Μην χασετε

Καφές και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Πόση καφεΐνη μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αν επιτρέπεται ο καφές; Ορίστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα!

Η εγκυμοσύνη έρχεται με πολλά «πρέπει» και «δεν πρέπει» ειδικά όταν πρόκειται για την κατανάλωση φαγητού. Ξαφνικά, διαβάζετε τα συστατικά στις συσκευασίες των προϊόντων και ρωτάτε το σερβιτόρο τι ακριβώς έχει το φαγητό που διαλέξατε για να φάτε.

Μαζί με όλα τα αρχίζετε να αναρωτιέστε αν πρέπει να πίνετε καφέ, τσάι, αναψυκτικά, να τρώτε γλυκά και γενικότερα να ενημερώνεστε για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!

Αν σας αρέσει ο καφές, σίγουρα η ερώτηση «Κάνει να πίνω καφέ στην εγκυμοσύνη και αν ναι, πόσο;» είναι από τις πρώτες που googlάρετε και από τις πρώτες που ρωτάτε το γυναικολόγο σας. Τι ισχύει όμως;

Advertisements

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Εγκυμοσύνη (American Pregnancy Association), οι μέλλουσες μητέρες καλό είναι να μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ και άλλα ροφήματα ή τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντίστοιχα, και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) συστήνει στις εγκυμονούσες να καταναλώνουν καφέ και άλλα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη με μέτρο και εφόσον δεν ξεπερνούν ένα ημερήσιο ασφαλές όριο.

Ημερήσιο ασφαλές όριο καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το American College of Obstetricians and Gynecologists συμβουλεύει τις γυναίκες ότι το όριο της καφεΐνης που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά είναι λιγότερα από 200mg την ημέρα, κάτι που συνεπάγεται με 325ml καφέ.

Επηρεάζει η καφεΐνη το μωρό;

Οι ερευνητές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή επίδραση της καφεΐνης στο μωρό σας και στην εγκυμοσύνη σας. Η ACOG λέει ότι μέχρι τώρα η ήπια πρόσληψη καφεΐνης (μικρότερη από 200 mg) δεν θεωρείται σημαντική αιτία αποβολής ή πρόωρης γέννησης. Μια μεγάλη μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι μητέρες που κατανάλωναν περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με χαμηλό σωματικό βάρος.

Advertisements

Πόση καφεΐνη βρίσκεται στα αγαπημένα σας ροφήματα-ποτά;

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)*

  • Τσάι (220 ml) – 50 mg
  • Καφές (φίλτρου, ένα φλιτζάνι, 200 ml) – 90 mg
  • Καφές (εσπρέσο, 60 ml) – 80 mg
  • Συνηθισμένη μερίδα ενεργειακού ποτού (250 ml) – 80 mg
  • Συνηθισμένη μερίδα αναψυκτικού cola (355 ml) – 40 mg
  • Μια μπάρα σοκολάτας υγείας (50 g) – 25 mg
  • Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος (50 g) – 10 mg

*Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ και τη σοκολάτα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής, τις πρώτες ύλες, τη σύνθεση του προϊόντος και άλλους παράγοντες.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα