Μην χασετε

Η ψυχολογική εξάντληση δεν συμβαίνει από αδυναμία, αλλά από υπερβολική δύναμη

Η ψυχολογική εξάντληση δεν γίνεται από αδυναμία αλλά εξαιτίας της δύναμης που έχετε αποκτήσει μετά από πολλά πράγματα που έχουν συμβεί.

Η ψυχολογική εξάντληση είναι συνήθως μια αργή διαδικασία κατά την οποία η σταγόνα ξεχειλίζει το ποτήρι χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Το πρόβλημα είναι ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η έκρηξη, κυρίως λόγω των καταστάσεων που έχετε ανεχτεί για πολύ καιρό.

Η ψυχολογική εξάντληση είναι μια κατάσταση ακραίας ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης, η οποία συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα έλλειψης σωματικής δύναμης. Με απλά λόγια συμβαίνει όταν δίνετε πολλά και παίρνετε λίγα, σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό κομμάτι. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ένα είδος σωματικής και διανοητικής αδράνειας, ένα αίσθημα βαρύτητας που σας περιβάλλει καθημερινά.

Οι αιτίες ποικίλλουν αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό, το οποίο αναφέραμε και παραπάνω, ότι δίνετε πάρα πολλά και λαμβάνετε πολύ λίγα. Όλο αυτό στην αρχή φαίνεται σαν κάτι απλό, όμως σας αναλώνει και στο τέλος σας εξαντλεί.

Advertisements

Σε άλλες περιπτώσεις η ψυχική κόπωση προκαλείται από τις πολλές αλλαγές που γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλο που μπορεί να είναι θετικές. Όμως όταν συμβαίνουν πολύ γρήγορα δεν μπορείτε να τις χειριστείτε και νιώθετε εξαντλημένοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις παρόλο που έχετε ό,τι θέλετε, στο μυαλό υπάρχει ένα είδος αισθητήρα που σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα συμπτώματα της ψυχικής εξάντλησης είναι τα εξής:

  • Απώλεια ενέργειας
  • Ευερεθιστότητα, νευρικότητα
  • Αϋπνία
  • Απώλεια κινήτρωνΌταν είστε εξαιρετικά εξαντλημένοι, απλά δεν βρίσκετε κανένα κίντηρο

Όχι και τόσο καλή μνήμη: Πιθανόν να ξεχνάτε τι φάγατε την προηγούμενη ημέρα ή τις δουλειές έχετε να κάνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό είναι πολύ κουρασμένο και δεν μπορεί να συνεχίσει την επεξεργασία και την αποθήκευση πληροφοριών στο συνειδητό επίπεδο.

Advertisements

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα