Μην χασετε

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: 10 τροφές που λαχταρούν οι γυναίκες και για ποιο λόγο συμβαίνει

Έχεις νιώσει πώς είναι πραγματικά… μια λιγούρα; Αυτή η ακατανίκητη επιθυμία να φας κάτι πολύ συγκεκριμένο, που σε “χτυπάει” χωρίς καμία προειδοποίηση ανά πάσα ώρα και στιγμή! Αν δεν είσαι ή δεν έχεις υπάρξει έγκυος, τότε με συγχωρείς, αλλά δεν μπορείς να μιλάς για λιγούρες. Γιατί, αν εσύ (κι εγώ μαζί) είσαι σε θέση να αισθανθείς τέτοια λαχτάρα για μια γεύση, τότε φαντάσου πώς μπορεί να νιώθει μια εγκυμονούσα γυναίκα! Και αν ανήκεις σε εκείνη τη μερίδα των ανθρώπων που θεωρούν πως οι λιγούρες της εγκυμοσύνης είναι ένας αστικός μύθος, τότε να σε ενημερώσω πως το 50% με 90% των γυναικών που εγκυμονούν “υποφέρουν” από αυτές και πως η επιθυμία για κατανάλωση ενός τροφίμου σε μια δεδομένη στιγμή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη!

Advertisements

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω μπορείς να δεις τα 10 πιο κοινά πράγματα τα οποία λαχταρούν οι γυναίκες σε… ενδιαφέρουσα, καθώς και την επιστημονική εξήγηση που “κρύβεται” πίσω από το καθένα!

Πάγος
Η αλήθεια είναι πως το να “λιώνει” κάποιος για… παγάκια μοιάζει κάπως ανώφελο, μιας και ούτε ιδιαίτερη γεύση έχουν, ούτε φαντάζουν λαχταριστά. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες εγκυμονούσες απολαμβάνουν να τρώνε πάγο. Ειδικά εκείνες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου στην εγκυμοσύνη τους είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν αυτού του είδους την λιγούρα, μιας και ο πάγος ανακουφίζει τις φλεγμονές του στόματος και της γλώσσας οι οποίες εμφανίζονται συχνά ως συμπτώματα της αναιμίας.

Σοκολάτα
Ναι, ok, όλοι λαχταράμε την σοκολάτα, αλλά ειδικότερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες αισθάνονται την ακατανίκητη επιθυμία να καταναλώσουν όση περισσότερη γίνεται! Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως έχει αποδειχθεί, η σοκολάτα διεγείρει τα σημεία του εγκεφάλου που παράγουν τις “Ορμόνες της Ευτυχίας”, δηλαδή τις ενδορφίνες όπως είναι γνωστές επιστημονικά. Και μιας και οι εγκυμονούσες δεν μπορούν να απολαύσουν… αλκοόλ, μάλλον η σοκολάτα είναι το next best thing!

Πικάντικα φαγητά
Θα έλεγε κανείς πως ανήκει στα “ανεξήγητα φαινόμενα”, αλλά ένα από τα κοινά στοιχεία που μοιράζονται οι εγκυμονούσες είναι η επιθυμία τους να φάνε καυτερά φαγητά, όπως chili, κάρι, μπούκοβο και οτιδήποτε άλλο “ζεματάει” την γλώσσα. Και όμως, η επιστημονική απάντηση είναι πως οι spicy τροφές κάνουν το κορμί να ιδρώνει, το οποίο στην συνέχεια “ψύχεται” καθώς εξατμίζεται ο ιδρώτας, και έτσι εξισορροπείται η θερμοκρασία του σώματος! Και αυτό είναι τεράστια ανακούφιση!

Πίκλες
Οι γυναίκες που λαχταρούν αγγουράκια πίκλες και τουρσί, εικάζεται πως ίσως έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες εγκυμονούσες “ξετρελαίνονται” με τις πίκλες, είτε γιατί τους αρέσει η τραγανή υφή τους, είτε για το ξύδι ή γιατί έχουν δροσερή γεύση. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρούνται επιβλαβείς, ενώ την ίδια στιγμή είναι εύκολο να τις βρεις, αλλά και αρκετά οικονομικές!

Πατατάκια
Τα τσιπς ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις πίκλες, που σημαίνει πως η λαχτάρα για αυτά θα μπορούσε ίσως να οφείλεται στο χαμηλό νάτριο, αλλά σίγουρα συνδέεται με την όρεξη για κάτι αλμυρό και τραγανό. Ωστόσο, μιας και πρόκειται για σνακ με πολλές θερμίδες και λιπαρά, καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές!

Φρούτα
Σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί έως τώρα, το σώμα σου (και ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης) μπορεί και σου “μιλάει” -εξ ου και όλες αυτές οι λιγούρες! Για αυτό και ανάμεσα σε όσα… ζητάει είναι και τα φρούτα! Μιας και η καλή ανάπτυξη του εμβρύου εξαρτάται από την δική σου διατροφή και κατάσταση, τα φρούτα είναι κάτι που ο οργανισμός σου “λαχταρά” για να εξοικονομήσει ενέργεια, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχει ανάγκη το μωρό. Άσε που είναι δροσιστικά και αναζωογονητικά!

Λεμόνια
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια έγκυος γυναίκα να… ξετρελαίνεται για σούπερ ξινά γεύματα και να “φορτώνει” τα πιάτα της με άπειρο λεμόνι! Η εξήγηση είναι απλή: οι γευστικοί κάλυκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζουν, κάνοντας την αίσθηση της γεύσης πιο αδύναμη. Τρώγοντας ξινά, αλλά και πικάντικα ή αρμυρά, δίνεται ένταση στην γεύση.

Advertisements

Παγωτό
Είναι γλυκό, δροσερό και κρεμώδες! Είναι, με λίγα λόγια, το ιδανικό για κάθε εγκυμονούσα που θέλει να απολαύσει κάτι τρομερά γευστικό, ενώ ταυτόχρονα θα την βοηθήσει να ισορροπήσει την εφίδρωση και την υψηλή θερμοκρασία του σώματός της. Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγονται και εδώ οι υπερβολές, μιας και τα σάκχαρα και τα λιπαρά είναι πολύ υψηλά στην σύσταση του παγωτού.

Αναψυκτικά
Ειδικά στην περίπτωση που η εγκυμονούσα αντιμετωπίζει ναυτίες, τα αναψυκτικά είναι το Νο1 πράγμα στο οποίο στρέφεται με μεγάλη ευκολία! Το ανθρακικό, δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα που προστίθεται στα αναψυκτικά, ηρεμεί τα υγρά του στομάχου και μειώνει την τάση για εμετό. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, η ζάχαρη και τα συντηρητικά είναι πολλά για να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ τα περισσότερα μπορεί να περιέχουν καφεΐνη, η οποία επίσης πρέπει να λαμβάνεται σε αρκετά μικρές ποσότητες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγονται…

Καφές
Οι γυναίκες που έχουν μάθει να πίνουν καφέ -πολύ καφέ- στην προ-εγκυμοσύνης εποχή είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν και την μεγαλύτερη λαχτάρα για αυτόν, ούσες έγκυες! Αυτό γιατί ο καφές “ξυπνάει”, κρατάει σε εγρήγορση και μειώνει τους πονοκεφάλους και ενίοτε τα συμπτώματα μελαγχολίας και κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο κάθε γυναίκα σε… ενδιαφέρουσα να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της πριν αποφασίσει αν ο καφές θα παραμείνει στο “πρόγραμμά” της!

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα