Μην χασετε

Κορονοϊός: Αποφάσεις για τα σούπερ μάρκετ μετά την απαράδεκτη κατάσταση με τον συνωστισμό

Τα μέτρα που σκέφτονται για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Απαράδεκτες και θλιβερές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες για πολλά σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η προειδοποίηση κατά των συναθροίσεων, φαίνεται πως μένει έξω από την πόρτα των σούπερ μάρκετ καθώς από το πρωί, άνθρωποι κάθε ηλικίας σχηματίζουν ουρές. Σε αρκετά καταστήματα οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες και γάντια, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους πελάτες, ενώ καμία απόσταση δεν τηρείται έστω στα ταμεία όπου είναι εφικτό.

Μετά και από αυτή την κατάσταση σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στην ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του, συζητήθηκε το θέμα και η λήψη μέτρων.

Advertisements

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία, όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.

«Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ. Είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι υπαίθριες αγορές (λαϊκές). Να ενημερώνεστε μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις» τόνισε χθες – μάλλον μάταια-με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται να εφαρμοστεί είναι σύστημα παρόμοιο με αυτό που ακολουθήθηκε και στην Ιταλία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό προβλέπει αυστηρή τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, διαχωριστικά, πιθανόν ελεγχόμενη είσοδο πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος, αλλά και διευρυμένο ωράριο. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου.

Advertisements

Από Δευτέρα θα εφαρμόζεται έλεγχος εισόδου

Από την Δευτέρα θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ, είπε το πρωί της Κυριακής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μετά τα φαινόμενα συνωστισμού παρά τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.

Όπως είπε μιλώντας στο Open, το μέτρο αυτό θα ληφθεί προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα μπαίνει ανάλογος αριθμός καταναλωτών, με βάση τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως Delivery, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, είπε ότι τα Delivery θα γίνονται ακόμη και Κυριακές, ώστε να εφοδιάζεται το καταναλωτικό κοινό.

Advertisements

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο μελετά την επέκταση ωραρίου στα σούπερ μάρκετ –κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα πρόληψης σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, επιχειρήσεις delivery-take away

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας από το Σάββατο ισχύει

1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

• Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

• Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

• Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

• Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

• Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

• Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

• Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

• Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

• Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

• Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

• Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

• Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.

• Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2).

• Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

3. Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες

• Αποφυγή επαφής χεριών με τα ματια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

• Σε βήχα ή φτερνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει
να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

• Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.
Τέλος επισημαίνεται για τους χειριστές τροφίμων των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία, η εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με αρ. πρωτ. Διγ/ΓΠ/οικ. 14222/28-02-2020, με ΑΔΑ 64ΦΒ465ΦΥΟ-2ΓΓ.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ενημερώνουν αρμοδίως τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή της παρούσης ώστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα αναφερόμενα με σκοπό τη μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

 

www.lifo.gr

www.protothema.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα