Μην χασετε

Κούκλες ΑμεΑ: Όταν η διαφορετικότητα γίνεται δημιουργία – Εταιρείες δημιουργούν παιχνίδια αποκλειστικά για παιδιά με αναπηρίες

Μεγάλες εταιρείες δημιουργούν παιχνίδια αποκλειστικά για παιδιά με αναπηρίες και η διαχρονική Barbie καταρρίπτει τα στερεότυπα της ομορφιάς. Γιατί, το παιχνίδι πια παίζεται ισότιμα

Advertisements

Τα τελευταία χρόνια, οι κούκλες ΑμεΑ εισέβαλαν δυναμικά στην αγορά, υπενθυμίζοντας μας πως ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελεί το θεμελιώδες βήμα για την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τον Απρίλιο του 2015, η δημοσιογράφος Rebecca Atkinson, παρακινούμενη από προσωπικά της βιώματα, μοιράστηκε το όραμά της με τις μητέρες παιδιών με ιδιαιτερότητες και μαζί κατέληξαν στη δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook με τίτλο #ToyLikeMe. Η πρωτοβουλία τους είχε στόχο να στηλιτεύσει την τάση της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών να αγνοεί συστηματικά τα παιδιά με αναπηρίες από τη γκάμα των προϊόντων της και, παράλληλα, να τους ασκήσει πίεση για τη δημιουργία ειδικών παιχνιδιών, με τα οποία τα δικά τους παιδιά θα μπορούσαν ευκολότερα να ταυτιστούν.

Η σελίδα έτυχε της ευρείας ανταπόκρισης του κοινού κι ενέπνευσε τη βρετανική εταιρία κατασκευής παιχνιδιών, Makieς, να σχεδιάσει μια νέα σειρά κούκλων, με αναπηρίες. Οι κούκλες αυτές διέθεταν βοηθήματα ακοής, κρατούσαν μπαστούνια και είχαν εκ γενετής σημάδια. Στη συνέχεια κι άλλες εταιρείες, όπως η Lego, η Play Mobil ευαισθητοποιήθηκαν και κατασκεύασαν παιχνίδια αποκλειστικά για παιδιά με αναπηρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μattel, κατασκευάστρια εταιρεία της Barbie, εμπλούτισε από το φθινόπωρο του 2019 τη σειρά της με Barbie που κάθεται σε αμαξίδιο και Barbie με προσθετικό πόδι. Φέτος εξάλλου η διαχρονική κούκλα συμπλήρωσε τα 60 χρόνια και με το μότο: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι», μάχεται τις προκαταλήψεις, διευρύνοντας την έννοια της ομορφιάς και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν αληθινά τον εαυτό τους.

Οι κούκλες ΑμεΑ αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από μια τάση της εποχής. Εντάσσονται πλέον δυναμικά στις υπάρχουσες συλλογές παιχνιδιών, ενισχύοντας σημαντικά την αυτοπεποίθηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που στην πιο τρυφερή περίοδο της ζωής τους καλλιεργούν την υγιή συνείδησή τους και οικοδομούν στέρεες φιλίες και σχέσεις ζωής. «Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα», μας υπενθυμίζουν οι κούκλες ΑμεΑ, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και προβάλλοντας με θετικό τρόπο την ιδιαιτερότητα των παιδιών με αναπηρίες στους συνομηλίκους τους.

Οι κούκλες ΑμεΑ συντροφεύουν τις υπόλοιπες κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων και δελεάζουν εξίσου τους υποψήφιους αγοραστές από τα ράφια. Και με την  παρουσία τους στα καταστήματα παιχνιδιών, υπενθυμίζουν στα παιδιά με αναπηρίες πως η διαφορετικότητα δεν στέκεται τροχοπέδη στην εκπλήρωση των ονείρων τους. Όλοι διαφορετικοί κι όλοι αποδεκτοί συνεπώς και οι εταιρίες κατασκευής παιχνιδιών συμβάλλουν με την καινοτόμα δράση τους στην κοινωνία ίσων ευκαιριών που ελπίζουμε πως σταδιακά αναδύεται.

[Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Life, που κυκλοφόρησε με το Έθνος της Κυριακής, 24 Νοεμβρίου]

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα