Μην χασετε

Η Παξινού, ο Καζάν, ο Χατζιδάκις και όλοι οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ

Ένα flashback στις νίκες με ελληνικό χρώμα στα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία εν αναμονή της 91ης τελετής των Όσκαρ με τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί δέκα αγαλματίδια

 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 91η απονομη των Όσκαρ με τον Γιώργο Λάνθιμο να διεκδικεί 10 χρυσά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, για την «Ευνοούμενη».

 

Advertisements

Καλώς εχόντων τον πραγμάτων και με τις ευχές όλων, ο Έλληνας σκηνοθέτης θα φύγει από το Dolby Theatre με Όσκαρ ανά χείρας.

Ωστόσο, ο ταλαντούχος Γιώργος Λάνθιμος δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται μπροστά σ την ύψιστη κινηματογραφική διάκριση, καθώς δεν είναι λίγοι οι Έλληνες καλλιτέχνες που έφυγαν με Όσκαρ ή ήταν υποψήφιοι σε μεγάλες κατηγορίες..

 

Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Advertisements

Ο Ελία Καζάν έχει αποσπάσει δύο φορές το εν λόγω αγαλματίδιο για τις ταινίες «Συμφωνία Κυρίων» (1948) και «Το λιμάνι της αγωνίας» (1954).

Παράλληλα, ήταν τρεις φορές υποψήφιος για τις ταινίες «Λεωφορείο ο πόθος» και «Ανατολικά της Εδέμ» (Καλύτερης Σκηνοθεσίας), καθώς και «Αμέρικα, Αμέρικα» (Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας).

Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

 

Advertisements

Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Νικητής στην απονομή του 1961 ήταν ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Τσακίρης για την ερμηνεία του στο «West Side Story» του Ρόμπερτ Γουάιζ. Στην ίδια κατηγορία ήταν υποψήφιοι οι Ελληνοαμερικανοί Τέλι Σαβάλας για τον «Βαρυποινίτη του Αλκατράζ» (1962) και Κρις Σάραντον για τη «Σκυλίσια Μέρα» (1975).

 

Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε Όσκαρ ήταν η Κατίνα Παξινού για το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Σαμ Γουντς (1944), ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, το 1987 άλλη μία Ελληνίδα, η Ολυμπία Δουκάκη κατακτά το ίδιο βραβείο για την ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» («Moonstruck»).

 

Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου

Το βραβείο πάει στην ταινία «Ο Αγνοούμενος» του Κώστα Γαβρα το 1982. Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε ο ομογενής Αλεξάντερ Πέιν το 2004 για το «Πλαγίως» και το 2011 για την ταινία «Οι απόγονοι».

 

Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Ένα βραβείο που διεκδικεί και ο Γιώργος Λάνθιμος με την «Ευνοούμενη», το 1964 είχε κερδίσει ο Βασίλης Φωτόπουλος για τον θρυλικό «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη (για ασπρόμαυρη ταινία).

Ανεβαίνοντας στην σκηνή, η κάμερα «πιάνει» τον Άντονι Κουίν να χειροκροτά ενθουσιασμένος. Το αντίστοιχο για έγχρωμη ταινία κατέκτησαν τότε οι Elizabeth Ashley και Macdonald Carey για το «Ωραία μου Κυρία»

 

Όσκαρ Κοστουμιών

Η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ κατακτά το χρυσό αγαλματίδιο το 1974 για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι»», ενώ η ίδια ήταν υποψηφια και το 1962 για την «Φαίδρα», καθώς και το 1960 για το «Ποτέ την Κυριακή»

 

Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής

Το 1981 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο για την εμβληματική μουσική στους «Δρόμους της Φωτιάς».

Ωστόσο, δεν ήταν παρών στην απονομή.

 

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2015 ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά κερδίζει το αγαλματίδιο για τη μουσική της ταινίας “The Grand Budapest Hotel”, αλλά και το 2018 για την μουσική της ταινίας του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο «Το Σχήμα του Νερού».

 

Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού

Ο Μάνος Χατζιδάκις κατακτά το Όσκαρ για τα «Παιδιά του Πειραιά» που ακούστηκαν στο «Ποτέ την Κυριακή» (1961)

Το Όσκαρ παρέλαβε αντί του Μάνου Χατζιδάκι ο παραγωγός Ραούλ Λεβί.

 

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

And the Oscar went to… Λούι Ψυχογιός για το «The Cove»

 

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

Το χρυσό αγαλματάκι απονέμεται στον Ελληνοαυστραλό Τζορτζ Μίλερ για το «Happy Feet» το 2006.

Πέρα από τις νίκες, βέβαια, οι Έλληνες κινηματογραφιστές έχουν σημαντική παρουσία στην κούρσα των Όσκαρ με αρκετές υποψηφιότητες.

Ανάμεσα σε αυτές είναι αξέχαστες ταινίες και σκηνοθέτες, όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης με τον «Ζορμπά» (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία), ο Κώστας Γαβράς με το «Ζ» (καλύτερη σκηνοθεσία), Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή» (υποψήφια για Α’ Γυναικείου), Βασίλης Γεωργιάδης με τα «Κόκκινα Φανάρια» (Καλύτερης Ξενόγλωσσης) και πολλές άλλες.

Εν αναμονή, λοιπόν, της ώρας του Γιώργου Λάνθιμου και της «Ευνοούμενης».

 

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα