Μην χασετε

Κι όμως, η νούμερο ένα αιτία χωρισμού δεν είναι η απιστία!

Δεν είναι άγνωστο ότι οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες θεωρούν την απιστία την πιο συνηθισμένη αιτία χωρισμού των ζευγαριών. Να που, όμως, η άποψη αυτή είναι εντελώς λάθος.

Advertisements

Όχι ότι οι σύντροφοι σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδεικνύονται… άστατοι, μα διότι οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο πιο συνηθισμένος λόγος χωρισμού είναι άλλος. Και δυστυχώς, πολύ πιο στενάχωρος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψυχαναλύσεων ετών του Αμερικανού ψυχολόγου και ερευνητή Dr. John Gottman, ο παράγοντας που ωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό ζευγαριών στο άδοξο φινάλε είναι η συσσώρευση των αρνητικών συναισθημάτων από τη μεριά ενός εκ των δύο συντρόφων. Μιλάμε για συναισθήματα που δεν εκφράζονται με λόγια, με αποτέλεσμα να «μαζεύονται πολλά» και στο τέλος η συναισθηματική έκρηξη να διαλύει τα πάντα.

Η κατάληξη αυτή οφείλεται σαφώς στην έλλειψη επικοινωνίας, με τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων να τονίζουν τη σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας και της συζήτησης των όποιων προβλημάτων μεταξύ των συντρόφων.

Όταν τα αρνητικά συναισθήματα δεν εκφράζονται με λόγια, είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση προκειμένου τα πράγματα να καλυτερεύσουν. Αντί της επιθυμητής καλυτέρευσης, λοιπόν, η τριβή στη σχέση μοιάζει αναπόφευκτη, με το ζευγάρι να καταλήγει να αδυνατεί πλέον να συνυπάρξει.

Συμβουλή των ειδικών; Να μην αφήνουμε τίποτα το οποίο μας δυσαρεστεί χωρίς να το εκφράσουμε, να το αναλύσουμε και να το αλλάξουμε.

Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός, στοιχεία με τεράστια ουσία και σημασία για τη διατήρηση κάθε υγιούς προσωπικής σχέσης.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα