Μην χασετε

Κώστας Ευριπιώτης: Το τυχαίο περιστατικό που του έδωσε τον ρόλο του Βλάχου στης «Ελλάδος τα παιδιά»

Ο ρόλος του Κώστα Ευριπιώτη στην σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» και η ασύλληπτη επιτυχία της εκπομπής που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 πριν από 26 ολόκληρα χρόνια.

Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Κώστα Ευριπιώτη προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και βύθισε στο πένθος την οικογένεια του αγαπημένου καλλιτέχνη που ταλαιπωρήθηκε για καιρό με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ο Κώστας Ευριπιώτης έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από τις πρώτες σειρές στην ΕΡΤ, όπου υποδύθηκε τον γιο του Κώστα Βουτσά (στη σειρά «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του» το 1985) και την τεράστια εμπορική επιτυχία της θεατρικής παράστασης «Ανδρες έτοιμοι για όλα», ως τον απίθανο ρόλο του σκηνοθέτη ερωτικών ταινιών στην ταινία των Ρέππα – Αποστόλου «Αυστηρώς Κατάλληλον».

Ο ρόλος όμως που σημάδεψε περισσότερο την τηλεοπτική καριέρα του Κώστα Ευριπιώτη δεν ήταν άλλος από εκείνον του φαντάρου στην κωμική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά». Ο Γιώργος Βλάχος, γνωστός μόνο με το επίθετό του ή ως «ο παλιός» έγραψε, μαζί με τους συντελεστές της σειράς, τηλεοπτική ιστορία. Η παρωδία της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί μια από τις πιο κλασικές των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης και ένα από τα λίγα σίριαλ που περνά από γενιά, σε γενιά και είναι λατρεμένο ακόμη και σε ηλικίες που δεν ζούσαν όταν ξεκίνησε να προβάλλεται στον ΑΝΤ1.

Της Ελλάδος τα παιδιά: Η πρώτη σειρά για την Πολεμική Αεροπορία

Advertisements

Η κωμική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 1993. Ο Γιάννης Μπέζος, με τη φόρα των «Απαράδεκτων», θα αναλάμβανε να πρωταγωνιστήσει και να σκηνοθετήσει μια κωμωδία ασυνήθιστη για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Ενα σίριαλ που σήμερα χαρακτηρίζεται χωρίς δισταγμό καλτ.

Ο παραγωγός της σειράς, Γιάννης Καραγιάννης, μιλώντας σε παλιότερη εκπομπή αφιέρωμα του ΑΝΤ1 στην σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», θυμάται πως του γεννήθηκε η ιδέα να ετοιμάσει κάτι που να αφορά στον στρατό. «Ακουγα μια εκπομπή στον ΣΚΑΙ με τον Παύλο Χαϊκάλη και τη Χρυσούλα Διαβάτη που την έγραφε ο Δημήτρης Βενιζέλος. Μου άρεσε πάρα πολύ η σκαλέτα της εκπομπής και έτσι τον κάλεσα να έρθει στο γραφείο μου» αναφέρει για τη γνωριμία του με τον σεναριογράφο της σειράς.

Ο Δημήτρης Βενιζέλος, ο οποίος έχει αποβιώσει, επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Γιάννη Μπέζο, που έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για το κόνσεπτ της σειράς «Της Ελλάδος τα παιδιά». Ο ηθοποιός ζήτησε μάλιστα να αναλάβει και την σκηνοθεσία του σίριαλ. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η αγαπημένη σειρά…

Advertisements

Η τυχαία συνάντηση με τον Κώστα Ευριπιώτη

Στην εκπομπή – αφιέρωμα στο σίριαλ, ο Κώστας Ευριπιώτης θυμόταν πως αρχικά δεν επρόκειτο να υποδυθεί ο εκείνος των Βλάχο στης «Ελλάδος τα παιδιά». «Εντελώς τυχαία πήρα τον ρόλο γιατί ενώ είχαν γυρίσει δυο επεισόδια, δεν τους καθόταν κάποιος από τους ηθοποιούς. Υπήρχε ο Γιάννης Σαββιδάκης, ο Νίκος Αλεξίου, ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, αλλά δεν τους καθόταν ο τρίτος» έλεγε το 2016, ο Κώστας Ευριπιώτης.

Τελικά, έπεσε το όνομα του ηθοποιού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Φραγκίογλου – ο Χλαπάτσας στη σειρά -και στην ΕΡΤ όπου υποδύονταν τα δύο αδέρφια, γιους του Κώστα Βουτσά. Ο Κώστας Ευριπιώτης έκανε το πρώτο δοκιμαστικό και αμέσως του πρότειναν να υπογράψει για τον ρόλο.

Η εμπλοκή με τον αρχικό τίτλο της σειράς «Της Ελλάδος τα παιδιά»

Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για να βγει η σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» στον αέρα, το αρχικό όνομα του σίριαλ προκάλεσε αντιδράσεις και… ασφαλιστικά μέτρα. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο απίθανος Χλαπάτσας, που συμμετείχε και στο σενάριο, θυμάται πως δυο μέρες πριν την πρεμιέρα ο Μίμης Τραϊφόρος είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της παραγωγής. Το πρώτο όνομα της σειράς ήταν «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», το οποίο παρέπεμπε στο τραγούδι που υπέγραφε ο δημιουργός και ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο στον πόλεμο του ’40.

«Ο αρχικός τίτλος ήταν “Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά”. Αυτό ενόχλησε τον μακαρίτη τον Τραϊφόρο και νομίζω πολύ καλά έκανε και το αλλάξαμε» σημειώνει με τη σειρά του ο Γιάννης Μπέζος για το περιστατικό.

Κώστας Ευριπιώτης: Με φώναζαν ακόμη Βλάχο στους δρόμους

Ο ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, που το μεσημέρι της Πέμπτης έφυγε από τη ζωή, μιλούσε για την διεισδυτικότητα του ρόλου ακόμη και 25 χρόνια μετά. «Ξέρετε τι είναι μετά από 25 χρόνια να σε φωνάζουν “γεια σου παλιέ;”. Ξέρεις τι είναι να σε φωνάζουν Βλάχο και να γυρνάς κιόλας;» έλεγε χαμογελώντας ο Κώστας Ευριπιώτης.

Advertisements

Την απήχηση της σειράς «Της Ελλάδος τα παιδιά» παρατηρούσαν άλλωστε όλοι οι συντελεστές της σειράς. Μάλιστα, οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες από τη σειρά ανήκουν δικαιωματικά στον Βλάχο, αλλά και τον Χλαπάτσα. «Οι πιο χαρακτηριστικές προσωπικές ατάκες ήταν “ποιος εγώ ο παλιός;”» θυμάται ο Κώστας Ευρυπιώτης που παρατηρεί πως οι μέρες που απέμεναν ως την απόλυσή του αυξάνονταν αντί να μειώνονται.

«Η χαρακτηριστική φράση “θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε” από το δεύτερο επεισόδιο έγινε μότο» λέει με τη σειρά του Δημήτρης Φραγκιόγλου για την φιγούρα του Χλαπάτσα.

Ακολουθεί η εκπομπή – αφιέρωμα στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» από το 2016, όπου οι συντελεστές της σειράς αποκαλύπτουν άγνωστα περιστατικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα