Μην χασετε

«Κοιμόμουν 14 ώρες και δεν ξεκουραζόμουν – Nα τι προσπαθούσε να μου πει το σώμα μου»

Από infowoman.gr

Advertisements

«Διαγνώστηκα πριν από 2 χρόνια με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos, ινομυαλγία, ημικρανίες, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, έκζεμα και ψωρίαση, και πολλές άλλες ασθένειες που προκαλούν μια τεράστια σειρά χρόνιων συμπτωμάτων. Παρόλο που διαγνώστηκα πρόσφατα, ήμουν πάντα αδιάθετη ως παιδί, αλλά τα συμπτώματά μου και ολόκληρο το «προφίλ» που οδήγησε στις διαγνώσεις μου δεν συνδυάστηκαν ποτέ μέχρι πρότινος.

 

Από τότε που με θυμάμαι, βίωνα πάντα χρόνια κόπωση, δεν μπορούσα ποτέ να συμμετέχω σε αθλήματα ή να παίζω για πολλή ώρα έξω και πάντα πονούσα κάπου στο σώμα μου, είτε στην κοιλιά, στην πλάτη, είχα ημικρανίες, ζάλη, εξανθήματα, κ.λπ. Όταν σκέφτομαι την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι απλώς να νιώθω τόσο εξαντλημένη όλη την ώρα. Κοιμόμουν 14 ώρες και ακόμα ένιωθα κουρασμένη. Δεν ήξερα πώς να περιγράψω αυτή την κόπωση, ακόμη και στη μαμά μου.

 

Εκείνη πάντα προτιμούσε την ολιστική θεραπεία, οπότε με πήγαινε σε ομοιοπαθητικούς για να αντιμετωπίσω τα συμπτώματά καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας. Αυτές οι μέθοδοι διαχείρισης μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελείς και δεν αναιρώ τη χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης. Ωστόσο, υποστηρίζω τη διάγνωση από πραγματικούς ειδικούς. Ίσως αν είχαμε επιμείνει στο «κυνήγι» γιατρών πιο συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αντί να το αγνοήσουμε και να πάμε σε ολιστικούς επαγγελματίες, η διάγνωση να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

 

«Το άγχος ευθύνεται για πολλές χρόνιες ασθένειες»

Τούτου λεχθέντος, έχει περάσει μόνο μια δεκαετία από τότε που οι καταστάσεις με τις οποίες έχω διαγνωστεί έχουν αναγνωριστεί ιατρικά, οπότε θα χρειαζόταν πολλή επιμονή για να διαγνωστώ σε νεαρή ηλικία. Η μητέρα μου διαγνώστηκε επίσης με σύνδρομο Ehlers-Danlos ταυτόχρονα με εμένα και το προφίλ της βοήθησε πραγματικά τον ρευματολόγο στη διαγνωστική διαδικασία, αλλά ευτυχώς για εκείνη, τα συμπτώματά της δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα όσο τα δικά μου. Το άγχος μπορεί να ευθύνεται για πολλές χρόνιες ασθένειες. Προκαλεί αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνη, τα οποία με την πάροδο του χρόνου ασκούν πίεση σε πολλά συστήματα του σώματος.

Advertisements

 

Εάν υπάρχει κάτι που εύχομαι να ήξερα ως παιδί, θα ήταν να ανησυχώ λιγότερο, να μειώσω το άγχος και να περιβάλλω τον εαυτό μου με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία, να είμαι επικεντρωμένη σε μεθόδους, όπως ο διαλογισμός, για να τα καταφέρω.

Πέρασα στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν ήμουν ποτέ συγκεντρωμένη. Ήθελα απλώς να ταξιδεύω για να δώσω στον εαυτό μου χρόνο να σκεφτεί και να επικεντρωθεί στην ευεξία. Πήρα πτυχίο στην ψυχολογία. Τα συμπτώματά μου αντιμετωπίστηκαν στο πανεπιστήμιο γιατί κοιμόμουν για ώρες πριν πάω σε οποιοδήποτε πάρτι ή βραδινή έξοδο και μετά ξεκουραζόμουν για μέρες.

Μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο, άρχισα να εργάζομαι σε μια εταιρεία παραγωγής, σε μια θέση με πολύ άγχος. Ύστερα από μόλις 5 εβδομάδες σε αυτό το περιβάλλον, ο οργανισμός μου κατέρρευσε και έμεινα σε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα. Το σώμα μου προσπαθούσε σαφώς να μου πει κάτι. Επέστρεψα στη δουλειά, αλλά ύστερα από 4 εβδομάδες έντονου πόνου, πήγα για άλλη μία λαπαροσκόπηση όπου διαπίστωσαν ότι οι συμφύσεις προκαλούσαν τον πόνο, ο οποίος τώρα γνωρίζω ότι οφείλεται στο σύνδρομο από το οποίο πάσχω.

Άλλος ένας μήνας και ήμουν πίσω στη δουλειά, σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης. Είχα λίγο χρόνο για αυτοεξυπηρέτηση και όλα τα συνηθισμένα συμπτώματα της χρόνιας ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της έντονης κόπωσης. Πήγαινα στο σπίτι και κοιμόμουν χωρίς να μπορώ να κάνω βασικά πράγματα, όπως το πλύσιμο ή τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό συνεχίστηκε για περίπου ένα χρόνο μέχρι που άρχισα να έχω πολύ πιο έντονες ημικρανίες. Ύστερα από 6 μήνες ερευνών, μου συνταγογραφήθηκαν φάρμακα.

 

«Συνέχισα αγνοώντας την κραυγή του σώματός μου για βοήθεια!»

Μία από τις παρενέργειες του φαρμάκου ήταν η κόπωση (που ήταν ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστεί) και δεν ήθελα να μη μπορώ να λειτουργήσω, γι’ αυτό αποφάσισα να μην τα πάρω. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρόνιας ημικρανίας, πήρα προαγωγή στη δουλειά. Δεν ήθελα να μην έχω εισόδημα ή να χάσω τη δουλειά μου λόγω της υγείας μου. Συνέχισα κανονικά αγνοώντας εντελώς την κραυγή του σώματός μου για βοήθεια!

Advertisements

 

Λόγω όλων αυτών κι επειδή δεν μπορούσα να μετακινηθώ πολύ από την ημικρανία και μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι αρθρώσεις μου ατρόφησαν σε σημείο που δεν μπορούσα να περπατήσω. Ένα μήνα περπατούσα παρά τον πόνο και η φλεγμονή επιδεινώθηκε σημαντικά. Τελικά είπα στο αφεντικό μου, «Δεν μπορώ να περπατήσω και πρέπει να δουλέψω από το σπίτι». Πήγα στον ρευματολόγο για εξετάσεις και ύστερα από μήνες μού αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε πλέον να μου πει: «Είναι όλα στο μυαλό σου!».

Ήταν μια ανακούφιση το γεγονός ότι μπορούσα επιτέλους να συνδυάσω ολόκληρο το ιατρικό μου προφίλ, ενώ μέχρι πρότινος γνώριζα ότι δεν υπήρχε θεραπεία. Άρνηση, θυμός, κατάθλιψη και τελικά, ύστερα από λίγο, αποδοχή. Αυτή η διαδικασία ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή τόσο για τον εαυτό μου όσο και για τον φίλο μου, Rob, τον οποίο γνώρισα στο πανεπιστήμιο. Είμαστε μαζί για πάνω από 6 χρόνια τώρα. Είναι μια τεράστια υποστήριξη για μένα με τη χρόνια ασθένειά μου.

 

Ο ρευματολόγος με έστειλε σε διαφορετικούς ειδικούς γιατρούς για να διαχειριστώ τις καταστάσεις μου με ολιστικό τρόπο και να βελτιώσω την ποιότητα της ζωής μου με μια σειρά στρατηγικών. Πέρασα πάνω από ένα χρόνο για να καταφέρω να υιοθετήσω αυτές τις τεχνικές, δουλεύοντας από το σπίτι, εστιάζοντας πλήρως στη θεραπεία και την ευεξία μου και φτάνοντας σε ένα σημείο, όπου μπορούσα να διαχειριστώ τον πόνο και να μάθω ποιες στρατηγικές να χρησιμοποιήσω για ορισμένα συμπτώματα.

Η ζωή με μια χρόνια ασθένεια είναι σίγουρα περίπλοκη, και υπάρχουν αρκετές μέρες που αισθάνομαι απογοητευμένη και εξοργισμένη. Ωστόσο, η συνειδητοποίησή μου για το παρελθόν είναι μια προοπτική, το μέλλον είναι μια ιδέα, και η παρούσα στιγμή είναι το μόνο κίνητρο για να είμαι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική για κάθε εύθραυστη στιγμή που βιώνω πάνω σε αυτή τη γη – στοχεύοντας στην ευεξία και συνεχώς ψάχνοντας για τις λύσεις και τις στρατηγικές ανακούφισης του πόνου που θα με βοηθήσουν να νιώσω καλά.

Διαβάσαμε την ιστορία της Katya στο Love What Matters

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram @positivelychronictravels

Από infowoman.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα