Μην χασετε

Η μυρωδιά των νεογέννητων δημιουργεί εθισμό στις μητέρες και η επιστήμη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό

Ο δεσμός της μητέρας με το παιδί της είναι μοναδικός και πολλά πράγματα το υπενθυμίζουν. Ένα από αυτά είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά των μωρών που μπορεί να εθίσει τις μαμάδες

Advertisements

Αν κάποιοι βρίσκουν αυτή τη συνήθεια περίεργη, η πραγματικότητα είναι πως είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αφού σχεδόν όλες οι μαμάδες ερwτεύονται τις μυρωδιές των παιδιών τους και η επιστήμη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Η μυρωδιά των νεογέννητων μωρών έχει εθιστική επίδραση στους εγκεφάλους των μαμάδων. Οι ορμόνες συνδέονται στενά με αυτό το φαινόμενο. Όταν η μητέρα αγκαλιάζει το μωρό της νιώθει ηρεμία, ευχαρίστηση και ευτυχία.

Συγκεκριμένα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, μελέτησε την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μητέρας και του παιδιού της. Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 30 γυναίκες, 15 που είχαν γίνει πρόσφατα μαμάδες και 15 χωρίς παιδιά.

Οι γυναίκες αυτές κλήθηκαν να εντοπίσου διαφορετικά είδη οσμών με τα μάτια τους καλυμμένα και οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο τους κάθε φορά που μύριζαν κάτι.  Ανάμεσα στις διαφορετικές μυρωδιές υπήρχε και μια πυτζάμα ενός μωρού. Οι νέες μαμάδες αναγνώρισαν αμέσως τη μυρωδιά, ενώ τη συγκεκριμένη στιγμή τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξήθηκαν.

Η ντοπαμίνη είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν, από μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη, συναισθήματα απόλαυσης και καλής διάθεσης. Ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση και τη διάθεση για δράση και βοηθά στην συγκέντρωση.

Επίσης μόλις γεννηθεί ένα μωρό το σώμα της μητέρας λαμβάνει μεγάλη ποσότητα οξυτοκίνης, υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή της, μια ορμόνη που βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Ο συνδυασμός λοιπόν της ντοπαμίνης με την οξυτοκίνη δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό της. Το μητρικό ένστικτο μεγαλώνει και κάνει τη μητέρα να θέλει να είναι δίπλα στο παιδί της, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει.

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα η ζωή της αλλάζει για πάντα. Τα παιδιά σας θα είναι πλέον η προτεραιότητά σας και δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα κάνετε για να τα προστατέψετε. Η μυρωδιά των παιδιών σας θα είναι για εσάς μοναδική και συναρπαστική.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα