Μην χασετε

Κρατάς συχνά το χέρι του συντρόφου σου; Δε φαντάζεσαι πόσο καλό του κάνεις…

Η επιστήμη αποδεικνύει ότι όταν αγγίζετε το χέρι του συντρόφου σας μπορείτε να του απαλύνετε τον πόνο.

Ένα άγγιγμα που γίνεται από αγάπη και ενδιαφέρον δεν δείχνει μόνο πόσο σημαντικό είναι το άλλο πρόσωπο για σένα, αλλά αναμφισβήτητα μπορεί να σε ανακουφίσει κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων, μιας ασθένειας ή απλά αν πονάς. Μια πρόσφατη μελέτη εκτός του ότι αποδεικνύει το παραπάνω συμπέρασμα, έχει και την απάντηση στο γιατί το ανθρώπινο άγγιγμα μπορεί να είναι τόσο ισχυρό και να σε βοηθήσει, όπως ένα φάρμακο.

Όσο απίστευτο ακούγεται, έχοντας έναν σύντροφο να σου κρατάει το χέρι όταν πονάς, αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση του πόνου και να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερη δυσφορία. Αυτό μπορεί να ονομαστεί «φάρμακο της αγάπης» και μπορεί να σε θεραπεύσει από πολλά πράγματα. Αλλά ας μάθουμε πώς λειτουργεί και να εξηγήσουμε τον μηχανισμό αυτής της εύκολης θεραπείας, αφού οι επιστήμονες δεν το ισχυρίζονται απλά ως γεγονός, αλλά εξήγησαν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη και το ειλικρινές ανθρώπινο άγγιγμα.

Advertisements

Ο ψυχολόγος Goldstein, που μελετούσε την δύναμη της ανθρώπινης επαφής, ανακάλυψε ότι υπήρχε μια νέα πλευρά της αγάπης και αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της γέννησης της κόρης τους. Αργότερα, περισσότερα από 20 ζευγάρια πήραν και εκείνα μέρος στο πείραμα για ένα έτος.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όταν ήταν ο ένας κοντά στον άλλο, ακόμη και χωρίς να αγγίζονται, αυτή η απόσταση προκαλούσε συγχρονισμό του εγκεφαλικού κύματος που αυξανόταν περισσότερο όταν τα ζευγάρια κρατούσαν τα χέρια τους ενώ η γυναίκα που γεννούσε, πονούσε. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα βοήθησε να μετρηθεί πραγματικά αυτή η δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος.

Με ενδιαφέρον ανακάλυψαν ένα πιο σημαντικό πράγμα: «Φαίνεται ότι ο πόνος διακόπτει εντελώς αυτό το διαπροσωπικό συγχρονισμό μεταξύ των ζευγαριών και το άγγιγμα τον φέρνει πίσω».

Έτσι, μην φοβάσαι λοιπόν να αγγίξεις απαλά τον σύντροφό σου, όταν αισθάνεται πόνο. Η θεραπευτική σου πινελιά μπορεί να απαλύνει την όποια ταλαιπωρία του και θα εμποδίσει ακόμη και οποιαδήποτε ασθένεια να διακόψει το συγχρονισμό και τη σύνδεση μεταξύ των δύο σας.

Advertisements

Μπορείς και να το δοκιμάσεις αμέσως αν αισθάνεσαι οποιοδήποτε πόνο. Απλά πάρε το χέρι του συντρόφου σου και κράτησε το για λίγο. Ίσως παρατηρήσεις ότι ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας συγχρονίζονται. Μπορεί να μην το αισθάνεσαι, αλλά συμβαίνει! Και δεν είναι μόνο ο ρυθμός της καρδιάς και η αναπνοή σας, αλλά και οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες, συγχρονίζονται επίσης.

Μπορείς να ενισχύσεις ακόμη και το αποτέλεσμα αν αισθανθείς περισσότερη κατανόηση για τον άρρωστο σύντροφό σου. Όσο περισσότερο συγχρονίζεστε μεταξύ σας, τόσο περισσότερο λειτουργεί αυτό.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα