Μην χασετε

Ζαχλωρού: Ένα χωριουδάκι-κόσμημα και ένα τρένο που κάνει την πιο όμορφη διαδρομή

Ένα τραίνο που φήμες λένε ότι κάνει τέσσερις φορές τη μέρα την ομορφότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα. 

Ένα μονοπάτι που ελίσσεται δίπλα στις ράγες του, οδηγώντας τα βήματα των πεζοπόρων του πάνω από 49 γεφυράκια και κάτω από επιβλητικά βράχια τα οποία αγγίζουν τον ουρανό. Αν μας ζητούσατε τρεις καλούς λόγους για ένα Σαββατοκύριακο στη Ζαχλωρού, αυτοί θα ήταν οι πρώτοι που θα μας έρχονταν στο μυαλό.

Advertisements

Η Ζαχλωρού είναι χτισμένη 5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, στα βάθη του φαραγγιού του Βουραϊκού –από το όνομα του ποταμού που το διασχίζει, εάν δε σας λέει κάτι θα είναι γιατί το ξέρετε ως φαράγγι του Οδοντωτού, από το όνομα του τραίνου που κάνει την ίδια διαδρομή.

Advertisements

Πρόκειται για ένα κουκλίστικο χωριό, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, και το κελάρυσμα του ποταμού ακριβώς δίπλα στον κεντρικό του δρόμο να παρέχει το μόνιμο “soundtrack”. Η πιο εντυπωσιακή εικόνα της, ωστόσο, είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού τα οποία υψώνονται γύρω της, δημιουργώντας την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου.

Η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου προκαλεί δέος αφού βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, πάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή.

Advertisements

Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται «κολλημένη» στο βράχο καθηλώνοντας ακόμα και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.

Στη Μονή του Μ. Σπηλαίου η ψυχή του πιστού νιώθει τη μηδαμινότητά της, καθώς εισέρχεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού εντός του κοιλώματος του σπηλαίου.

Η πρόσβαση στη Μονή σήμερα είναι εύκολη και άνετη : από την Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στην παραλία Πλατάνου, υπάρχει ασφαλτοστρωμένη οδός, όπου μέσα από πυκνότατα δέντρα πλατάνων, πεύκων και ελάτων οδηγεί στη Μονή. Επίσης από το Διακοφτό με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φτάνει ο επισκέπτης – προσκυνητής σταΚαλάβρυτα και από εκεί σε 15′ με αυτοκίνητο στη Μονή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

πηγη

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα