Μην χασετε

Ευαισθησία παιδιού στη γλουτένη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς μπορώ να καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του έχει ευαισθησία στη γλουτένη;

Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες που περιέχουν τα περισσότερα σιτηρά και δημητριακά.

Το παιδί που έχει ευαισθησία στη γλουτένη αρχικά μοιάζει να μην αναπτύσσεται όσο καλά θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν έχει αρκετή ενέργεια, μοιάζει διαρκώς νυσταγμένο και δεν παίρνει γρήγορα βάρος. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι τα κόπρανά του είχε έχουν λιπαρή σύσταση που δεν κατεβαίνουν όταν τραβάτε το καζανάκι αλλά επιπλέουν, είτε είναι σαν ευκοίλια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αλλεργική αντίδραση στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των λιπαρών ουσιών. Το παιδί μπορεί να έχει συχνά διάρροια και να είναι πολλές φορές ευέξαπτο.

Advertisements

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο, η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί και κάποια σωματική παραμόρφωση: η κοιλιά είναι διογκωμένη στα άκρα και στο σώμα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου λίπος, οι μύες των ποδιών και των βρεχιόνων ατροφούν, η γλώσσα γίνεται λεία και οι αστράγαλοι μπορεί να είναι πρησμένοι.

Τι να κάνετε

Από τη στγμή που γίνει η διάγνωση, το παιδί πρέπει να ακολουθεί δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη, δηλαδή πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιό του το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρόμη. Το πρόγραμμα διατροφής του θα το καθορίσουν ο γιατρός και ένας διαιτολόγος και το παιδί θα πρέπει να το τηρεί. Το πρώτο που θα προσέξετε είναι η βελτίωση της διάθεσης του παιδιού σας.

Η αλλαγή αυτή παρατηρείται μέσα σε λίγες ημέρες και ακολουθεί μεγάλη βελτίωση της όρεξης, και κατά συνέπεια, αύξηση βάρους. Θα σημειωθεί επίσης αλλαγή στων εμφάνιση των κοπράνων και στη συχνότητα των κενώσεων του παιδιού, πιθανώς ύστερα από μερικές εβδομάδες.Επειτα από διατροφή ελεύθερη από γλουτένη για 6-12 μήνες, το παιδί θα έχει βάρος φυσιολογικό για την ηλικία του.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα