Μην χασετε

Ζήτησα από τον σύντροφο μου να παντρευτούμε και μου είπε «θα το κάνω, για να σου κάνω τη χάρη»

Γειά σας συγχαρητήρια για το έργο σας ! Είμαι η Νάντια χωρισμένη με 9 ετών κόρη! Αντίστοιχα ο σύντροφος μου χωρισμένος με δυο παιδιά στην ίδια ηλικία της κόρης μου ! Γνωριστήκαμε ως συνεργάτες εγώ ήμουν ήδη χωρισμένη εκείνος παντρεμένος ! Χώρισε για εμένα ήταν eρωτας με τη πρώτη μάτια ,με δυσκολίες ,με τη πρώην ,μέχρι να τα βρουν τα παιδιά ,μεταξύ τους ψυχανάλυση φουλ !!Όπως και εγω αντίστοιχα είχα ένα πολύ δύσκολο χωρισμό που μου πήρε πολύ χρόνο να ξεπεράσω !

 

Τώρα είμαστε 6 χρόνια μαζί και ακόμα είμαστε ερωτευμένοι με τα πάνω και τα κάτω μας φυσικά και είναι δίπλα μου σαν να είμαστε παντρεμένοι τώρα ετοιμάζουμε και το νέο μας σπίτι για να ζήσουμε μαζί ωστόσο πολλές φορές είναι αυτός που μου λέει ότι σε τσακωμούς μας σηκώνομαι και φεύγω και με κυνηγά και νιώθει ανασφάλεια ! Όμως εγώ φεύγω για να μη φτάνουμε τους καυγάδες μας όταν συμβαίνουν στα άκρα !

Το θέμα μου είναι ότι εγώ θα ήθελα να δώσω στο παιδί μου το σωστό πρότυπο για εμένα φυσικά ,στη κόρη μου ,για συναισθηματικούς λόγους ,να νιώσω ,ότι κάναμε την απόλυτη ολοκλήρωση μαζί ! Αφού έτσι και αλλιώς δεν μας κρατά τίποτε άλλο πια και μετά από τόσα χρόνια που μένουμε ο ενας στο σπίτι του άλλου έχουν γνωριστεί οι γονείς μας κτλ ωστόσο στο γάμο του είχε περάσει πολύ δύσκολα τον ευνουχίζαν η ίδια και η μητέρα της σαν άντρας ένιωθε άχρηστος και απλά ανίκανος ήταν κουρέλι !

Advertisements

 

Βρεθήκαμε λοιπόν και αναγεννήθηκε και προσπάθησα να τον κάνω να πιστεύει στον εαυτό του έτσι καταλήξαμε μαζί !Τώρα του ανέφερα ότι θα ήταν καλύτερα να παντρευτούμε αφού φτιάχνουμε και το σπίτι μας ! Εκείνος αρνήθηκε και στο τέλος τέλος μου είπε θα το κάνω για να σου κάνω τη Χάρη !!! Γιατί δεν καταλαβαίνω μα το θεό ;;; Αφού είμαστε τόσα χρόνια μαζί γιατί ΟΧι;;;; Και πως να παντρευτώ έναν άνθρωπο που απλά μου κάνει τη ΧΑΡΗ ; Μετά από τόσα πράγματα που έχουμε ζήσει μαζί ;;;Δεν ξέρω με τι τρόπο να του δώσω να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να τρέμει και να φοβάται ένα νέο γάμο ;

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Βίκυ Μιχελή

Αγαπητή φίλη του singleparent,

πολύ σωστά τονίζεις ότι μια σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Συνήθως όταν η σχέση είναι σε ένταση ή σε κακή φάση πολλές φορές οφείλεται σε προήγουμενες αρνητικές εμπειρίες – βιώματα που έχουμε ζήσει και με έναν τρόπο τα ανβιώνουμε στο παρόν.

Advertisements

Εφόσον λες πως με τον σύντροφό σου είστε έξι χρόνια μαζί και βρίσκεστε σε ένα νέο ξεκίνημα, την δημιουργία του νέου σας σπιτιού θα σου πρότεινα να κάνετε τα πράγματα ένα ένα. Δηλαδή να μπείτε στο σπίτι σας, να το χαρείτε και μόλις έρθει μια εξοικείωση με αυτό προχωράτε σε συζήτηση για γάμο.

Είναι πιθανό ο σύντροφός σου να έχει άλλους χρόνους από εσένα για να μεταβολίζει νέες καταστάσεις και μάλιστα τέτοιες που έχει βιώσει ξανά στο παρελθόν σε άλλο πλαίσιο.

Καταλαβαίνω την αγωνία για επισημοποίηση της σχέσης και δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό. Είναι μία σου ανάγκη που θες να υποστηρίξεις και να ζήσεις όπως έχεις οραματιστεί.

 

Θεωρώ όμως πως πρέπει να συγχρονιστείτε.

Advertisements

Τώρα όσο για αυτά που σου λέει ότι σου κάνει χάρη και λοιπά, είναι πιθανό να τα λέει γιατί όταν έρχεται η συζήτηση στο γάμο, πιέζεται και η πίεση αυτή που ενδεχομένως νιώθει δεν έχει να κάνει με έσενα αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό και το παρελθόν και με ζητήματα που είτε δεν έχει λύσει, είτε δεν έχει τακτοποίησει είτε του δημιουργούν σκοπέλους.

Δυστυχώς, πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την κακιά συνήθεια όταν βρισκόμαστε υπό πίεση να ρίχνουμε τις ευθύνες στον άλλο χωρίς να υπολογίζουμε ότι ο αποδέκτης των λεγομενών μας πληγώνεται από αυτά μας τα λόγια.

 

Εξήγησέ του ήρεμςα ότι αυτά του λόγια σε πονούν και σε κάνουν να αμφιβάλλεις για εκείνον και τη σχέση σας, ακριβώς όπως το έθεσες σε εμάς με το ερώτημά σου.

Δεν είσαι στη θέση να τον κάνεις να αλλάξει πως να βλέπει τον εαυτό του, είσαι η σύντροφός του κι όχι ο/η ψυχολόγος του, φίλος κλπ. Μπορείς όμως να του προτείνεις σε ένα δεύτερο χρόνο να σκεφτεί το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε από κοινού έναν ψυχολόγο ή σύμβυλο γάμου και έτσι να αποδεσμευθεί από κακώς κείμενα του παρελθόντος που τον έχουν κάνει άκαμπτο σε θέματα όπως αυτό του γάμου.

Σου εύχομαι κάθε ευτυχία και να χαρείς το νέο βήμα της ζωής σου.

Με εκτίμηση,

Βίκυ Μιχελή
Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Από singleparent.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα