφές καθώς και η οξύτητα των ούρων μας, επηρεάζουν το πόσο τα καλά βακτήρια μπορούν ή δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Σε περαιτέρω μελέτες αποκαλύφθηκαν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ούρα μερικών ανθρώπων μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια:

(1) Ορισμένες ενώσεις από τη διατροφή, που προέρχονταν από τα τρόφιμα που κατανάλωναν ή ως υποπροϊόντα της πέψης, βοηθήσανε στη καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων.

(2) τα ούρα τους είχαν υψηλότερο pH, που σημαίνει ότι ήταν πιο κοντά στο ουδέτερο, σχεδόν όπως το νερό.

Advertisements

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσουν, να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών, βοηθάνε στη καταπολέμηση των βακτηρίων, άρα και στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τις πολυφαινόλες θα τις πάρετε αν τρώτε: άγλυκο χυμό από cranberry, μούρα ή χυμό βατόμουρου, καφέ, μαύρο τσάι και σοκολάτα.

Μπορείτε επίσης παίρνετε προβιοτικά, τα οποία επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και εξασφαλίζουν ότι επικρατούν τα καλά βακτήρια έναντι των παθογόνων στο έντερο. Ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μεταφοράς παθογόνου βακτηριδίου από τον πρωκτό στην ουροδόχο κύστη και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις

Οι τροφές και τα ποτά που μειώνουν το pH των ούρων σας, είναι καλό να αποφεύγονται. Άρα, μη προτιμάτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες και τα ποτά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, όπως αναψυκτικά και να μη παίρνετε μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C, που συνήθως υπάρχουν στα συμπληρώματα. Επίσης, να αποφεύγετε την περιττή χρήση των αντιβιοτικών. Γιατί μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να γίνετε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις.

Τέλος, ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και ανάλογα θα ζητήσει εξετάσεις ή και μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση για να ξεκινήσει η θεραπεία.

ΠΗΓΗ

Advertisements

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα