Μην χασετε

Θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι: Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι πιθανές παρενέργειες

Γνωρίζετε ίσως το αλάτι που χρησιμοποιούν οι αισθητικοί για την απολέπιση της επιδερμίδας, το οποίο είναι διαφορετικό από το επιτραπέζιο αλάτι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική.

Advertisements

Το θαλασσινό μη επεξεργασμένο αλάτι είναι αυτό που μένει μετά την εξάτμιση του νερού και θεωρητικά υφίσταται ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και σε άλλα προϊόντα.

Σε ότι αφορά στην περιεκτικότητά του σε χλωριούχο νάτριο, είναι μεγαλύτερη από αυτή του επιτραπέζιου αλατιού, καθώς είναι μεγαλύτεροι και οι κόκκοι του. Δεδομένου όμως ότι η ποσότητα θαλασσινού αλατιού που χωράει σε ένα κουταλάκι του γλυκού είναι μικρότερη, θεωρείται πιο υγιεινό.

Το νάτριο δεν θεωρείται γενικά καλό για την υγεία, καθώς σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, η λύση δεν βρίσκεται στο θαλασσινό αλάτι. Θεωρείται όμως καλύτερης ποιότητας, επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία και περιέχει ίχνη μαγνησίου, καλίου και ασβεστίου.

Δείτε τα οφέλη και τις επιπτώσεις της κατανάλωσης θαλασσινού άλατος.

Πέψη: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά για το θαλασσινό αλάτι, το νάτριο είναι σημαντικό για την πέψη. Η προσθήκη θαλασσινού αλατιού σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης επειδή το χλώριο του αλατιού βοηθά το έντερο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τη διάσπαση των τροφών στο σώμα.

Αρτηριακή πίεση: Η αφυδάτωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην ξεπερνάτε τις συνιστώμενες ποσότητες αλατιού και να συνυπολογίζετε όλες τις πηγές πρόσληψης.

Υγεία επιδερμίδας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε μέταλλα, το θαλασσινό αλάτι μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του δέρματος. Μελέτη έδειξε ότι το θαλασσινό αλάτι από Τη Νεκρά Θάλασσα ήταν πιο αποτελεσματικό επειδή είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Για τους πάσχοντες από έκζεμα η προσθήκη αλάτων στη μπανιέρα με νερό βελτιώνει τα συμπτώματα, όπως φαγούρα και φλεγμονή.

Advertisements

Επιπτώσεις: Η κατανάλωση φαγητών με πολύ χλωριούχο νάτριο μπορεί να προκαλέσει νεφρική νόσο, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και οστεοπόρωση.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα