Μην χασετε

Κέιλ: Ένα λαχανικό με 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Όλα τα λαχανικά είναι υγιεινά, κάποια όμως είναι περισσότερο ωφέλιμα για την υγεία.

Advertisements

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φυλλώδη σταυρανθή, στα οποία ανήκει το κέιλ. Η αυξημένη πρόσληψη αυτών των λαχανικών μειώνει την όρεξη, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ωφελεί συνολικά την υγεία.

Το κέιλ ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές, καθώς περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, με μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Δείτε παρακάτω τα βασικότερα από αυτά:

Καταπολεμά τη φλεγμονή:

Την ιδιότητα αυτή οφείλει στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει και που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), τα φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που εμπλέκονται σε πολλές διεργασίες και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη ρύθμιση της φλεγμονής.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά:

Αποτελεί κορυφαία αντιοξειδωτική τροφή, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α. Εκτός από την προστασία από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Αποτοξινώνει:

Ένα από τα κορυφαία οφέλη του κέιλ για την υγεία είναι η ικανότητά του να αποτοξινώνει φυσικά το σώμα. Δεν απομακρύνει απλά τις τοξίνες αλλά τις εξουδετερώνει. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ισοθειοκυανάτων, φυτοχημικών που διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων φάσης II, τα οποία αποτοξινώνουν το σώμα σας προκαλώντας την απέκκριση επιβλαβών ουσιών.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς:

Πλούσιο σε συστατικά που ωφελούν την καρδιά, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το κέιλ είναι η τέλεια τροφή για την υγεία της καρδιάς λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός κέιλ αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το λαχανικό μειώνει την αρτηριακή πίεση και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και τα δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Advertisements

Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου:

Το κέιλ βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και τον σχηματισμό υγιούς νευρικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας και του πρόωρου τοκετού. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, χαλκό και ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία και τον σχηματισμό των οστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων:

Το κέιλ και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών των κυττάρων. Οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες οφείλονται σε μια ομάδα ενώσεων πλούσιων σε θείο, οι οποίες όταν διασπώνται στο έντερο, σχηματίζουν βιοδραστικές ενώσεις που προστατεύουν τα ζωτικά όργανα από τον καρκίνο.

Ωφελεί την όραση:

Το κέιλ βελτιώνει την όραση λόγω της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης που περιέχει. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τον καταρράκτη και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη χρησιμεύουν επίσης ως αντιοξειδωτικά των ματιών, φιλτράροντας το επιβλαβές μπλε φως και, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών, προστατεύουν και διατηρούν υγιή τα κύτταρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη βλαβών του αμφιβληστροειδούς διατηρώντας παράλληλα την όραση.

onmed.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα