Μην χασετε

Η φροντίδα του αφαλού του μωρού

Τα μωρά στη μήτρα λαμβάνουν οξυγόνο και θρέψη μέσα από τον πλακούντα, που προσκολλάται στο εσωτερικό τείχος της μήτρας. Ο πλακούντας ενώνεται με το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου, με ένα άνοιγμα στην κοιλιά του. Αφού γεννηθεί, ο λώρος κόβεται και αφήνει ένα κομμάτι στην περιοχή του αφαλού. Συνήθως, ξεραίνεται και πέφτει μετά από 7 έως 21 ημέρες, αφήνοντας μία μικρή πληγή που επουλώνεται έπειτα από κάποιες ημέρες. Όταν πέσει, ίσως παρατηρήσετε λίγο αίμα στην πάνα αλλά θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Ενίοτε, υπάρχει λίγο κίτρινο υγρό ή ελάχιστα υπολείμματα σάρκας.

Πώς θα το φροντίσετε εσείς: κρατήστε το καθαρό και στεγνό. Διπλώστε την πάνα ώστε να είναι μακριά από τον αφαλό. Έτσι του επιτρέπετε να αναπνέει και αποτρέπεται η επαφή με ούρα. Κάντε του μπάνιο μόνο με τοπικές πλύσεις με σφουγγαράκι. Αποφύγετε τα φορμάκια και βάλτε χαλαρά μπλουζάκια. Και φυσικά, μην αποπειραθείτε ποτέ να τραβήξετε εσείς το κομμάτι του αφαλού. Ακόμα κι αν κρέμεται, θα πέσει από μόνο του.

Καθαρίστε τον αφαλό. Μην το κάνετε ποτέ με οινόπνευμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να καθαρίζουμε καθημερινά τη βάση με μία μπατονέτα με νερό.

Πώς ξέρω αν έχει μολυνθεί ο αφαλός; Το μωρό κλαίει όταν αγγίζετε το λώρο ή το δέρμα δίπλα. Η περιοχή γύρω του είναι ερεθισμένη και ο λώρος μυρίζει ή εκκρίνει κίτρινα υγρά. Αν αιμορραγεί συνέχεια, καλέστε άμεσα το γιατρό.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα