Μην χασετε

Η σημασία των φίλων στη ζωή του παιδιού

Οι φίλοι των παιδιών μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους.

Advertisements

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι φίλοι βοηθούν τα παιδιά μας να αποσυνδεθούν από εμάς και να τα διδάξουν πώς να κοινωνικοποιηθούν. Αυτή η σχέση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη των παιδιών μας.

Η δύναμη των φίλων

Μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους των παιδιών μας; Έως μια ορισμένη ηλικία μπορούμε ωστόσο, μόλις αρχίσει το σχολείο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθήσουμε τις φιλίες των παιδιών μας.

Είστε η πρώτη επιρροή για τα παιδιά σας αλλά η φίλοι τους θα γίνουν η πρώτη εξωτερική επιρροή. Και όσο μεγαλώνουν τόσο πιο σημαντικές θα είναι οι φιλίες τους. Οι φίλοι τους είναι ένα σημείο αναφοράς για τα παιδιά. Τα παιδιά μας θέλουν να είναι σαν τους φίλους τους, να ενεργούν όπως εκείνοι, να τους μοιάζουν κ.λπ. Πολλές φορές το παιδί σας θα γυρίσει από το σχολείο και θα καταλάβετε πως αυτά που λέει δεν είναι δικά του. Με τον ίδιο τρόπο το δικό σας παιδί επηρεάζει και άλλα παιδιά. Το σημαντικό είναι να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει το σωστό από το λάθος και ότι μπορεί να θέλουμε να μοιάσουμε σε κάποιον αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνο το πρόσωπο.

Κοινωνικοποίηση

Η φιλία διδάσκει τα παιδιά μας πώς να κοινωνικοποιούνται και να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους. Αν στο δημοτικό σχολείο τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα, είναι συνήθως οι φίλοι του γυμνασίου που μας τρομάζουν περισσότερο. Χρήσιμο είναι λοιπόν να δείξουμε ενδιαφέρον για τους φίλους του παιδιού μας και να τους γνωρίσουμε, να ζητήσουμε από το παιδί μας να μάθουμε πληροφορίες για τον φίλο και την οικογένειά του και, κυρίως, γιατί το παιδί μας θέλει να είναι φίλος με αυτό το άτομο.

Καλέστε τους φίλους του παιδιού σας σπίτι

Καλέστε τους φίλους του παιδιού σας στο σπίτι για να τους γνωρίσετε. Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τα παιδιά μας όταν παρατηρούμε τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν με άλλα.

Θυμηθείτε πως εσείς είστε που θέτετε τους κανόνες. Αποφασίστε εκ των προτέρων με το παιδί σας αν οι φίλοι του θα μείνουν για φαγητό ή αν θα τους φιλοξενήσετε και το βράδυ. Έτσι θα βγείτε από τη δύσκολη θέση να το συζητήσετε μπροστά τους. Ορίστε τους χρόνους που μπορούν να παραμείνουν σπίτι σας, αλλά και τα παιχνίδια που μπορούν να παίξουν. Για παράδειγμα, αν στο παιδί σας δεν επιτρέπετε να παίξει με βιντεοπαιχνίδια εκείνη την ημέρα διατηρήστε την απαγόρευση ακόμα και αν οι φίλοι του είναι εκεί.

Ένας φίλος είναι αγενής στο σπίτι σας ή παίζουν βίαια μη διστάσετε να τους πείτε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή στο σπίτι σας.

Πάντα ζητήστε τον αριθμό του τηλεφώνου του γονέα για κάθε περίπτωση.

Advertisements

Στο σπίτι του φίλου

Όταν το παιδί σας ζητήσει να πάει στο σπίτι ενός φίλου του είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν είναι η πρώτη φορά φροντίστε να το συνοδεύσετε και να γνωρίσετε τους γονείς του. Αν δεν μπορείτε μιλήστε τους μέσω του τηλεφώνου και αποκτήστε επαφή μαζί τους. Αυτό είναι κάτι που θα σας καθησυχάσει για το πού πηγαίνει το παιδί σας. Δώστε τους τον αριθμό του τηλεφώνου σας – το παιδί μπορεί να τον ξεχάσει. Ορίστε τη στιγμή που το παιδί θα φύγει από το σπίτι τους και με ποιον τρόπο – συνοδό θα επιστρέψει στο δικό σας.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα