Μην χασετε

Επτά υγιεινές τροφές που αυξάνουν την καλή χοληστερίνη

Η χοληστερόλη στο αίμα κυκλοφορεί ενσωματωμένη σε σφαιρικά σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες τέτοιων σωματιδίων: Οι κακές (LDL) λιποπρωτεΐνες και οι καλές (HDL) λιποπρωτεΐνες.

Όσες τροφές περιέχουν κακές λιποπρωτεΐνες πρέπει να αποφεύγονται. Από την άλλη, όσες περιέχουν καλές λιποπρωτεΐνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και είναι οι παρακάτω:

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να φάτε. Έχουν υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης, αφού ένα αυγό περιέχει 211 mg.

Advertisements

Τυρί

Μία μερίδα τυριού (28 γραμμάρια) περιέχει 27 mg χοληστερόλης, δηλαδή περίπου 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αν και το τυρί έχει συνδεθεί με αυξημένη κακή χοληστερίνη, υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι το τυρί με πλήρη λιπαρά δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ιδανική ποσότητα θεωρήθηκαν τα 80 γρ. τυριού την ημέρα. Αντίστοιχα, η ίδια ποσότητα τυριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά φάνηκε να αυξάνει την κακή χοληστερόλη.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των καβουριών και των γαρίδων, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και σεληνίου.

Advertisements

Έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη σε ποσότητα 166 mg ανά 85 γραμμάρια, δηλαδή πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα θαλασσινά έχουν αποδεδειγμένα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και φλεγμονωδών ασθενειών.

Βόειο κρέας

Η μπριζόλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι γεμάτη με πρωτεΐνες καθώς και σημαντικές βιταμίνες, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο.

Ζωικά όργανα

Τα ζωικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά και το ήπαρ είναι εξαιρετικά θρεπτικά για τον οργανισμό. Η καρδιά του κοτόπουλου, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού CoQ10 (συνένζυμο Q10), καθώς και βιταμίνης Β12, σιδήρου αλλά και ψευδάργυρου.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο γεμάτες θρεπτικά συστατικά, αλλά αποτελούν και μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μία μόνο μερίδα από αυτά τα μικροσκοπικά ψαράκια (92 γρ.) περιέχει 131 mg χοληστερόλης.

Advertisements

Πλήρες γιαούρτι

Το πλήρες γιαούρτι είναι μια πλούσια σε χοληστερόλη τροφή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο και κάλιο. Ένα φλιτζάνι γιαουρτιού (δηλαδή 245 γραμμάρια) περιέχει 31,9 mg καλής χοληστερόλης. Επιπλέον, τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι ωφελούν την υγεία του εντέρου, επηρεάζοντας θετικά τα «φιλικά» βακτήρια του.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα